Dednost raka
Pozdravljeni!
Ne vem, če spada moje vprašanje v to rubriko, ampak ga bom vseeno postavila. Zadnje dni prebiram novo knjigo z naslovom ONKOLOGIJA. in porodilo se mi je kar nekaj vprašanj. Vsi vemo, da je nekaj vrst raka dednih. Moja babica je pred 4 leti, stara 72 let umrla za rakom na jajčnikih, pred mesecem dni je umrl dedek, star 82 let za rakom na prostati in mehurju (starša pa očetu), pred dvema mesecema pa je dobila ta druga babica diagnozo raka na dojki, ki ga zdravi s kemoterapijo- tabletami. Stara je 82 let. Pred 12 letami je umrl tudi njen mož (dedek) za rakom na debelem črevesju (starša od mame). Raka na prsih je prebolela tudi teta od moje mame (sestra od maminega očeta). Zanima me koliko možnosti imam, da katero oblika raka podedujem?
V prej omenjeni knjigi sem prebrala, da lahko opraviš gensko testiranje. Kje lahko te teste opravim in ali so plačljivi. Stara sem 31 let.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vam želim lep dan še naprej.
Nekatere teste opravljajo na Onkoliškem inštitutu. Pokliči na centralni telefon in te bodo prevezali naprej. Ne vem pa, ali je zadeva samoplačniška ali ne.
Glede na napisano laično menim, da je prav, da si pozorna in osveščena. Če spremljamo svoje telo in znake, ki nam jih sporoča ter smo pri tem previdni, smo že veliko naredili za svoje zdravje.
Lp, Kristina