Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje črpanje mleka in mastitis

črpanje mleka in mastitis

Imamo novorojenčka, starega 16 dni. Ob porodu (carski rez) je imel 3650 g, najnižja teža je bila 3240 g, saj je otrok na dojki takoj zaspal. Zaradi težav s popolnoma uničenimi, krvavečimi bradavicami, ter ker sem imela dovolj mleka in sem prvega otroka brez težav dojila do enajstega meseca, so mi že v porodnišnici predlagali črpanje mleka.

Bradavice so se čez nekaj dni lepo zacelile. Mleko trenutno še zmeraj črpam z električno črpalko, saj sem otroka že nekajkrat poskusila pristaviti, vendar je bilo precej neuspešno. Jeziček otroka je normalno raščen in dolg, sesalni refleks ima izredno močan. Poskusila sva vaje z mezinčkom, vendar sesanje mezinčka poteka brez težav. Po dojenju so moje bradavice popolnoma sploščatene, na sredini je vidna rdeča oz. belkasta črta. Dojenje preko nastavka je bilo še slabše in veliko bolj boleče. Če otroku za sesanje ponudim členek kazalca, ki ima približno enako velikost kot moje bradavice, je ta po nekaj potegih rdečkast in na sredini je koža sploščatena. Predvidevam, da otrok ne obvlada pravilne tehnike sesanja, ampak dobesedno ugrizne. Usta ima na začetku sicer odprta, a tudi ne ravno široko, med sesanjem čez čas usta delno zapre oz. “ugrizne”. Dojko sem ponujala delno stisnjeno (bradavico kot “sendvič”), na hitro, ko je široko odprl usta, glavico sem pritisnila k dojki. Zaenkrat mi je patronažna sestra svetovala, da še malo počakava z dojenjem, da otrokova čeljust malo zraste, zato še zmeraj črpam.

Otrok dude nima, tudi dodatkov ne dobiva. Za pitje mleka uporabljamo stekleničko Calma, da ne pride do večje sesalne zmede. Otrok jé vsake 3-4 ure, običajno okoli 70-100 ml.

Kar se tiče črpanja, so mi v porodnišnici svetovali naslednji “ritem”: po vsaki jedi otroka najprej 5 min – 7 min – 5 min (izmenično vsako dojko po toliko časa). Po nekaj dneh sta dojki po črpanju ostajali trdi, zatečeni, pričeli sta me boleti, tako da sem spremenila ritem črpanja. Najprej sem črpala eno dojko dokler je mleko močno teklo (v curkih), nato še drugo dojko. Otrdline so izginile, načrpala sem tudi več mleka. Ker imam zelo močni izcejalni refleks, je med črpanjem ene dojke iz druge izteklo precej mleka, zato sem pričela z istočasnim črpanjem iz obeh dojk. Iz vsake dojke trenutno načrpam po 70-100 ml (torej v povprečju 160-190 ml). Mleko črpam na vsake 4 oz. 5 ur, ker ga je tako še preveč. Leva dojka se praviloma počrpa prej in tudi curek je lepši. Črpanje ene dojke traja 15 (leva dojka) – 25 minut (desna dojka).

Včeraj zvečer me je pričel boleti zgornji predel desne dojke (tam kjer nedrček ne pritiska), dobila sem tudi vročino 38,3°C. Ginekologinja mi je danes predpisala Anaclosil, saj je bil boleč predel že rdeč in tudi takoj po črpanju otrdel.

Mastitisa se bom, upam da, rešila, skrbi pa me, da vseeno morda način črpanja ni optimalen. Nastavitve električne črpalke so najbrž pravilne, saj mi samo črpanje ne povzroča večjih bolečin, tudi bradavice več niso razpokane in krvaveče (vendar so na dotik izjemno občutljive). Bi morala morda spremeniti ritem črpanja, se pravi vseeno najprej počrpati eno dojko in šele nato drugo? Bi morala skrajšati intervale med črpanjem, se pravi ne več črpati na 4-5 ur, temveč na 3-4 ure? Krajši intervali med črpanjem so zame zelo naporni, saj dobesedno cel dan in celo noč presedim pred črpalko in sem na koncu več kot le utrujena. Otroku bi sicer strašno rada ponujala svoje mleko, saj se ga proizvaja dovolj, a žal nama dojenje tokrat enostavno ne steče …

Da malo “osvežim” podatke…

Danes sem našega novorojenčka ponovno pristavila in ponovno neuspešno. Po nekaj minutah minutah dojenja, ki je bilo z vsakim otrokovim potegom bolj boleče, so bile bradavice ponovno sploščatene in ponovno je bila vidna bela črta. Poskusila sva še z drugo dojko, a jo je otrok sam zavrnil, potem, ko je večkrat potegnil in dojko vmes tudi spustil. Do konca sva se nahranila po steklenički. Nekako izgubljam voljo do ponovnega pristavljanja, ker se nič ne spreminja na bolje, ampak vedno enako boli.

