Čisti Zobje ?

En lep pozdrav!

Dvakrat dnevno si čistim zobe. Zobozdravnika obiščem enkrat letno, saj imam načeloma zobe zdrave. Toda, ko se oglasim pri zobozdravniku, mi vedno naredi pravo očiščevalno akcijo na zobeh. Po tem postopku me celo kakšen mesec boli (mrzla/hladna voda). Zobozdravnik pravi, da imam ‘kamne’ in da naj bi se ti pojavljali zaradi takšne kvalitete vode. To naj bi bilo normalno, saj so zobje na izpostavljenih delih beli. Ali je to res normalno? Imam zelo močno slino in si moram tudi jezik vsaj nekajkrat na mesec ščetkati. Zakaj kljub rednemu čiščenju zobje na nekaterih mestih niso beli, ampak so deloma rumeni, predvsem v predelu, ki je blizu dlesni (spodaj in zgoraj)? Ali obstaja še kakšno sredstvo, ki poskrbi za lesk zob in odpravi rumeno obrobo?

Hvala lepa za odgovore. Lep dan še naprej.

Matej

Spoštovani Matej,

“kamni” v vaših ustih so verjetno mineralizirane zobne obloge – po domače zobni kamen.Zobni kamen pa ne nastaja zaradi kvalitete vode,ampak je predvsem posledica mineraliziranja zobnih oblog,ki ostajajo na zobeh tudi po,žal nenatančnem,čiščenju.Minerali,ki povzročajo mineralizacijo oblog,pa se nahajajo v slini in le eventuelna sestava le-te lahko vpliva na večjo frekvenco pojavljanja zobnega kamna.Ponavadi ljudje s tako sestavo sline nimajo veliko kariesa,tisti,ki imajo veliko kariesa,pa nimajo toliko zobnega kamna.
Glede barve zob ob dlesni pa le toliko,zobje niso enotne barve.Ob dlesni so nekoliko bolj “rumeni”,kot ste že sam opazil,proti vrhu pa postajajo vedno bolj transparenti.To je v veliki meri odvisno od debeline sklenine in dentina,ki sestavljata zob v kronskem delu.Tega ne morete odpraviti z nobeno tehniko čiščenja zob.
Intaktna zobna skelnina je gladka in ima svoj lesk,tako da vam tudi tu ne morem dati pravega nasveta.Ko boste naslednjič pri zobozdravniku ga lahko poprosite,da vam “spolira” zobe s polirno pasto,če je to mogoče vzrok “nelesketanju”.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close