“cunjasta” mama

Torej, zanima me, ali je to forum, kjer lahko novopečeni starši tudi potožijo o lastnih težavah. Sem na porodniškem dopustu za svojo sedaj tri tedne staro punčko. Ponoči se zbuja okoli polnoči, štirih zjutraj in sedmih. Okoli štirih se ponavadi še pokaka, tako da jo moram previti.

Imam že 38 let, to je moj drugi otrok, prvi sin je star 12 let. Lahko sklepate, da me daje emšo. Vse to vstajanje me totalno izmuči. Posebej zato, ker potem ne morem zaspati nazaj takoj, ampak šele čez kakšno uro. Čez dan sem potem kot cunja. Punčka tudi ni med posebej zaspanimi, saj je pokonci kar okoli pet do šest ur na dan. Toliko o teoriji, da bi morali novorojenčki kar naprej spati.

Ali je vam kaj lažje? Je še kakšna tako “stara” mamica na tem forumu?Ali so tudi vaši novorojenčki in dojenčki veliko budni?

Hja, je kar tezko, tudi za 10 let mlajse:-) Nas je bil buden do 4 meseca po 14 ur na dan – spal (vec ali manj) od 23h-8h (seveda z veckratnim dojenjem), potem pa se 3x po 20 minut ali manj. sele ko je zacel bolj migat, je zacel tudi vec spat. se mi zdi, da se clovek kar pocasi navadi na bolj malo spanja – jaz sem sele pri 2,5 mesecih prvic spala 4 ure v kosu – bos pocasi prisla v formo, pa tudi z dojenckom bo vedno lazje! drzi se!

upam, da ponoči ne vstajaš in hodiš dojit sede in pod luč… pa tudi previjati ponoči ni treba, če ni res nujno…….

glej tudi malo nase, pa bo boljše

@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->-- <http://pomarancka.moj-album.com>

jaz jih imam 30, pa tudi skoraj en mesec starega fanta, pa sem se tudi spraševala kako bi bilo če bi ga imela prej. Je namreč prvi in se mi zdi, da ko si starejši si bolj navajen na nek komfort. Samo sem se kar navadila. Razen občasnih krčkov je kar priden in upam, da se bom počasi naspala. Če ne prej čez kakšno leto 🙂
Uživajta!

No…..jaz sem stara 34 let in imam prvega otroka. Za nekatere (še posebej, če prašaš mojo taščo) sem najbrž že zelo stara za prvega. Prvi mesec smo se ponoči zbujali na 2-3 ure. Sedaj se zbujamo 1-2 krat. Stari smo pa skor 4 mesece. O spanju čez dan ne bi govorila. Mogoče 3 krat po pol ure, z izjemami več ur skupaj. Pol je treba pa še vse kaj naredit ne?
Ampak – je pa tudi fajn. Poskusi stvar pogledat s svetle strani, vendarle imaš dva otroka. Moža prosim, da ti čim več pomaga (vem, da je lažje reči kot realizirati), pa čim več bodi na zraku!
Aja! Privošči si kakšno masažo, frizerja ipd.

Srečno in čim več energije.

Živjo Dana.

Jaz pri 37ih kar neko vozim s svojo prvorojenko. In to samo zato zato ker ponoči SPI in smo zjutraj vsi naspani.

Smo pa imeli prvi mesec točno tak bioritem, kot ga opisuješ ti.

Prvič je prespala noč pri enem mesecu in sicer od 23ih do 5ih.
Nato smo noč začeli raztegovat do 6ih in nato 7ih.
Od dveh mesecev dalje spi od 21-22ih do 7-8ih. Do danes se ni še niti enkrat ponoči zbudila (trkamo na les!).

Je pa res, da ne dojim več od 11 tedna, in da je od rojstva dalje dobivala večerni “dodatek” Conformila po steklenički.

Tudi jaz ne dojim. Sem imela to smolo, da mleka ni in ni bilo. V porodnišnici smo delali vse možno, a niti kaplja mleka se ni prikazala. To je bil zame velik šok, saj sem prvega otroka dojila do enega leta. No, pa smo se le navadili na aptamil 1.

Seveda pa to pomeni, da moram ponoči vstajati in pripravljati mleko. Tako da dojenje v polsnu odpade. Je pa ta prednost, da se mož ponavadi javi, da bo on dal stekleničko mleka okoli 11h zvečer ali polnoči, tako da grem jaz lahko prej spat. A nič ne pomaga, ker potem (ob treh ali štirih zjutraj) ne morem zaspati nazaj. Ah, bo že bolje.

Ali mi lahko poveš, ija, ali je conformila tudi vrsta adaptiranega mleka za dojenčke? Ali gre za drugače obdelano mleko kot je aptamil – vrsta trajnega mleka (ki ostane dlje časa v želodčku)ali kaj? Patronažna sestra mi je namreč rekla, da lahko preidemo na trajno mleko za novorojenčke, če bi se izkazalo, da bi punčka še naprej bruhala. Prvi teden je namreč kar pogosto bruhala večje količine mleka, sedaj je veliko bolje.