Trenutno pri 3,5 tednih tehta 4220 g, kar pomeni, da res lepo pridobiva na teži. Jaz si na eno črpanje iz obeh dojk trenutno načrpam povprečno okoli 200 ml (črpanje na 4 ure), če črpam iz obeh dojk po 6 urah tudi do 300 ml mleka. Ker se mastitis še ni popolnoma pozdravil, moram antibiotik jemati še en teden.

Pozdravljeni!

Opravičujem se vam za pozen odgovor, forum je bil tako poln, da nisem uspela najti, kje je bolj nujno in sem šla po vrsti. Vaš fantek je drugi otrok, prvega ste brez težav dojili prvo leto, drugi pa bo kmalu star 4t, se polno doji in lepo pridobiva na teži. Po carskem rezu je bil zaspan, nato so se pojavile velike težave s poškodovanimi bradavicami in že v porodnišnici ste mleko začeli črpati in še vedno črpate, fantka pa poskušate pristaviti. Vaš mezinec zna sesati, na dojki pa ne. Nastavek vam povzroča še večje bolečine.

Joj, tako si želim, da bi bila zdajle pri vas in bi lahko videla, kako se otrok pristavi, za te reči je internet tako zelo neuporaben. Je morda pristavljanje kaj pogledala patronažna sestra? Iz katerega konca ste, morda v bližini katere od skupin za pomoč pri dojenju?

Mi lahko opišete, kdaj je bilečina največja, kdaj vas boli, ves čas, morda na začetku ali proti koncu podoja? Se je fantek morda rodil s povišanim mišičnim tonusom, se vam zdi morda napet, je sicer zdrav?

Fantek, kot kaže, nekako klešči dojko. To je mogoče zaradi določenih fizioloških dejavnikov, mogoče pa je še vedno tudi kot sesalna zmeda oz. ker tako sesa na steklenički, kar pa na daleč težko rečem.

Ste kdaj poskusili ponuditi dojenje, ko ni bil zelo lačen, npr. po tem, ko se je že (delno) nahranil ali za umiritev, uspavanje? Je kaj bolje?

Količinsko vam gre črpanje zelo dobro, a glede na mastitis – razmiki med črpanji so pri vas precej veliki, tako da mleko lahko že precej močno pritiska. Premislite, če bi mordal lahko črpali vseeno pogosteje, pa količinsko manj oz. toliko, kot otrok potrebuje, ne bistveno več. Črpate lahko časovno nekoliko manj časa, morda na eni dojki malo dlje, na drugi pa malo krajši čas? Bi bilo to sprejemljivo? Kaj pa, če si ne bi zadajali ur in bi šli črpat, ko imate občutek, da mleko že malce hoče pritiskati in torej da dojke ne bi otrdevale? Podnevi bi črpali morda na 3-4h, ponoči pa na večji razmak. Običajno črpamo eno dojko, dokler teče, nato gremo na drugo, zato da ne izgubljamo časa. Če pa gre črpanje ZELO dobro in kar teče in teče, potem pa moramo morda bolj paziti, da ne ustvarjamo presežne ponudbe, kot pa kako menjamo črpalko z ene na drugo stran.

Ste pogledali morda kakšen video? Vem, da dojiti znate in da vam je to vse zelo jasno, toda včasih nekako ne ugotovimo, kaj je narobe, dokler ne vidimo na posnetku, kako se doji kak drug otrok. Morda dobite kakšno idejo, kaj bi se še dalo narediti. Pristavljanje: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1983356,1983356#msg-1983356 (video posnetki)

Kakšen položaj dojenja pa uporabljate? Imate morda velike dojke? Fantek kaj cmoklja in “pada” z dojke? Imate občutek, da bradavica zleze globoko ali se vendarle nekako doji bolj na bradavici in ima težave zaobjeti večji del kolobarja? Ima glavico nazaj nagnjeno, ko se doji, ali mu bradica morda nekako leze v prsni koš?

