Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje D vitamin

D vitamin

Pozdravljeni
Doma imam D vitamin, tablete s 3000 IU in ene s 400 IU. Za preventivo, imunski sistem sem razmišljala, da bi en dan vzela tisto s 3000, naslednji dan s 400, dokler tega ne porabim. Kaj mislite je to ok ali predlagate kaj drugega? Ker so dopolnila precej draga, ne bi rada tega zavrgla in šla po nove s 1000 oz. 2000 IU. Hvala vam za odgovor

Spoštovani,

Lahko jemljete izmenično, kot ste predlagala.

Lep pozdrav,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljen,
Sem v zgodnji nosečnosti (začetek prvega trimestra). Trenutno stanje D vitamina: 22,7 µg/L (ref.vr.: >30,0). Menite, da bi bilo zdravilo Vitamin D3 Krka 1000 I.E., primerno za konzumiranje? Ali bi ga lahko jemala 1x na dva dni ali celo 1x na 3 dni, da ne bi prišlo do prevelikega odmerjanja , ali ga bi bilo potrebno jemati vsak dan? Koliko časa ga je smiselno jemati? Bi bilo smotrno ob tem paziti na dodaten vnos kalcija?
Pol leta že jemljem PremamaDuo, ki poleg ostalega vsebuje D vitamin. Poleg tega jemljem Euthyrox 0,50 (hipotiroza).
Hvala za mnenje oz.odgovor.

Spoštovani,

vsekakor menim, da bi bilo dobro, da bi D vitamin dodajali. Omenjeno zdravilo, ki ste ga navedli je vsekakor primerno, glede odmerka pa bi vam vseeno svetoval, da se dodatno posvetujete še z vašo ginekologinjo oziroma ginekologom. Sam bi vam svetoval 1 tableto na dan oziroma 1 tableto vsak drugi dan.

Za več nasvetov in odgovore na morebitna dodatna vprašanja se lahko obrnete name preko nove storitve Telefarmacija, ki jo ponuja Lekarna Ljubljana (https://www.lekarnaljubljana.si/meritve … efarmacija).

Lepo vas pozdravljam,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani dr. Boštjan Martinc

Oče, ki je star 66 let si je kupil vidamin D3 od Krke (1000), saj se zadnje čase veliko govori o tem, da med drugim pomaga okrepiti imunski sistem in da bi morda lahko tistim, ki bi zboleli za boleznijo covid-19 malo pomagal k lažjemu okrevanju. Oče ima povišan krvni tlak in je nagnjen k ledvičnim kamnom (njegove besede so bile da naj bi imel nekaj drobnih). Ko je prebral navodila za jemanje vitamina D3 je naletel na opozorila, naj ljudje z nagnjenostjo k ledvičnim kamnom tega prehranskega dopolnila ne bi jemali. Klical je tudi osebnega zdravnika vendar je dobil odgovod, da tega ne pozna in ne more komentirati. Kaj o tem mislite vi? Žal forum Urologija ne deluje, če ne bi vprašanje zastavila tam.

Lep pozdrav

Spoštovani,

v kolikor obstaja povečano tveganje za nastanek ledvičnih kamnov je težko karkoli svetovati brez ustreznih laboratorijskih izvidov. Svetujem, da se najprej naredi laboratorijska določitev plazemske koncentracije vitamina D, kalcija in fosfatov. Na podlagi laboratorijskih izvidov, se bo zdravnik nato lažje odločil ali je dodajanje vitamina D v primeru vašega očeta smiselno in varno ter kakšen naj bi bil zanj optimalen odmerek v kolikor se bo izkazalo, da mu vitamina D primanjkuje.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close