Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Concor in močno bitje ponoči

Concor in močno bitje ponoči

Lepo pozdravljeni,

stara sem 57 let, že nekaj let imam prolaps mitralne zaklopke. Lani poleti mi je kardiolog za vsak slučaj predpisal concor cor 1,25, ki pa sem ga začela jemati šele pred dobrim mesecem, vsako jutro. V času jemanja, se pravi v dobrem mesecu, sem imela pet neprespanih noči, ker mi je srce tako močno bilo – čeprav ne hitro, ampak počasi. Sinoči, ko sem bila zaradi bitja srca spet budna do jutranjih ur, sem imela v mirujočem stanju utrip 53.

Medtem so mi pri preiskavah odkrili vrednost S-iPTH 79,5. Dobila sem napotnico za UZ vratu in za endokrinološki pregled (razen tireologije in diabetologije).

1. Ali naj concor opustim, glede na to, da je bilo stanje pred začetkom jemanja dokaj znosno?

1a. Če ja, ali naj ga opuščam tako, da vzamem tableto vsak drug dan?

1b. Če ja, koliko dni naj traja tako postopno opuščanje?

2. Ali bi bila lahko vzrok za težave s srcem (ob)ščitnica?

Hvala vnaprej!

Spoštovana,

Odločitev o opustitvi zdravila Concor (bisoprolol) mora biti sprejeta v sodelovanju z vašim zdravnikom. Bisoprolol je beta-blokator, ki se pogosto uporablja za zdravljenje hipertenzije in srčnih bolezni, vključno s prolapsom mitralne zaklopke. Če ste imeli pred začetkom jemanja zdravila dokaj znosno stanje, je možno, da bi lahko opustili zdravilo, vendar je pomembno upoštevati več dejavnikov.

Prvič, simptomi, ki jih opisujete (močno bitje srca in nizka srčna frekvenca), so lahko povezani z zdravilom ali pa so posledica drugih zdravstvenih težav. Preden se odločite za opustitev zdravila, se posvetujte s svojim kardiologom. Zdravnik bo lahko ocenil vaše simptome in morebitne vzroke ter vam svetoval glede nadaljnjega zdravljenja. Zdravnik vam bo morda priporočil zmanjšanje odmerka na način, ki vključuje jemanje manjše količine zdravila (npr. 0,625 mg) ali pa ga jemati vsak drugi dan. Vendar pa je ta postopek individualen in mora biti prilagojen vašemu stanju ter odzivu na zdravljenje. Postopno opuščanje zdravila Concor običajno traja od nekaj dni do več tednov, odvisno od vašega stanja in kako dolgo ste zdravilo jemali. Zdravnik vam bo dal natančna navodila glede trajanja postopnega prenehanja in spremljanja morebitnih simptomov med tem procesom. Težave s ščitnico lahko vplivajo na delovanje srca in povzročijo simptome kot so močno bitje srca ali spremembe v srčni frekvenci. Povišana raven paratiroidnega hormona (S-iPTH 79,5) lahko nakazuje na težave z obščitničnimi žlezami ali kalcijem v telesu. Težave z obščitničnimi žlezami lahko vplivajo na ravnotežje kalcija in fosforja ter posledično povzročijo različne simptome.

LP

New Report

Close