Vem, da so bila nekoč kar “stroga” pravila glede nošenja črnih oblačil, kot izraz žalovanja. Kako pa je s tem danes? Predvsem starši – otroci, stari starši – vnuki, mož – žena;
p.s.: Vprašanje je postavljeno tudi na forumu Bolečina ob izgubi bližnjega, ampak ker je tukaj več obiska sem ga še sem prilepila.

Na vasi tradicijo še precej spoštujejo,v Ljubljani pa precej manj.Na pogreb še pridejo v temnih oblačilih,potem pa se večina ne oblači v črno.

Mislim,da teh strogih pravil ni več.Sama sem bila po smrti mamice en mesec v črnini.Mislim,da vsak človek žaluje v srcu in,da ni pomembno kako dolgo si v črnini.

Tudi jaz sem tega mnenja, da žaluješ v srcu in ne z obleko. Verjetno je še bolj zoprno, če si dolgo v črnini, ker te potem nenehno sprašujejo kdo ti je umrl in tako se ti bolečinske rane kar naprej odpirajo.

lp

Ta tema se mi zdi precej zanimiva, ker se mi zdi, da tu sploh ni “nobenega reda”. Prvo kar se mi zdi pri tej stvari moteče je to, da so SAMO ŽENSKE oblečene črno še po pogrebu. Ali se motim? Hodijo moški kot žalovalci oblečeni črno še nekaj mesecev po smrti svojca? Zakaj še po pogrebu kazati z obleko, da žaluješ? Komu to kažeš? Živim v večjem mestu in delam v veliki firmi pa ne vidim okoli sebe črno oblečenih ljudi tudi, ko jim umrejo npr. starši. Kaj naj bi npr. vdova kazala s črno obleko? Da rabi novega moža ali, da naj se ji nobeden ne približa, ker se to ne spodobi?Upam, da se bo katera malo razpisala o tem, mogoče tudi iz lastnih izkušenj! Meni osebno ta običaj smrdi po diskriminaciji in po nekakšnem plemenskem izločevanju vdov.

Črnino sem oblekla le na dan pogreba pok. moža. Nato pa sem se normalno oblačila kot prej. Pa tudi moje bližnje sosede so tako ravnale. Menim, da velja pravilo, da moraš nositi črnino določen čas, le še na podeželju. Pa še to “da ne bodo ljudje obrekovali”. Nekateri pač mislijo, da moraš žalovati s črnino, drugi ali druge imajo rade pozornost po izgubi bližnjega. In s črnino jo pritegnejo.

Včasih so bila pri nošenju črnine postavljena pravila, “žalovanje” je mišljeno oblačenje v črnino; takole je bilo “predpisano”: Vdova je žalovala 2 leti in se oblačila v globoko črnino, tudi nakita ni smela nositi nobenega.
Za starši so žalovali eno leto. Za brati in sestrami pol leta. Za otrokom tudi 2 leti. S črnino so brez besed sporočali javnosti, da pač žalujejo in prosijo obzirnosti in spoštovanje.
Dandanes vsakdo izraža žalovanje na svoj način. Ponavadi pridejo svojci k pogrebu v črnini, moški v temnejših oblekah in morda s kakšnim črnim znakom (črn pripeti gumb). Kako žalujejo po pogrebu se odloči vsak sam. Tudi na vasi, se mi zdi, ni nič več črnine med mlajšimi. Po mojem mnenju vsak žaluje v srcu zato ni potrebno črnine, ki se meni zdi lepa ampak res barva, ki te naredi otožnega. – No, Kitajci pa žalujejo z belo, njim se pa bela zdi žalostna! – LP

Ko mi je umrl oče, sem nosila črnino približno mesec in pol, ker mi ni bilo do šal, do vabil na zabave in podobne hece. Da sem imela svoj mir. Ko sem izlezla iz svojega žalovanja, sem zlezla tudi iz črnine.

Živjo,
jaz sem se itak kar precej v črno oblačila, tako, da sem bila na pogrebu očeta oblečena kar v moja običajna oblačila, pa še sestro sem oblekla. Moja mama je še kake 14 dni nosila bolj temna oblačila, pa še to ne striktne črnine. Na pogrebu so bili ljudje oblečeni rahlo bolj temno kot sicer, ampak ne v popolno črnino.
Mislim, da naj se vsak obleče, kot želi, spomnim se, kako mi je bilo še majhni zoprno, ko sem na kakem pogrebu morala nositi kake nove črne čevlje, ki so strašno žulili.

Jaz imam sošolko, ki je cela črna: črno pobarvani lasje, črne obleke (VSAK DAN!), črno pobarvani hohti, črno namazane ustnice (na sredi pa en bel obraz),…
Ljubkovalno jo kličemo drakula.
Namreč, taka je že od začetka šolskega leta in NOBEDEN ji ni umrl.
Mislim, da ljudje danes v črnini redko prepoznajo barvo žalovanja, ker se jih veliko oblači v črno kar tako.

Zakaj po smrti še nekaj časa nosit črno? Tako kot je rekla nastja: da imaš mir pred vici in vabili na zabavo. Ko nehaš žalovat, odložiš črna oblačila.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

New Report

Close