“Čuden občutek” na levi strani obraza
Zdravo,
upam, da pišem na ustrezen forum. V zadnjih dneh imam čez dan pogosto občutek rahlega mravljinčenja levega dela obraza/glave oziroma nekakšen občutek kot takrat, ko se ti naježi koža, mogoče kot rahlo zategovanje kože. Težko ubesedim ta pojav, nimam pa kakšne bolečine ali ohromitve. Zanima me, ali priporočate obisk zdravnika.
Naj še povem, da sem star 39 let in da se od najstniških let (od 19. leta) zdravim za anksioznostjo oz. paničnimi motnjami (Cipralex). V vseh teh letih kakšnih večjih problemov nisem imel, razen nekaj časa, ko sem vmes zmanjševal dozo oziroma poskusil brez zdravil. V osnovni šoli sem se zdravil tudi za epilepsijo (Tegretol približno 6 let).
Glede na to, da sem nagnjen k paničnimi napadi, si lahko predstavljate, da mi ta občutek na obrazu ne da miru in vseskozi razmišljam, ali bi lahko bilo to kaj resnega (mogoče nevrološkega izvora) ali pa je le posledica npr. stresa. Tako se tudi psihično v teh dneh ne počutim najbolje in se bojim, da zaradi tega ne bom mogel normalno delovati v službi in na splošno v družbi.
Hvala za pomoč.
LP Peter
Pozdravljeni,
razumljivo je, da vas občutek mravljinčenja in zategovanja kože na obrazu tako vznemirja, sploh ker ste že dolga leta nagnjeni k paničnim napadom in anksioznosti. Ko se v telesu pojavi nekaj nenavadnega, avtomatično pomislimo na najhujše, zlasti če imamo izkušnje s tesnobo, ki rade podžgejo misli o možnih bolezenskih vzrokih.
Če se bo ta občutek nadaljeval ali celo stopnjeval, je dobro, da ga omenite zdravniku in izključite morebitne nevrološke vzroke, saj je pomembno vedeti, s čim imamo opravka tudi na fiziološki ravni. Včasih pa se podobni simptomi pojavijo, ko se v nas nabere preveč stresa ali nepredelanih čustev, ki se nato izrazijo v telesu skozi mravljinčenje, napetost ali druge občutke.
Ker ste nagnjeni k paničnim napadom, ni nenavadno, da telo hitro reagira na čustvene obremenitve, tudi če se vam na prvi pogled ne zdijo tako velike. Antidepresivi pomagajo pri lajšanju simptomov, vendar ne odpravijo tistih globljih notranjih vzorcev, ki so pogosto vzrok za tesnobo in negotovost. V psihoterapiji bi lahko raziskali, kaj se dogaja z vašo notranjostjo, kako doživljate vsakodnevni stres in zakaj se ravno zdaj pojavljajo te senzacije na obrazu.
Razumem, da vas skrbi, kako boste vse skupaj obvladali v službi in med ljudmi. Včasih je najbolj koristno, da si dovolite odprt pogovor o tem – naj bo to z zdravnikom, terapevtom ali nekom, ki mu zaupate – in počasi ugotovite, ali je ta telesni pojav bolj povezan z vašo anksioznostjo ali je resnično potreben poglobljen nevrološki pregled. V vsakem primeru je dobro, da poslušate svoje telo, saj pogosto opozarja na nekaj, kar želi priti v zavest, še preden se razvije v večjo stisko.
Upam, da boste našli mirnejšo pot naprej in da se bodo tudi ti neprijetni občutki na obrazu umirili, ko boste dobili več jasnosti glede njihovega izvora.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj