Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Cista na vranici pri otroku

Cista na vranici pri otroku

Pozdravljeni,

Ker ni veliko napisanega o tem se obračam na vas, tle sem opazila, da je bila tema o tej cisti že kar nekaj casa nazaj. Sinu, staremu 10 let so pred dvemi leti odkrili cisto na vranici. Nekih znakov ni imel. Nima nobenih problemov. Ima pa ekceme po rokah, vendar naj bi bili posledica atopičnega dermatitisa od rojstva. Cisto so odkrili naključno na uz pregledu ledvic. Takrat je bila cista velika 2,5 cm. Neke velike pozornosti niso namenjali. Spremljanje le te in ponovni pregled v isti ambulanti. Na pregled sva prišla na vrsto 2 leti kasneje. Sedaj je cista zrasla na 5cm. Predlagano spremljanje in ponovni pregled čez pol leta.
Zanima me kako je s to cisto. Je možnost,da gre sama nazaj. Kaj če se še vedno veča, kakšen je postopek? Obravnavana sva samo v nefrološki ambulanti. Naprej naju niti niso dali. Tam pa naj bi se zdravnica posvetovala z drugo stroko.
In še to kakoje glede telovadbe otroka? Treningov športa? So kakšne nevarnosti na katere moramo biti pozorni?

Pozdravljeni, ker nisem gastroenterolog ali abdominalni kirurg, poznam to problematiko precej površno. Cist je sicer več vrst, od popoškodbenih, parazitskih, najverjetneje pa je pri toliko starem otroku prirojena, največ med njimi so epidermoidne ciste. Večje (>5 cm) in take, ki povzročajo simptome, se operira. Vranica je ob udarcih v trebuh že tako “nagnjena” k rupturiranju (raztrganinam), in to se lahko zgodi tudi cisti v njej. Koliko je nevarnosti pri vašem sinu in bolj natančne informacije o spremljanju in razlogih za operacijo, boste dobili pri abdominalnemu kirurgu, saj kot rečeno, s temi, dokaj redkimi cistami, osebno nimam kaj dosti opraviti.
lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close