črne lise ob dlesni
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let, zobe imam po mnenju zobozdravnika zdrave, vendar sem naletela na težavo.
Pred približno štirimi meseci sem ob nitkanju našla na notranji strani (zgoraj desno) zobovja neke male črne pikice tik ob dlesni.. Ok sem mislila, da je to zobni kamen… Sedaj pa se je zadeva razširila iz pikic na med seboj povezane črtice.. Torej imam celo linijo zobovja (zgoraj desno) občrtano s tem črnim robom tik ob dlesni. Grozno na pogled, nikoli videla kaj takega. Včeraj sem ugotovila pikice na drugi strani zobovja, že vem da se bodo spremenile v celo črno linijo.. Sedaj so črtice samo pri kočnikih, vendar se širijo proti sprednjim zobem..
A je to zobni kamen? Kako se to očisti, je smiselno očistit? Se vrača znova in znova nazaj?
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
takole prek neta malce težko ugotovim ali opisane težave pomenijo trde zobne obloge; torej zobni kamen ali gre za novo nastajajoči zobni karies. Kakorkoli, priporočam obisk pri zobozdravniku. Zobni kamen je potrebno redno odstranjevati zaradi zagotavljanja zdravja obzobnih tkiv. Zobni karies je potrebno omejiti, predvsem pa preprečiti.
Srečno.