darovanje krvi
Zanima, če lahko darujem kri, če imam subfebrilne temperature. Imam jih že 1 leto, naredila sem kup preiskav, pa vzroka niso našli. sicer se počutim v redu.
Zanima me pa še v kolikem času ti pošljejo obvestilo, če s krvjo ni vse v redu in ugotovijo kakšno bolezen?
Draga Manja,
prilagam odgovor, ki ga je pripravil transfuziolog dr. Primož Rožman
Spoštovani!
Po predpisih za izbiro krvodajalcev (P R A V I L N I K o strokovno
medicinskih pogojih za odvzem krvi – v sprejemanju) velja zvišana telesna temperatura kot vzrok za odklon še dva tedna po izginotju simptomov.
Glede obveščanja krvodajalcev: ob samem odvzemu lahko krvodajalec že izve za rezultate testiranja hemoglobina in osnovne krvne slike (slednje preiskave opravimo le v primeru, kadar daruje komponente krvi s postopkom afereze). V najkasneje 14 dneh je krvodajalec tudi pismeno obveščen o morebitnih pozitivnih izvidih virusnih preiskav (hepatitis B in C ter HIV) ter o nadaljnih potrebnih ukrepih.
Ass.Prof.Primoz Rozman,MD,PhD
Head, Immunohaematology Dept.
Blood Transfusion Centre of Slovenia
Bom napisala kar sem: Pred leti so me že zavrnili na krvodajalski akciji zaradi prenizkega pritiska (takrat 100/75), normalno imam še nižjega 90/65, pa me zanima, ali sem resnično tako zelo neprimerna za krvodajalko. Imam pa tudi nizko telesno temperaturo (pod 36°C). Nimam pa zaradi tega nobenih problemov.
Forum je zaprt za komentiranje.