Morda bi poskusili pristaviti v položaju, v katerem vam otroka po porodu položijo na trebuh. Tako bo dobro podprt, stabilen, glavica bo nazaj, od spodaj bo prišel k dojki oz. nekoliko od strani. Pri tem morate biti vi v polsedečem položaju oz. leže z dobro podloženimi rameni in glavo, čisto tako kot po porodu. Poskusite, če bi tako kaj manj bolelo.

Če prav razumem, podjezična vez ni priraščena in dojenček nima srčastega jezička…

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Joj, tako si želim, da bi bila zdajle pri vas in bi lahko videla, kako se otrok pristavi, za te reči je internet tako zelo neuporaben. Je morda pristavljanje kaj pogledala patronažna sestra? Iz katerega konca ste, morda v bližini katere od skupin za pomoč pri dojenju?

Sem iz štajerskega konca, najbližja podporna skupina je v Mariboru. S patronažno sestro sva se pogovarjali, da morda še kak teden počakava, da fantek še malo zraste in se mu čeljust morda malo poveča.

Mi lahko opišete, kdaj je bilečina največja, kdaj vas boli, ves čas, morda na začetku ali proti koncu podoja? Se je fantek morda rodil s povišanim mišičnim tonusom, se vam zdi morda napet, je sicer zdrav?

Fantek sicer nima nobenih težav, tudi jeziček je v redu (kar je potrdila pediatrinja), je zdrav. Pri dojenju prvega otroka se spomnim, da so bili prvi trije potegi vedno malo boleči, potem je bilo dojenje praviloma brez bolečin. Pri fantku zdaj so prvi trije potegi prav tako boleči, potem je nekaj za spoznanje bolj znosnih potegov, nato se začnejo prave bolečine. Bolj dolgo sesa, bolj je boleče.

Ste kdaj poskusili ponuditi dojenje, ko ni bil zelo lačen, npr. po tem, ko se je že (delno) nahranil ali za umiritev, uspavanje? Je kaj bolje?

Dojila sva se že tako dolgo, da je fantek postal zaspan in je že po malem dremal, vendar ravno takrat bolj “grize”, kot sicer. Ko je zaspan, je torej le še slabše, bi rekla. Nekako se mi zdi, kot da mu jeziček nekam zdrsne in začne “sesati” z dlesnimi. No, vsaj občutek je tak.

Ste pogledali morda kakšen video? Vem, da dojiti znate in da vam je to vse zelo jasno, toda včasih nekako ne ugotovimo, kaj je narobe, dokler ne vidimo na posnetku, kako se doji kak drug otrok. Morda dobite kakšno idejo, kaj bi se še dalo narediti. Pristavljanje: [med.over.net] (video posnetki)

Hvala za linke – videje sem si ogledala, vendar bi rekla, da se pristavi pravilno. Vedno počakam, da najbolj odpre usteca, potem mu dojko na hitro “porinem”. Morda edino ust nima tako močno odprtih, kot na nekaterih videjih.

Kakšen položaj dojenja pa uporabljate? Imate morda velike dojke? Fantek kaj cmoklja in “pada” z dojke? Imate občutek, da bradavica zleze globoko ali se vendarle nekako doji bolj na bradavici in ima težave zaobjeti večji del kolobarja? Ima glavico nazaj nagnjeno, ko se doji, ali mu bradica morda nekako leze v prsni koš?

Poskusila sva že več položajev: od “nogometne žoge”, ležeči položaj, zibelka, itd. Pri nobenem položaju ni razlike. Prvega otroka sem sicer dojila predvsem v ležečem položaju, otrok je imel vedno malo privzdignjeno glavico. Dojke sicer niso velike, bradavice so ob črpanju velike za dva palca. Zdi se mi, kot da fantek zagrize bradavico ne da bi prav na široko zaobjel kolobar – sestre svetovalke v porodnišnici sicer niso rekle, da bi bilo kaj narobe. Fantek ima glavico v normalnem položaju, načeloma ne cmoklja, vmes pa večkrat rahlo spusti dojko – takrat imam občutek, kot da malo umakne jeziček oz. bolj “zagrize”. Ko preveč zaboli, ga odstavim in ponovno pristavim (ali čisto odstavim, če preveč boli).

