Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Črna plesen

Črna plesen

Pozdravljeni!

 

Ne vem, če je prejšnjič poslalo, zato vam pišem še enkrat.

 

Torej pri nas na oknih se je pojavila črna plesen. Po porodu in med nosečnostjo sem zanemarila higieno oken in evo, sedaj pa imamo. Problem je v tem, da imamo doma trimesečnico, ki ima previjalno ravno pod oknom v kopalnici na pralnem stroju, kjer sem včeraj opazila plesen za panti in na zunanjih fugah, čistila sem namreč samo notranje fuge, kjer se pojavlja kondenz. Poleg imamo seveda vse pripomočke za higieno dojenčka, tudi aspirator za nosek.

 

Mala ima že ves čas zamašen nosek, v grlu se ji že ves čas vozi neka sluz, pa me zanima ali je mogoče to zaradi plesni? Sama sem namreč pripisovala težave tihemu refluksu. Včasih ima tudi tak prehlajen glasek, čeprav ni prehlajena. Z aspiratorjem potegnem malo prozorne sluzi, vendar je zamašena še naprej, poleg tega precej pokašljuje.

 

Čisto sem že fertik, saj na spletu so sami črni scenariji in kako zelo je ta plesen nevarna za dojenčke. Kako hitro pa se lahko pokažejo težave? Sedaj bom redno čistila okna, tudi z kisom in sodo, da bo plesen nekako izginila.

Pojavila pa se nam je tudi plesen v kopalnici, ker je zgornjim sosedom (živimo v bloku) zatekala voda in je bilo vse mokro. Plesen je v stranišču, stranišče je ves čas zaprto, čakamo na obnovo in na sanacijo s strani upravnika. Ali je tudi taka plesen nevarna? Najraje bi se izselila, ker vem, da je v takem za dojenčka neprimerno.

 

Hvala za odgovor.

Je poslalo tudi prejšnje, a je novo sporočilo daljše :-).

Nič ni treba “biti fertik” ali iskati novega stanovanja (kjer je včasih še več nevarnosti, zaradi “svežih” barv in lakov po komaj zaključenih delih), saj se vam “črne plesni” ni treba tako bati. Je pa seveda znak dotrajanosti, prevelike vlage in (včasih) pomanjkljivega vzdrževanja.

Sluz v zgornjih dihalih, ki se “vozi”, pa ni v povezavi s plesnijo ali vlago v stanovanju. Bolj s presuhim zrakom, virusi ali mehanskim draženjem (ko ji “brkljate” po nosku v lovu za izločki :-).

Še en lp,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close