Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo črne črtice na zobeh

črne črtice na zobeh

Pozdravljeni!

Na dvojki levo zgoraj imam črno črtico (1mm dolga), na dvojki desno zgoraj imam črno črtico (2mm dolga) in še eno črno črtico (1mm dolga). Te črtice so na notranji strani zob, torej niso opazne ob nasmehu.
Ta dva zoba sta drugače zdrava, nikoli nista bila zdravljena ali plombirana.

To imam že kar nekaj let, pa niso pri zobozdravniku nikoli opazili teh črtic oz jih vsaj omenjali niso. Jaz pa jih tudi nisem omenjala, saj me ne bolijo te zobje in črtice niso vidne.

Sem se pa začela spraševati ali je to mogoče karies, ali bi bile te črtice lahko kaj drugega?

Razmišljam, če so te črtice karies, ker imam plombiranih 11 zob, kar se mi zdi veliko. Stara sem 22 let, in so mi v mladosti skoraj vedno pri obisku zobozdravnika kakšen zob plombirali. Kljub temu, da sem si umivala zobe, ne vem od kje toliko kariesa?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana katarinbarbara,

črne črtice na nebni strani zob so verjteno zabarvani žlebički. Če jih zobozdravniki niso omenjali, potem spremembe gotovo še niso karies in ob primerni higieni tudi nikoli ne bodo.
Tudi jaz ne vem, zakaj imate toliko saniranih zob. Umivanje sicer karies v veliki meri preprečuje, pomembno pa je tudi na kakšen način se izvaja. Če je krtačka v ustih le minutko (toliko da podrgnemo po sprednjih zobeh), potem način ni pravilen in odgovor je tu. Nikakor ne mislim, da to počnete tudi vi, to je le razmišljanje in opomba k komentarju, da si zobe redno umivate.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close