Pri hranjenju s stekleničko opažam podoben vzorec: najprej poskusi na ozko odpreti usta, vzame stekleničko v usta in jo potegne daleč v ustno votlino ter takrat zaobjame velik del stekleničke (Calma). Po nekaj potegih ta velik del spet malo spusti, popusti in ponovno potegne. Bolj je zaspan, večkrat spusti in večkrat sesa samo sprednji del stekleničke.

Naj izkoristim priložnost in pohvalim vaše delo in trud – verjamem, da s svojimi nasveti pomagate ogromno mamicam.

Podporne skupine, kjer lahko svetovalka pogleda mamino in otrokovo sesanje in odkrije vzrok, so lahko zelo dobra rešitev, ko ne veste več, kako naprej. Nekaj zagotovo ni vredu pri njegovem sesanju, kot ste že sami ugotovili, če se bolečine stopnjujejo.

Če prav razumem, manj boli, ko aktivno požira mleko! Morda fantek klešči nekako tako, kot smo pisali tukaj. Težave v prisesavanju dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5151802 (otrok školjkasto stiska čeljusti, uklešči dojko)

Proti koncu podoja bi bilo smiselno, da se ga pristavi na drugo dojko, morda ga bo nov tok mleka spodbudil, da bo še sesal in bodo bolečine za vas tako manjše.

“Morda edino ust nima tako močno odprtih, kot na nekaterih videjih.”
***Pazite, da bo glavica dovolj nazaj, s tem bo spodnja čeljust postala bolj gibljiva. Pozorno mu popravite ustnici navzven, da bo zaobjel več kolobarja. Kar se da ga približajte dojki, naj bo zarit vanjo, le nosnici prosti.

“Zdi se mi, kot da fantek zagrize bradavico ne da bi prav na široko zaobjel kolobar”
***To lahko povzroča resne bolečine, če se otrok doji preveč na bradavici namesto na kolobarju.

“vmes pa večkrat rahlo spusti dojko – takrat imam občutek, kot da malo umakne jeziček oz. bolj “zagrize”.”
***To pomeni, da vakuum popusti, otroček cmokne ali slišimo rahlo tleskajoči zvok pri tem, ko sesa/požira. To pomeni, da ima težave s tem, da ostane prisesan na bradavico, izgublja jo in jo more nato vedno znova vsesati, kar pa je boleče za vas.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Za spodbudo:

Sem mamica treh deklic, ki so si na nek nacin zelo podobne, a hkrati tako razlicne. Rojevala sem v Ljubljani. Prvic se, bila za zloglasnem oddelku C, potem pa dvakrat na zmagovalnem Bju.

Iz razlicnih razlogov sem pri prvih dveh morala mleko crpat in jima ga dajat po steklenicki. Sele pri tretji, ki je najvecji sesalec, se izkljucno dojiva od zacetka in se nikoli ni imela ne dude ne steklenicke. Na za etku le nastavke, ki pa jih ni marala.

Od izredni pomoci Mojce sem pocasi obe spravilaizkljucno na dojko. Najprej sem se na to v glavi pripravila jaz (o ja, tudi to je treba, pa ne mislim iz negativne strani). Potem pa sem pocasi pripravila tudi deklici. In med sestim in osmim tednom sta dovolj zrasli (pa sta bili ze ob rojstvu veliki punci), da smo pocasi presli na dojenje.

Crpala sem cez dan na dobre tri ure, zadnjic okoli 11 zvecer pred spanjem, ponoci ne, razen ce je bila res kriza. Je bila pa potem prva jutranja bira toliko boljsa. Shranjevala mleko, pomivala crpalko, posodice, steklenicke….. Navadna rocna Aventova crpalka. Viski so sli v kroglice za led, ki smo jih uporabljali za vse sorte.

V prehajanju s crpanja na polno dojenje sem sledila temu: najprej sem malo načrpala, da se je dojka zmehcala. Potem sem pristavila. Ko sem dobila prvi obcutek, da se deklica prebuja, da bo lacna. Nisem je prej preoblacila, sva se dojili se na pol v spanju. Je dobila, kar je dobila, potem je dobila se sveze nacrpan “zacetek”, sama sem potem pocrpala do konca in spravila viske. Tega dohranjevanja je bilo vedno manj, nikoli pa se nisva dojili na silo. V dobrem tednu dni sem tako uspela prit na polno dojenje. Nekajkrat sem si se pomagala s crpalko, da dojke niso bile tako polne.

