Ali mora še vedno imeti sestra oblečeno črnino,če ji umre druga sestra?Koliko časa,najbrž je to stara vraža? Kaj pa kapri hlaće za na pogreb tudi ne sme obleči?

Odgovor na oboje: če želi.

Zadnje čase že na pogrebih ni videti kaj dosti črnine, tako da islim, da je to preživeto.

To ni odgovor za nekoga, ki je negotov pri svojih izbirah, saj ne ve, kaj želi.

Avtorica, črnina ni zapovedana, je pa malo odvisna od okolja, v katerem živiš. Poskusi se spomniti na pogrebe, na katerih si bila. Ni pa nič narobe z drugimi temnimi barvami. Kapri hlače (če misliš na tiste do sredine goleni) bi ti vseeno odsvetovala, saj so zelo športne.

Tisti, ki se strogo ravnajo po pravilih RKC in drugih verskih inštitucij, nosijo črnino.

pogreb, sploh pa črnina nista merilo, koliko ti za nekom žaluješ. Odžalovat moraš v sebi, nepa s črnino.

P.s.: lahko je le črni trak na ovratniku ali rokavu drugačne barve oblačilih….

Tisti, ki se strogo ravnajo po pravilih RKC in drugih verskih inštitucij, nosijo črnino.

pogreb, sploh pa črnina nista merilo, koliko ti za nekom žaluješ. Odžalovat moraš v sebi, nepa s črnino.

P.s.: lahko je le črni trak na ovratniku ali rokavu drugačne barve oblačilih….[/quote]
Ne bo držalo. Videno nedavno pri sorodnikih. So se pač lepo oblekli, a ne v črnino.

Spodobi se, da se za na pogreb oblečeš pražnje, se pravi neko ne športno oblačilo umirjenih barv. Kapri hlače res malo mimo sekajo.

Nošenje črnine nikakor ni obvezno, to delaš samo, če ti je do tega. Ko je meni umrl oče, sem nosila črnino pol leta, danes se mi pa zdi, da sem takrat totalno pretiravala. Če bi se mi danes to zgodilo, bi sicer ravno tako žalovala, a ne s črnino. Črnina, če nisi ravno ljubitelj, te še bolj zamori. Moj oče si najbrž da nikoli ni želel, da bi jaz hodila okrog še pol leta kot nek zombi v tistih črnih cotah. Ampak takrat mi to ni padlo na pamet.

Za na pogreb se spodobi, da se oblečeš v črno. Kakšne so te tvoje kapri hlače, ne vemo, jaz imam v omari fine črne hlače 7/8 in v kombinaciji z bluzo in čevlji, bi jih oblekla na pogreb.
Če boš nosila črnino in koliko, je tvoja stvar. Moja mama recimo prav pazi, da jo nosi, ko ji kdo umre, jaz se oblačim kakor mi paše, ampak po smrti v družini sem nosila črno, temno rjavo in sivo skoraj pol leta in povsem nenamerno, šele ko sem prvič oblekla rdeč puli, sem se zavedela, da sem se dolge mesece oblačila v same temne stvari.

To je običaj. Vsaj včasih je bil. Zadnje čase se to opušča. Celo na pogrebih najbližji niso več v črnem. odločiti se moraš sama.

V črnino se oblečeš podzavestno, avtomatično. Ker te pomirja. Slečeš pa tudi, ko potrebuješ druge barve.

Če ti črnina ne odgovarja, se obleci le bolj umirjeno. Elegantneje. S tem počastiš spomin umrlemu. To je vse.