Concor Cor

Spoštovani g. primarij!

Imam AF, bradikardijo in desnokračni blok. Za zdravljenje teh bolezni imam predpisano 1 tableto Cordarona zjutraj, zvečer pol tablete Concor Cor-ja in po shemi Marevan. Glede na to, da mi je Concor upočasnil bitje srca na 40 in manj udarcev na minuto, so mi Concor zamenjali z Amlopinom 5 mg. Na trombotestih mi je zdravnica rekla, da brez beta blokatorjev ne bo šlo. Moj kardiolog pa mi je dejal, da je to vse kar je lahko naredil, za ablacijo pa ni navdušen. Prosim vas, če mi lahko poveste ali se Cordarone in Concor med seboj izključujeta in če obstaja kakšno zdravilo v obliki betablokatorja, ki ne bo utrip tako močno zmanjšalo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Vsa zdravila s splošnim imenom “betablokatorji” upočasnjujejo srčni utrip, morda Concor Cor najmanj. Ker imate AF, verjetno vam srčna frekvenca niha in imate ob jemanju Concor Cora občasno višjo srčno frekvenco od navedene. V zadnjem času ugotavljamo korist betablokatorjev, tudi v nizkih odmerkih. Ali jemljete najnižjega? Ali imate srčno frekvenco večji del dneva tako nizko, da se počutite slabo in vam se nakazuje padec v nezavest? Morda pa boste res morali opustiti betablokator. Lako mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani g. primarij!

Concor Cor so mi predpisali pred cca petimi leti, ko sem imel sinkopo. Opozorili so me, da se lahko pojavi aritmija. Navedene tablete so mi predpisali za znižanje krvnega tlaka, čeprav sem imel že bradikardijo. Odmerili so mi najmanjši odmerek, to je polovico tablete zvečer. Srčni utrip je bil pred jemanjem tablet med 50 in 55 utripov na minuto, potem je pa padel med 40 in 45 utripov na minuto in se tudi čez dan ni povzpel na 50 udarcev na minuto. Po tednu dni jemanja COncor Corja sem bil na ponovnem pregledu in so mi zaradi prepočasnega utripa Concor ukinili in ga nadomestili z Amlopinom. Ko se je pred letom dni pojavila AF, smo zopet poskusili z najmanjšim odmerkom Concorja (zvečer) pa je bil ob jemanju Cordarona (zjutraj) srčni utrip zopet na cca 40 udarcev na minuto. Zato so mi odredili nazaj staro terapijo. Ob pojavu AF mi srčni utrip niha med 60 in 90 udarci, pri normalnem sinusnem ritmu pa brez Concorja od 48 do 58 udarcev na minuto. Ob nizkem utripu se ne počutim slabo oziroma, da bi padal v nezavest. Želel bi samo, da bi lahko uporabljal kakšen betablokator ali kaj podobnega, ki bi preprečeval pogosto pojavljanje AF (pojavlja se najmanj enkrat na teden, če še ne bolj pogosto).

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Verjetno vam je že znano, da še nimamo zdravila, ki bi za vselej pozdravil motnje srčnega ritma (ekstrasistole, fibrilacija preddvorov, itd.). Pred mnogimi leti smo predpisovali zdravila, ki vsebujejo “digitalis”.Zdaj predpisujemo več vrst zdravil (“digitalis”, kalcijeve antagoniste (npr. Amlopin), betablokatorje (npr. Concor Cor), amiodaron (npr. Cordarone), itd. Posvetujte se z izbranim kardiologom. Morda bi pri vas prišla v poštev elektrofiziološka preiskava.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni ,ker imam interminentne prevodne motnje oziroma pogoste es jem concor,Sprva sem ga jemala 1.25 mg pa ni dobro zagrabilo,tako da sedaj vzamem še zvečer 1.25mg.Ker imam levokračni blok jem tudi aspirin potekt100.Klub povečani dozi concorja še vedno čutim es posebej zvečer in zgodaj zjutraj.Kakšno zdravilo mi še zdravnica lahko predpiše ,če po tej dozi čez čas ne bo bolje?Katera zdravila so še učinkovita zoper es?

Če bi imeli zdravilo proti nastopu ekstrasistol, ki bi bilo vselej učinkovito, ne bi potrtebovali nobenih drugih. Zato bi vam težko znal povedati kako nadaljevati zdravljenje, ko ne bo več delovalo sedanje zdravilo. Sem prepričan, da bo vaš izbrani zdravnik uporabil svoje izkušnje

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni
Zaradi povišanega pritiska in utripa imam predpisana naslednja zdravila
aprovel coaprovel adalat oros moxogama ter concor cor
ko sem začel s terapijo so se pojavili določeni stranski učinki .
zmanjšanje fizične vzdržljivosti ponavljajoč protin utrujenost zmanjšan libido
Vprašujem se če je to normalno

lp bojan

Če ste prebrali navodila priložena zdravilom ste gotovo bili pozorni na možne stranske učinke vsakega zdravila. Ko jemljemo več zdravil so lahko stranski učinki večji ali manjši od navedenih. Morda bo potrebna sprememba terapije. Pogoorite se z izbranim zdravnikom

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Ali 1.25 mg concorja zadostuje v taki meri,da ni potrebno povečevati doze.Krvni tlak mi zelo dobro ob takšni dozi1.25 zniža.Ekstrasistol mi pa ni odpravilo ravno najbolje zaradi teh se ne sekiram preveč saj mi jemanje betablokatorjev kardiologi svetujejo samo v primeru,če bi le te bile preveč moteče nujno jih pa ne rabim.Ali lahko ostanem na tej dozi1.25mg nebi je rada povečala pritisk mi pa tudi vredu zniža.Kaj vi menite bo to dovolj za daljši čas?

Odmerek Concor CORja 1,25 mg je majhen, vendar ga podjetje Merck ne bi izdelovalo, če bi na osnovi rezultatov preiskav ugotovili, da je taki odmerek premalo krat učinkovit. Ni zadržkov, da odmerek povečate,če boste ugotovili, da je sedanje premajhen, da bi še zmanjšal število ekstrasistol. Ne pričakujem, da bi odmerek 2,5 mg dodatno še preveč znižal tlak.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani g.prim.Boris Cibic.

Prosim, če mi sporočite ali se tablete, ki jih jemljem: Concor cor 2,5 mg, tulip in marivan med seboj ujemajo oz. ali so kakšni stranski učinki. Kardiolog mi je namreč povišal jemanje concorja na 1 tableto in pol. Ali je to v redu. Imam še vedno dodatne srčne utripe. Kontrolo imam čez eno leto.
Hvala za odgovor

Boris Krajnc

Po podatkih s katerimi razpolagam, ni nobenega zadržka, da vzamete vsa tri zdravila hkrati. Njihovo delovanje se ne križa in hkratno jemanje ne spreminja njihove morebitne stranske učinke. Pomembno je le, da zaužite Marivan dnevno v isti uri. Pričakujem, da bo nekoliko višji odmerek Concorja povsem preprečil nastop prezgodnjih srčnih utripov. Po potrebi lahko dodatno vzamete blago pomirjevalo (na pr. Persen)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni.

Zanima me kako je z concor cor 1,25 in jaydess kontracepcijo. Concor sem dobila zaradivisjega utripa ponoci, da lahko zaspim.

Lp

Priporočam posvet pri ginekologu.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si