Morda bi vam pomagal tudi SNS, kjer bi deklica poleg srimulacije dojke dobivala mleko po cevki?

Srecno in ne obupajte. Vasa deklica od vas dobiva vaso ljubezen in mleko. Poazite le, da vas to dvojno delo ne utrudi prevec, kar se vam zna poznat na kolicini mleka.

Lep pozdrav,

Minilo je 14 dni od poroda, bakterijsko vnetje dojk pa je mi je pojavilo že drugič, dobila sem antibiotike, trenutno ne morem dojiti zato si mleko črpam z ročno črpalko.
leva dojka je na otip boleča, rdeča, čutiti je zatrdlino, ob črpanju iz nje priteče le nekaj kapljic mleka, desna dojka ni boleča je pa čutiti zatrdlino!
Lepo bi prosila za nasvet, kako pogosto si je potrebno črpati mleko, koliko izčrpati, zakaj se pojavi zatrdlina ali se pojavi samo v času vnetja? kaj lahko storim da se vnetje ne bo ponavljalo?
ob črpanju z ročno črpalko se mi bradavice razcvetijo ali je to normalno?

Najlepša hvala za odgovor!

Pozdravljeni, by! Žal nisem uspela odgovoriti takoj, ko ste pomoč potrebovali. Priporočam, da poskušate svetovalko poklicati po telefonu, saj je vzrokov lahko zelo veliko. Ali je bolečina prevelika, da ne morete dojiti? So vam tako svetovali? Pri vnetju nikakor ne priporočamo prenehanja dojenja, saj se neredko zaradi tega situacija še dodatno zaplete. Otrok je praviloma boljši sesalček, vendar ker ne poznam vaše situacije, seveda ne morem reči, ali je tudi pri vas tako. Iztiskajte si tako pogosto, da ne bo prihajalo do napetosti. Iztisnite iz obeh dojk pri vsakem iztiskanju, vsaka dojka naj bo na vrsti za dojenje ali črpanje vsaj na tri ure, lahko pogosteje, če vas mleko že prej začne tiščati. Nikoli ne čakamo, da je dojka grudasta, vozličasta in napeta ali celo boleča. Lahko si pomagate tudi sveže zeljne liste, ki ste jih prej zmečkali v roki, ali mrzle obkladke, če vas dojki bolita ali sta kar naprej prenapeti. Če je le mogoče, naj vam pomaga tudi otrok s sesanjem.

Če pri črpanju priteče le malo mleka, dojka pa je prenapeta, potem vam s črpalko ni uspelo sprožiti izcejalnega refleksa. Morda ga lahko sproži otrok s sesanjem, morda lahko nato črpate. Morda se bo obneslo bolje, če dojko prej segrevate pod vročo vodo (kolikor normalno prenesete) ali dajete vroče obkladke ter nežno masirate. Nekatere matere uporabljajo sprej Syntocinon, dobi se ga na recept, pomaga pri tem, da se mleko sprosti in začne teči, torej ustvari izcejalni refleks, kadar ga mati ne more sama, otrok, ki bi ga s sesanjem verjetno hitro sprožil, pa se ne more podojiti.

Zatrdline se lahko pojavijo tudi brez vnetja, gre za zamašitev vodov, ker se mleko premalo pogosto prazni iz dojke. Vzrok ni v tem, da ni bilo izpraznjeno “do konca”, kot radi svetujejo materam, ampak ker so verjetno razmaki preveliki med podoji/črpanji. Vzrokov za mastitis je sicer še več, zato vam priporočam v branje spodnji članek. http://www.dojenje.net/images/stories/MASTITIS_IN_ZAMASEN_MLECNI_VOD.pdf

Ne, nikakor ni normalno, da imate od črpanja poškodovane bradavice. Ali krvavijo, so ranjene, če prav razumem? To ni vredu, vemo pa, da nekaterim materam črpalka prav zato ne ustreza. Črpajte počasi, prej bradavice namažite z mlekom, bodite nežni pri črpanju in pri masaži. Poskusite morda lahko tudi z ročnim iztiskanjem, nekaterim materam gre bolje in hitreje.
http://www.dojenje.net/vprasanja/29-rono-iztiskanje-mleka.html

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825