Najdi forum

Čuden problem s partnerjem

Pozdravljeni.

Imam zelo čuden problem, ki ga sama nikakor ne razumem, zato bi rada slišala vaše mnenje.

S partnerjem sva skupaj eno leto, v zvezi sem srečna, moti me le ena malenkost, ki me pravzaprav po mojem mnenju sploh nebi smela motiti in to je, da parter občasno kadi. Sicer zelo zelo redko, ponavadi le na kakšni zabavi (par cigaretov na mesec), vendar me to zelo moti. Problem pri vsej stvari je v tem, da sploh nimam razloga, da bi me to motilo. Ne moti me, da smrdi po cigaretih, ne skrbi me, da bi postal zasvojen, ne moti me praktično nič, vendar enostavno znorim, ko ga vidim s cigareto. Moti me tudi če kadi v moji odsotnosti. Glede te težave sva se že večkrat pogovorila in je tudi pripravljen opustiti kajenje, če mu le navedem en razlog, zakaj me moti, kar pozneje privede le do prepira, ker mu enostavno ne znam pojasniti.

Naj še povem, da me na začetku zveze to niti ni motilo, ker sva imela tudi nekatere druge (pomembnejše) nesoglasja, vendar sva vse rešila, sedaj pa me karnaenkrat moti omenjen problem, ki mislim, da je zadnji, a bojim se, da če rešiva tudi tega, bom našla še kakšno manj pomembno stvar, ki mi bo presedala 🙁

Torej, kaj je narobe z mano, da me ta stvar moti? Sem samo trmasta in sebična?
Pomislila sem tudi na to, da si verjetno na silo poskušam ustvariti neko popolno zvezo in popolnega partnerja, pri čemer se (žal) usmerjam le po svojih interesih 🙁

Hvala za vaše odgovore

P.S: Sem nova članica, zato se opravičujem, če je podobna tema na forumu že odprta

Spoštovana stajerka24,

ob prebiranju vaše zgodbe mi v ospredje stopi misel, da si preko tega, da vas moti občasno kajenje fanta, poustvarjate odnos s fantom, v katerem je veliko jeze in besa. Ne vem, koliko je bilo jeznih in besnih izbruhov v vaši primarni družini oziroma kakšni so bili vaši odnosi s starši. Je bilo tudi med staršema veliko situacij, ki sta jih obarvala z jezo in besom drug do drugega (pa je to ostalo nerazčišeno in neovrednoteno)? Občutek imam, da, čeprav menite, da je to zadnja težava v odnosu z vašim fantom, boste tudi po razrešitvi le-te našli kaj drugega, kar vas bo spravljalo ob živce ali motilo. S to trenutno težavo, ki jo omenjate, si po mojih občutkih skreirate in vzbudite občutke jeze, ki se ob omenjeni težavi izrazijo. Morda tu niti ni toliko pomemben razlog, zakaj vas kajenje moti, kot pa občutki, ki se vam ob misli na kajenje prebudijo. Morda ne bi bilo odveč, če bi razmišljali, kako se v resnici počutite ob tej težavi in na kaj/na koga vas ta situacija spominja. Morda je povezana z dogodki iz vaše primarne družine, ki so vas jezili, pa niste niti vedeli ali razumeli, zakaj ste jezni. In ste ob tem morda ostali tudi neslišani in nerazumljeni.

Vsekakor je smiselno, da se s fantom o tem še naprej pogovarjate, saj boste sčasoma morda sami prišli do kakšnih odgovorov, ki vas bodo pomirili. Srečno vam želim.

Barbara K. Novak, zakonska in družinska terapevtka www.bodisprememba.si tel. 031 30 90 60 FB: https://www.facebook.com/bodisprememba.si

Prva stvar, ki mi ob navedenem pride na misel je, da nesoglasij v preteklosti v resnici nista globinsko rešila, in je zato zdaj ta moteča podrobnost postala kaplja čez rob.

Zdi se mi, da sta najbrž nesoglasja zgladila tako, da si se ti v večini podredila njemu in popustila, ter zato (ali kljub temu) še vedno nisi zadovoljna v odnosu. Praviš, da te ne praktično prav nič ne moti, a vseeno izgubiš živce, če ga vidiš s cigareto … se počutiš, da če mu dovoliš kaditi, si mu spet popustila? Misliš, da bi on moral razumeti, da si se mu uklonila pri drugih stvareh in bi zato moral nehati kaditi, da bi se tako zadeve uravnotežile? Če imam prav in je res kaj na tem – bi se ti zdelo kajenje manj moteče, če bi ti pri prejšnjih nesoglasjih dal prav in bi popustil on?

Iz lastnih izkušenj govorim in lahko je tvoja tudi popolnoma drugačna. Vem pa, da je bilo pri meni točno tako in je bil to prvi pokazatelj, da če se ne rešijo stvari za nazaj, bo zveza šla h koncu (in je šla). Če stvari ne štimajo, potem podrobnosti nenadoma postanejo zelo pomembne, saj po eni strani tudi iščeš razlog, da bi rekla ‘evo, čez to pa ne morem, preveč me moti, odšla bom’, pa čeprav je razlog za odhod v resnici nekje drugje.

Očitno ne znaš delovati brez problema in ga umetno ustvrajaš…bolano. Pa za takšno banalno stavr. Tudi mene moti, da moj kadi, ampak on skadi 3 škatle na dan…, pa se ne kregava zaradi tega.

New Report

Close