Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cmv

cmv

Pozdravljeni,

jaz bi nekaj vprašala o cmv virusu. Veliko odraslih ga je baje prebolelo v vrtčevskem obdobju, je tako? Jaz sem sicer tudi delala nekje pol leta v vrtcu. A se pri odraslih lahko kažejo znaki kot prehlad in vnetje kolčnega sklepa? Kako hitro po izpostavitvi virusu, dobiš simptome? Je možno, da imaš potem anticardiolipinska protitelesa igg in igm srednje povišan zaradi tega virusa ?

Spoštovani, tule mešate več stvari. CMV okužba pri mnogih poteka kot povsem tiha okužba, brez simptomov, ali kot gripi podobno obolenje, z bolečinami v mišicah sklepih, rahlimi prehladnimi znaki, povečanimi bezgavkami, ipd. Pri nekaterih poteka kot infekcijska mononukleoza.

Antikardiolipinskih protiteles NE ugotavljamo zaradi ali ob okužbi s CMV, temveč v diagnostiki avtoimunskih bolezni, predvsem sistemskega lupusa eritematodusa (SLE). Za lupus pa so poleg mnogih ostalih znakov unačilna vnetja sklepov. Antikardiolipinska protitelesa imaš povičana ob zagonu SLE. Pri CMV okužbah in sumu nanje pa ugotavljamo specifična protitelesa proti CMV (kar nima zveze z antikardiolipinskimi protitelesi).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Vse to vem. Ampak zanimal me je ali lahko tudi infekcija kot je cmv sproui povisan titer acl protiteles. Namrec tako sem zasledila v literaturi. Po delu v vrtcu in enomesecnem prehladu sem imela tudi skoraj cel mesec bolec kolk. Sama sem se testirala na acl in bil je povisan rezultat. Nato cez tri mesece spet ponovila bil je mejni rezultat. Sefaj pa popolnoma negativen. Sem pa v 35t nosecnosti in nekateri celo pravijo, da je lahk v nosečnostip povišano? Ko sem bila prvic pozitivna, se nisem bila noseca, bilo je tri mesece pred nosecnostjo.

Spoštovani, katerakoli okužba, torej tudi okužba s CMV lahko SPROŽI zagon avtoimunske bolezni (je ne povzroča, ampak sproži). V tem kontekstu morate razumeti zadevo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Razumem. V neki literaturi sem videla, da baje lahko sproži ampak ni nujno, da potem vedno to ostane v tebi. To drzi? Ker baje ima deset% populacije povisane lab teste acl protiteles in nikoli s tem povezanih problemov?

Spoštovani, antikardiolipinska protitelesa so dejansko slabše specifična, in jih je treba presojati z drugimi označevalci (drugimi protitelesi), zlasti pa s klinično sliko.

Je pa tale najina debata zelo zelo pomanjkljiva, ker sploh niste napisali, kaj se je dogajalo, zakaj so antikardiolipinska protitelesa sploh ugotavljali….

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam. Ja, tezava je v tem, da sem sama sla na to preiskavo, ker smo v družini obremenjeni s srcno-zilnimi boleznimi itd. Naredila sem si pa s tem medvedjo uslugo� ker so bili brez kakrsnih koli klinicnoh znakov,testi pozitivni. Dvax.malo pozitivni, tretjic negativni (pred nosecnostjo tri mesece blago pozitivni, v 27t.nosecnosti tudi blago poz in v 34t negativni v celoti, slo pa je za igg in igm). Imam migrene z avro drugace. Imam tudi pfo. Ampak zarad teh stvari noben dr.nic ne ukrene, mene pa je tako strah strdkov� splph zarad pfo me skrbi kako je potem pri raznih infuzijah v zilo in morebitnem uhajanju malih mehurčkov v krvninobtok, ki lahko skozi pfo pride v arterijakega in povzroci take hude stvari. Na enem forumu angleskem sem brala to�mene pa po vsej verjetnosti se.cr caka. In nikoli nisem imela operacije.

Potem vas je kvečjemu za spremljati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam. Menite glede pfo ali aps? Ali obojega?
Mogoce boste vi vedeli … Je res potrebna ekstra previdnost pri dajanju bilocesa v zilo, ce vemo za pfo, glede na možnost vdora zracnih mehurckov?

Spoštovani, previdnost pri aplikaciji snovi intravensko je potrebna pri vsakem bolniku, pri bolnikih s stalno odprtim foramnom, pa smo še malo bolj previdni, če razumete.
“Spremljanje” se je nanašalo na protitelesa v primeru pojava težav.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Aha, hvala za vaš odgovor. Vem, da torej nekatere infekcije torej povzročijo zagon avtoimunih, me pa skrbi ali ima nosečnost tudi kaj pri tem ali pa sam porod?
Ja, glede pfo razumem, jaz imam tako ali tako izvid, da bi naj že med normalnim dihanjem imela ooo, to pomeni, da je potrebna še večja previdnost. Torej v primeru operacije, lahko anesteziologa opozorim na to?
Ali je zaradi stalnega ooo potreben kak nadzor ai terapija?

Spoštovani, v nosečnosti je avtoimunskih bolezni, oz. njihovih zagonov, običajno MANJ, ker imunski sistem “varuje” nosečnost. V primeru operacije seveda lahko opozorite anesteziologa, da imate pesistentni foramen ovale (predvidevam pa, da ga na to opozori tudi napotni zdravnik). Zaradi stalnega odprtega foramna ste bili najbrž obravnavani pri karadiologu, ki je tudi ocenil, kakšno spremlajnje, če sploh, je potrebno. Pri najugodnejših oblikah ni potrebno ničesar.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Rekli so, da ni potrebno spremljanje, niti terapija. Mene pa skrbi, kr imam drugac migrene z avro, sicer redko. Moj uz srca je popolnoma bp. Le na tcd po valsalvi je bilo opaziti odprtino ze pri navadnem dihanju. Ali to pomeni desno levi sant in s tem cianozo? Verjetno bi bile kake spremembe opazne na navadnem uz tudi? Sem nekam prestrasena zarad poroda in obdobja po porodu.

Spoštovani, glede na navedeno stanje ni klinično pomembno. Natančno opredeljevanje glede na vse preiskave, ki ste jih že opravili pri kardiologu, z moje strani, oz. preko foruma, ni mogoče.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Mi lahk pomagate le pri tem ali bi bilo vidno.na uz srca, ce bi bilo kaj klinicno pomembnega?

“klinično pomembno” pomeni, da imate zaradi motnje težave. Ki jih po vseh opisih vašega stanja očitno nimate. Sicer pa, da, v kolikor bi bil foramen ovale hemodinamsko pomemben, bi se to videlo tudi na UZ srca.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ok hvala. Na uz je vse ok. Delan je bil 4x. Imam sicer migrenske aure in ocesne migrene. Pa v nosecnosti vcasih povisan utrip do 100. Drugace pa ne.

New Report

Close