Najdi forum

CT vratu

Pozdravljeni!

Moj oče je septembra 2012 končal s terapijami (35 obsevanj hkrati s 7 kemoterapijami (Cisplatin)). Šlo je za raka orofarinksa (manjši rak na bazi jezika, bolj so bile zajete bezgavke na eni strani vratu).

Januarja (4,5 mesecev po terapijah) je imel prvi CT. Izvid je bil dober, nikjer ostankov raka ali vidnih kakšnih zaskrbljujočih sprememb.

CT pa je tudi pokazal, da je ena bezgavka v regiji II bila mejno povečana (2 x 1 cm) – na isti strani kjer je imel tudi največje obsevanje in kjer so bile bezgavke zajete (pred obsevanji je imel je namreč paket bezgavk, ki je meril celo 8 cm v premeru). Na izvidu je pisalo “mejno povečana bezgavka” potem na koncu pa celo “mejno patološka bezgavka”.
Včeraj smo imeli zopet pregled pri zdravnici, ki je z otipanjem in pregledom celotne ustne votline in vratu ugotovila, da nikjer več nič ne vidi niti ne tipa nobene bezgavke več. Naročila ga je na ultrazvok za naslednji teden kjer bomo potrdili, če je res vse v redu. Predvsem zaradi tiste ene bezgavke, ki je bila pokazana na CT-ju.
Zanima me ali je tista beseda “patološko” lahko pomenila, da gre za rakave celice v tej bezgavki?
Zdravnica je sicer rekla, da lahko so, lahko niso… In da, ker ni nič več tipala, tega sploh ni več in je bila samo posledica obsevanja, ker je takrat januarja še imel kar veliko stranskih učinkov.

Se torej na prvih CT-jih po takšnih zdravljenjih rakov na področju vratu še lahko vidijo “vroče točke” na bezgavkah, ki jih potem kasneje ni več?

Najlepša hvala za odgovore!

Spoštovana,
s CT preiskavo ocenjujemo spremembe na podlagi njihovega izgleda. Na vratu je določena arbitrarna meja za velikost bezgavk 10mm(prečno). To pomeni, da so bezgavke, ki so manjše večinoma benigne, v večjih bezgavkah pa je večja verjetnost, da vsebujejo rakave celice. To pomeni, da so včasih tudi manjše bezgavke maligne in obratno. Seveda je z velikostjo in spremembo oblike verjetnost maligne infiltracije bolj zanesljiva. V primeru vašega očeta je bezgavka ravno v mejnem področju, zato se je zdravnik odločil še za UZ preiskavo, saj na podlagi UZ izgleda dobimo še dodatne informacije.
O t.i. vročih bezgavkah bolj govorimo na PET CT preiskavi, kjer je vidno kopičenje označene glukoze v patooških bezgavkah. Vendar so včasih bezgavke premajhne, da bi to kopičenje zaznali.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close