Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Coca Cola

Coca Cola

Zanima me, če je znanstveno dokazana morebitna škodljivost uživanja Coca Cole. Mnogo ljudi, zlasti starejših, je prepričanih, da ta pijača “razkraja” jetra. Glede na to, da pijačo ljudje uživajo že več kot sto let, pa še nisem slišala, da bi kdo umrl ali zbolel zaradi nje, mislim da je manjše zlo kot alkohol za jetra. Kaj menite vi?

Vprašanje postavljam tudi zato, ker mož že kar nekaj let uživa kolo in ga ljudje pogosto čudno gledajo, ker si raje kot “špricar” in pivo on naroča kolo.
Smo lahko zaskrbljeni, če odmislimo prazne kalorije ?

Spoštovani!

Nobenega dokaza ni, da bi bila ta, ali katera druga gazirana pijača škodljivi za zdravje jeter. Seveda pa povzročajo izločanje več kisline v želodcu, napihujejo in povzročajo podobne težave. Vsekakor se ne morejo primerjati škodljivostjo alkohola.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zdravo,

tudi mene zanima, kako je s tem. Moram priznati, da sem že odvisen od Cocacole. Pred leti sem jo pričel piti, ker je bilo poleti v službi vroče in so nabavili avtomate. Sčasoma sem se navadil, da sem zjutraj, ko sem prišel v službo, vedno spil eno ledeno hladno Cocacolo. Kave namreč ne pijem, zato sem potreboval nekaj, da me je prebudilo. Če sem kakšno jutro to pitje izpustil, sem šel kasneje (okoli devete ali desete ure) kupit tisto plastenko. Sicer sem bil tako zaspan, da nisem mogel delati. Seveda pa je stranski učinek, da se mi je povečal trebuh, čeprav se redno ukvarjam s športom. Nekoč mi je nekdo omenil, da če daš košček mesa v Cocacolo, da ga ta v nekaj urah razžre, in to naj bi se dogajalo tudi v naših želodcih. S sinom sva pripravila majhen košček mesa in ga preko noči namakala v Cocacoli. Zjutraj je bilo še vedno toliko mesa, kot zvečer. Tako da upam, da le ni tako škodljiva, kot pravijo. Še raje pa bi se odvadil tega. Najbolj mi je všeč, ker je ledeno hladna in jo lahko brez težav pijem že navsezgodaj zjutraj. Verjetno nisem nič pomagal, samo toliko, da vidite, da vaš mož ni edini “odvisnik”.
Je pa verjetno tudi res, da je večina tistih, ki so pred sto leti uživala Cocacolo, že mrtvih 🙂

New Report

Close