Najdi forum

cromium in holesterol

Zanima me če je Cromium o katerem pišete v enem od vaših odgovorov v bistvu Crom v tabletkah.? Kupila sem si Nutra crom od firme Nutraline in vsebuje :cellulosa, gelatine alimentare in cromo picolinato (dobeseden prepis ii škatle).Vsebuje 200mcg per kapsula. Zanima me glede na to da jemljem še multivitamine centrum, ki vsebujejo 25 mcg kroma, koliko tabletk priporočate ? 1 na dan ali 1 na nekaj dni. Ali to lahko vpliva na znižanje holesterola (imam ga 7.2 skupni , HDL 2, LDL 4.7) ? Drugače se kar zdravo prehranjujem (po vseh pravilih zdrave prehrane), vendar imam dedno nagnjenost h holesterolu ? Edini prekršek je da moram omejiti sir – ki baje veča holesterol (tudi sveži – mozzarela, ovčji, kozji . Ali je to res ?

Naja,

Kar si kupila, je tisti kromium o katerem sem govoril, v enem mojih odgovorov. Tisti delež kroma v multivitaminskih tabletkah je zanemarljiv, tako da se nanj ne oziraj preveč.

Glede sira, ja sir seveda zvišuje holesterol saj vsebuje maščobe, ki so živalskega izvora. In sir ima precej maščobe.

Raje jej skuto-VIpavsko ali Ljubljanske mlekarne… ma samo 0,5% maščobe in bistveno manj kalorij kot sir.

Glede doziranja kromiuma: priporočila RDA glede kroma zaenkrat še ne obstajajo kolikor vem, agencija ESADDI (estimated safe and adequate daily dietary intake) priporoča dnevno 50-200 mcg, to v tvojem primeru znaša 1 tabletko dnevno

Treditve proizvajalcev glede učinkov kromiuma:
znižuje količino sladkorja v krvi
povečuje občutljivost inzulina
zmanjšuje delež maščobe
kontrolira lakoto / zmanjšuje apetit
znižuje količino holesterola in triglicerideov
povečuje pusto telseno težo / mišično maso

Ampak, ne vzami si to tabletko kot čudežno sredstvo… to je dodatek, ki omogoča majhen napredek, včasih pa ravno malenkosti odločajo med uspehon in neuspehom.

Lep pozdrav,
Goran

New Report

Close