Črpanje in zamrzovanje mleka
Pozdravljeni!
Svojo 3,5 mesečnico polno dojim. Ker čutim, da mi mleko še ostaja, bi si ga po obroku črpala in zamrzovala za kasnejšo uporabo. Je res potrebno dat mleko v sterilne posodice? Je zamrznjeno lahko 3 ali 6 mesecev? Ker si naenkrat ne bom mogla načrpat 100 ml ali še več, me zanima, če lahko zmešam mleko od več črpanj skupaj (pred zamrzovanjem)?
Najlepša HVALA in lp!
Lina
Pozdravljena!
Navdušena sem, ko berem, da poznate možnost zamrzovanja.Naj dodam nekaj podrobnosti:
-v sterilne zbiralnike je priporočeno zbiranje zaradi možnosti zbiranja preko celega dne in shranjevanja v hladilniku
-v zamrzovalniku je lahko 6. mesecev, pri -19 st.C še dalj
-zamrzujemo količino mleka za en obrok
–odmrzujemo v vodni kopeli
-zamrznjeno mleko izgubi nekaj dragocenosti, vendar je v primerjavi s kravjim še vedno zlata vredno
Srečno!
Najlepša hvala za odgovor.
Še to me zanima – ali morajo biti posodice nujno sterilne? Kupila sem Aventove, (ki so že sterilne). A po uporabi ni dovolj, da jih samo opereš? Jih moraš še prekuhati?
Hvala še enkrat!
Lina
Pozdravljena!
Prisotnost čimmanjšega števila mikroorganizmov je najbolj zaželjena, ker tako mleko maksimalno ohranja svojo kakovost. V mleku so sicer prisotne celice, ki lahko mleko “zaščitijo”, pa ni pametno, da bi jih porabljali zato, da se izognemo sterilizaciji. Bolje je, da jih čimveč dobi otroček (ali kdo drug).
Spodbujam, da se poslužujete sterilnih ali vsaj pasteriziranih zbiralnikov.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.