Jaz sem nekaj mlajša…in imam podobno izkušnjo 🙂 Glede zbujanja oz. ne spanja čez dan. Do 2 meseca je bilo tako, da mala čez dan ni nič spala. Potem se je zgodba obrnila. Začela sem jo načrtno dajati spat enkrat dopoldan in tako je osvojila, da spi cca od 09. do 11. ure in še eno uro popoldan – od 12.30 do 13.30 (to je uvedla sama). Dolga je pa do večera, ko postaja utrujena in zelo zahtevna. Kopam jo med 19. in 19.30 uro, potem je in gre spat. Od začetka je to od naju z možem terjalo disciplino zvečer, vendar sedaj mirno prespimo noč. Mala od cca 20. do 05.30 zjutraj. In tako smo veliko bolj spočiti kot prve mesece.

Ustvari ji ritem – to so meni nenehno govorili tisti, ki imajo izkušnje!

Mi smo tudi začeli najprej z Aptamilom (do približno 3-4 tednov).
Potem pa otroček prvič ni kakal 3 dni, hkrati pa je začela tudi malo več jokati (ker so se pač začela daljša obdobja budnosti).
Zato smo prešli na Conformil (ki je prav tako adaptirano mleko za dojenčke od Milupe), ki naj bi bil primernejši za dojenčke s krči (kolikami).

No, če zdaj gledam nazaj, mi pravih kolik v resnici nismo imeli, smo pa vseeno ostali na Conformilu.
Mleko sicer malo bolj smrdi (vonj ima po pire krompirju v prahu, verjetno se ga še spomniš iz časov kosil v osnovni šoli) in je malo bolj grenkega okusa, ampak naša pikica ga ima zelo rada. In prebavo ima tudi redno (žal edino kakec precej smrdi-na začetku, ko smo se delno še dojili je bilo vonj znosnejši).

Torej Conformil 1 (v rumenih škatlah, proizvaja ga Milupa na Nizozemskem), in ki je malo dražji od Aptamila 1 dobiš ali v DM, lekarnah (tam je najdražji), tovarniški trgovini od Kolinske (ki je uvoznih za SLO).
Lahko pa ga kupiš v Muellerju in je malo drugače pakiran (v modrih škatlah, proizvaja pa ga Milupa v Nemčiji) pod imenom Aptamil-Conformil.

No tole je bila pa prava mala ekspertiza na temo umetnega mleka;).

lp
ija

lahko te potolazim, da s casom cedalje hitreje zaspis po teh bujenjih – vsaj jaz sem potem cedalje bolj padala v komo, takoj:) je pa tezko tudi za nas, ki imamo 10 let manj

nam vseskozi najbolj odgovarja Aptamil Pre. Šele zdaj, ko ima že skoraj 6 mesecev kdaj pa kdaj poje tudi Aptamil 1( ker pre – ja ne pakirajo v vrečkah za enkratni odmerek). Pre je bolj hranljiv in (ja jasno) dražji od 1, pa tudi narejen je tako, da naj bi nadomeščal materino mleka kadar ga žal ni ali ni dovolj.

Hvala za informacije, ija.

Ali mi lahko poveš še, kako ste prešli na conformil? Kar naenkrat ali ste vsak dan menjali eno stekleničko conformila več, dokler v tednu dni niste popolnoma zamenjali mleka? Ali je imela deklica kaj težav pri menjavi mleka? Ali ste se o tem posvetovali s patronažno sestro ali zdravnico ali ste kar na svojo roko zamenjali hrano?

Hvala za odgovore.

Natanko vem kako se pocutis (34 l, prvic, dvojcici) in socustvujem. Po mojih izkusnjah (10 mesecev nocnega vstajanja na pb. 1 do dve uri, izjemoma 3 ure spanja v kosu, prvo zbujanje ob 23.30 d0 24.00, dokoncno vstajanje ob 5h zjutraj). Po mojih izkusnjah se stvari izboljsajo, ko otrocek zacne hitreje piti (par minut na obrok) in, ko je mamica ze tako utrujena, da takoj po hranjenju pade nazaj v komo. Po eni strani je to, da ne dojis lahko tudi prednost, saj ti lahko kdo pomaga (kaj pa ocetovski dopust?). Vzami si kako noc premora in se naspi! Svoji puncki sem dojila in jih se dojim (11 mesecev in konco spita do 4h ) in mi je bilo vcasih za znoret, ker mi ni mogel nobeden pomagati (mi jih je pa ocka, ki je bil prvi mesec doma z nami ponoci nosil v posteljo). Sicer pa – vse bo minilo in spet bos lahko spala.

