Naslovnica Forum Zdravje Splošno Radiologija Cista pinealne žleze

Cista pinealne žleze

Pozdravljeni!

Mojemu 13 letnemu sinu so na MR-ju odkrili cisto pinealne žleze. Na MR so ga poslali, ker v šoli kar naenkrat ni videl več na tablo, potem nekaj časa z desnim očesom ni videl polja desno od glave (naravnost pa ja), rekel, je da je videl kaj piše v zvezek, ni pa videl svoje roke. Pediatrinja je rekla, da so to znaki migrene in res ga je čez 1 uro začela močno boleti glava, bolečina je trajala cca. 1,5 ure, dala sem mu lekadol in ko je tableta prijela je bilo potem vse uredu (tudi z vidom). Teh simptomov ni imel nikoli prej, pa tudi od takrat naprej ne več. So pa vseeno naredili tudi okulistične teste (vse BP), EEG (še čakamo izvid) in MR.
Na izvidu MR pa piše: V področju ganglijev baze ni videti patoloških sprememb. Hipofiza je primerne oblike in velikosti, brez patoloških sprememb signala. Cistična sprememba v pinealni žlezi, okroglaste oblike, premera 10 mm, kjer je vsebina dokaj izointenzivna likvorju. Stena ciste je tenka, okoli 1 mm. Formacija izpolnjuje prostor med tektumom in spleniumom, ni videti da bi povzročala kompresijo na strukture v okolici. V možganskem deblu in malih možganih ni videti patoloških sprememb signala: morfologija teh struktur je ohranjena. Na serijah slik po IV aplikaciji paramagnetnega kontrastnega sredstva ni videti patoloških ojačitev signala iz prikazanih struktur.

Na koncu še priporoča dopolnitev diagnostične obdelave s serijami slik izotropične resolucije, za prikaz morfologije struktur v področju pinealne žleze.

Ali je ta dodatna preiskava ravno tako na MR-ju ali kako drugače? Kaj na j bi te slike pokazale? ali je možno da se iz te ciste razvije tumor? Seveda bomo naredili še ddoatne preiskave in potem tudi poiskali kakšnega nevrologa, vendar bo to verjetno še trajalo, zato bi vam bila zelo hvaležna za vaš odgovor.

Lep pozdrav!

Maja

Pozdravljeni,

izotropične sekvence predstavljano natančnejše (tanjše) sekvence , ki se jih lahko računalniško rekonstruira. Ponavadi niso del običajnih protokolov MRI preiskav možganovine. Uporabljamo jih za natančnejši prikaz manjših struktur, kot so hipofiza, pinealna žleza itd. Te sekvence zahtevajo novo MRI preiskavo. Po mojem mnenju glede na opis spremembe v pinealni regiji , lahko te sekvence opravite ob kontrolnem slikanju čez pol leta do eno leto, saj izvid govori v prid benigne strukture oz. pinelane ciste. Pinealna cista je naključna najdba pri 5% populacije, ki opravi MRI preiskavo možganovine. Pinealna cista v redkih primerih, kadar je večja kot 12 mm, lahko povzroča glavobole, ki naj bi bili povzročeni s slabšim kroženjem ali zastojem kroženja možganske tekočine, kar pa je vidno na MRI preiskavi in v izvidu ni opisano. Iz ciste se načeloma tumor ne razvije, z tanjšimi sekvencami pa lahko ocenimo če obstaja v cisti kakšen del, ki je bolj solidne strukture in lahko predstavlja netipično cisto ali benigno obliko tumorja pinealne žleze.
Vsekakor nimate razloga za skrbi in s ponovno MRI preiskavo ni potrebno hiteti. Obisk pri nevrologu naj ima prednost.

Lepe pozdrave in srečno.

doc.dr. Katarina Šurlan Popovič dr. med.

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Če Vam pomaga, jaz sem lani delala sončno jogo (sun gazing), pri 31 odpravila dioptrijo, migrene in depresijo. Probajte! Deluje ravno na pinealno žlezo.

Pozdravljeni,

moja izkušnja s cisto pinealne žleze, upam da bo komu pomagala:

http://www.pinealka.com/[/url]

Lp Uroš

Pozdravljeni,

sem mama 14-letnega sina, ki je imel od oktobra do februarja 1-2 epizodi/mesec meglenega vida na levo oko. To se mu je zgodilo vedno v šoli pri pouku. Nevrologinja je dejala, da gre za sum na retinalno migreno, vendar jo je motilo, da je to vedno na levi strani. Vendar pa so te epizode meglenega vida izvenele, pojavila pa sta se dva napada strahu, panike oz. anksioznosti. Tudi sicer je dokaj občutljiv fant, sploh pa zdaj ko se je pojavila še puberteta in obremenjenost s šolo in vpisi na nadaljna šolanja. Zato smo šli na MRI glave s kontrastom. Za MRA se bomo še posvetovali, če je potrebno. Izvid MRI pa je bil sledeč: narejene so bile običajne SE (T-1,T-2) sekvence v sagitalni in transverzalni ravnini ter FLAIR. Po aplikaciji Gd-KS so bile ponovljene T-1 sekvence v treh ravninah. Razmerje med belo in sivo možganovino je normalno. V možganovini na nobeni od sekvenc ni videti patoloških sprememb jakosti signala, tudi po aplikaciji Gd-KS jih ni. Pinealna žleza je povečana (do 1,2cm). V njej je cista s tankim, enakomerno širokim robom, ki se po aplikaciji Gd-KS homogeno obarva. Zgornji del lam.quadrigeminae je stisnjen, zadnji del tretjega ventrikla malo vtisnjen. Sicer pa so ventrikli (tudi akvedukt) in ostali intrakranijalni likvorski prostori normalno oblikovani, starosti primerno široki. Dislokacij ni. Velike žilne strukture so tudi normalne. Orbiti sta b.p. Mnenje: pinealna cista, manj verjetno cističen pineocitom.
Hvala za odgovor, lep pozdrav, Ksenija

Pozdravljeni,

moja izkušnja s cisto pinealne žleze, upam da bo komu pomagala:

http://www.pinealka.com/[/url]

Lp Uroš

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

New Report

Close