Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Dalacin – primerno za nosečnost v prvem trimesečju?

Dalacin – primerno za nosečnost v prvem trimesečju?

LP!

Imam vprašanje, ki me zelo bega. Moja žena je noseča 7 tednov in je dobila nekakšno vaginalno vnetje. Pred tednom dni, je bila pri svoji ginekologinji in tudi sama je nosečnost potrdila. Ko je dobila nazaj krvne in urinske teste, jo je poklicala medicinska sestra in ji povedala, da ima vaginalno vnetje, in da bo morala jemati Dalacin kremo. S svojo ginekologinjo ni imela nobenega osebnega stika. Sledilo pa je presenečenje… Ko se je vrnila domov, sva prebrala navodila za uporabo in v njem je lepo napisano:

citiram:

– Zdravilo Dalacin se lahko uporablja za zdravljenje žensk, ki niso noseče, in za zdravljenje žensk v drugem ali tretjem trimesečju nosečnosti.
-Uporaba zdravila Dalacin vaginalna krema v prvem trimesečju ni priporočljiva, ker ni zadostnih podatkov o varnosti!

Ker sva že doživela splav, in ker vem, da je bilo za oba zelo travmatično, me zanima ali je to vredu, kakšne izkušnje imate vi s tem (ker če znam vsaj malo računati, je 7 teden še vedno prvo trimesečje), ali gre enostavno za šlamparijo ginekologinje, ki ne bi smela predpisati tega zdravila.

Jaz nobenega ne obsojam, niti ne blatim imena zdravila, ampak me resnično skrbi, saj ne želim iti skozi vse še enkrat…hvala

Spoštovani,

povsem razumem vaše skrbi, ampak zadeve na srečo niso takšne, kot so videti. Omenjeni zapis o neustreznosti zdravila v prvem trimesečju je zapisano tako rekoč na vsah pripravkih, ki jih dobimo v lekarnah. Vse to pa seveda prihaja iz ZDA, kjer mora ša na lončku kave pisati, da se z vsebino lahko opečeš, sicer dobi podjetje lahko takšno finančno kazen, da se težko opomore. Pač testiranj na nosečnicah ni in vse kar imamo so naključne izkušnje z zdravljenjem nosečnic po pomoti. ampak tudi tega se je že nabralo v milijonih in z omenjenim lokalnim zdravilom nimamo tovrstnih slabih izkušenj. Vseeno se odgovornost s farmacevta vedno prenese na druge subjekte s podobnimi zapisi. Jaz bi npr. zadeve še bolj poenostavil in nosečnice enostavno začasno preselil na Luno. Potem na Zemlji z njimi ne bi bilo več problemov. torej? Res je zlasti druge del stavka, da ni dovolj podatkov o zdravilu z uporabo v nosečnosti (koliko je dovolj, je težko reči) in res je tudi, da se v prvem trimesečju razvijajo plodovi organi, od 13. tedna dalje pa ti organi le še rastejo in prevzemajo svoje funkcije.
Ginekologinja oziroma njena sestra ga torej nista nič polomili, nista pa si vzeli časa, da bi vas opozorili na zapis v embalaži izdelka in vas ustrezno prepričali, da se na to ne ozirajte.
Splav se pa tako hitro zaradi zdravil ne zgodi. Pri zdravilih, ki povzročajo splav ali dokazane nepravilnosti pri otrocih, so pa napisi v navodilih popolnoma drugačna.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------