Prešli smo naenkrat in nismo opazili nič posebnega.
Otroček ga je sprejel dobro. Edinole kakec je postalmalo bolj zelenkaste barve (in smrdeč). Pa zdaj ne vem, ali je to zaradi Conformila, ali pa je to bila posledica tega, da je dobivala vedno več adaptiranega in vedno manj mojega mleka.

S pediatrinjo se predhodno nismo posvetovali, patronažke pa nisem klicala, ker se je izkazala za popolnoma neuporabno.
Glede na to, da je moja nečakinja pred enim letom “zrasla” na Conformilu in da je Conformil le “izboljšana” različica Aptamila za novorojenčke s kolikami, se mi predhodne konzultacije niso zdele potrebne.

Sem pa na rednem pregledu pri 6tednih pediatrinji povedala, da dodajamo Conformil in je rekla, da je to čisto OK.

Hojla!

Tudi jaz sem rodila in sicer prvega takrat, ko me je že malo emšo šlatal. Moj mali se je do 1.leta zbujal 10-12 krat na noč, torej dragica moja, ti imaš kar lep čas za spanec. Tam nekje pri 4. letu se je navadil normalno spat!!!!!!!!

Želim ti lepo noč še naprej! Sicer pa pravijo, da so otroci, ki bolj malo spijo mnogo bolj “brihtni” od zaspancev, kar sedaj najin mali v šoli dokazuje 100 na uro.

Le korajžno, saj čas hitro mineva!
LP Barbara

OH, uboga mamba. Niti predstavljati si ne morem, kaj bi bilo z menoj, če bi se mala 12x ponoči zbujala. Katastrofa.

Si me pa potolažila, priznam. Konec koncev imam kar “uvidevnega” otroka. 🙂)

Hvala vsem za lepe želje in spodbudne besede.

Uf, kaj bi jaz dala za takšen ritem! Moja hčerkica do skoraj pol leta podnevi ni spala več kot po 20-30 minut 2-3 krat na dan, ponoči pa se še vedno dojiva 3-5 krat (zato spi kar v zakonski postelji, da vse opraviva v leže, ponavadi kar napol v spanju). Prve tri mesece sva imeli še hude krče, 14 dni celo tudi ponoči. Skoraj nisem vedela več za sebe (pa sem 10 let mlajša od tebe). No, ko so krči minili, pa sem tudi jaz začela prihajati k sebi, in pri dobrih petih mesecih ugotovila, da hčerka podnevi spi v enem kosu 1,5-2,5 ure, če jaz spim z njo in jo podojim takoj, ko se predrami, potem pa spi naprej. Pa sem prišla še do dnevnega počitka. Še vedno pa rabim vsaj kako urico na dan, da jo popazi očka (ali moja sestra), da nekako normalno pridem skozi dan.
Saj bo bolje, brez skrbi, vsekakor pa naj ti očka pomaga, kolikor se le da.
teja

No, po mojem včerajšnjem jadikovanju, je deklič danes spal od 9. zvečer do treh!!! zjutraj. Skupaj sem spala v kosu pet ur, potem pa še dve, tako da sem danes popolnoma čila.

Hvala vsem na forumu za spodbudne besede.

Jaz pa mislim, da ni toliko pomemben EMŠO kot pa tvoja telesna kondicija.
Jaz sem rodila prvorojenca pri 25 in punčko pri 35.letih. No, po drugem porodu sem bila nabita z energijo (pa sem tudi dojila praktično vsako uro), imam pa srečo da v trenutku zaspim nazaj.

Svetujem ti da čimveč časa preživiš v naravi, hodiš, migaš in dihaš svež zrak. Jaz sem šla vsak dan dopoldne z dojenčkom na uro in pol dolg sprehod hitre hoje, zvečer pa še na kratek tek. Le tako sem ohranjala kondicijo.
Torej moje mnenje je, da ženske ki več počivajo so bolj utrujene od aktivnih žena.

Zdravo Dana

Nisem vse predhodnice brala tako, da ne vem kaj so ti pisale. Ti pa povem iz mojih lastnih izkušenj, ki imam tudi 38 let, in hčerko 16 let staro ter sinka sedaj 2,5. Rodila sem nedonošenčka. Trpela sem kot Kristus na križu, ker so venomer bile težave in težave in nikoli konca. Bila sem tako izčrpana, da sem mislila, da bom umrla. Čisto drugače sem si predstavljala, da bo, ampak kot ti meniš je emšo krivec, da se tako z nama dogaja. Hvala bogu, da imam dobrega moža, da postori vse okoli otroka in v gospodinjstvu.
Zaradi takšnih težav sem dobila poporodno depresijo, ki še sedaj traja (zdravljenje še traja). Bo že nekako tako se tolažim oz. tolažim sama sebe.
Bodi pozitivna saj čas hitro beži.
Toliko z moje strani!

Lep pozdrav in velikooooooo energije vama želim!
Doroteja 🙂))

New Report

Close