Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje za v Brazilijo

Cepljenje za v Brazilijo

Pozdravljeni!
Decembra potujem v Brazilijo, kjer bom ostala 3 mesece…zanima me ali se moram cepiti in katera zdravila je priporocnljivo, da nesem s sabo?
Hvala za odgovor!

Spoštovani,

večji del Brazilije je endemičen za rumeno mrzlico (vročinsko bolezen, ki prizadene jetra in jo prenašajo komarji). Zlasti, če boste bivali izven naselij, se priporoča cepljenje proti rumeni mrzlici. S cepljenjem morate pričeti vsaj 10 dni pred odhodom, ker začne mednarodno potrdilo o cepljenju veljati 10 dan po cepljenju (in velja 10 let). Cepite se lahko na Inštitutu za varovanje zdravja RS, (IVZ RS)Trubarjeva 2, Ljubljana. (Za posvet v ambulanti oz.cepljenje se morate naročiti po telefonu).
Priporoča se tudi dobra zaščita pred piki komarjev oz.drugih insektov, ki lahko prenašajo številne druge nalezljive bolezni. Pred piki insektov se zaščitite z repelenti, t.j.snovmi, ki jih nanašate na kožo, z insekticidi, ki delujejo v prostoru (npr.s tlečimi spiralami itd), z mrežami nad posteljo ..
Priporoča se zaščita pred malarijo s tabletami Lariama, ki jih dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana ali na IV ZRS. Možnost okužbe s povzročiteljem malarije obstaja celo leto. Endemična področja so zlasti ob reki Amazonki, manjša nevarnost okužbe je v mestih.
Priporoča se tudi cepljenje proti hepatitisu A (črevesna nalezljiva bolezen, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter kontakti). Cepiti se morate vsaj 14 dni pred odhodom.
Pri daljšem bivanju se priporoča tudi cepljenje proti hepatitisu B (virusna bolezen, ki prizadene jetra in se prenaša z okuženo krvjo, oz. s spolnimi odnosi). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, se lahko cepite s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. V tem primeru morate začeti s cepljenjem več kot mesec dni pred odohodom, da pred začetkom potovanja prejmete prvi dve dozi cepiva.
Kot pred vsakim daljšim potovanjem, se priporoča tudi v vašem prrimeru, da preverite, kako ste zaščiteni proti tetansu in se po potrebi ponovno cepite. (Cepljenje lahko opravi vaš izbrani zdravnik).
Izbrani zdravnik naj vam predpiše tudi kinolonski antibiotik, ki ga vzamete v primeru, če se pojavi potovalna driska. Antibiotik omili in skrajša potek driske le, če je povzorčitelj bakterija.
Od ostalih zdravil vzemite s seboj zdravila proti alergiji (antihistaminike), zdravila za lajšanje bolečin in zniževanje telesne temperature; zdravila za lajšanje potovalne slabosti, če ste občutljivi, zdravila, ki jih sicer redno jemljete. O načinu oz, režimu jemanja zdravil , ki jih sicer redno jemljete, se posvetujete z izbranim zdravnikom. Režim jemanja nekaterih zdravil se namreč lahko med daljšim potovanjem -čez več “časovnih pasov”, spremeni. (npr.insulin).
V potovalni lekarni imejte tudi obvezilni material, obliže, škarjice itd.
Med potovanjem uživajte čim bolj varno hrano (t.j.hrano, ki je dobro toplotno obdelana in pijte industrijsko pakirane pijače).
Med poletom z letalom zaužijte dovolj tekočine, izogibajte se alkoholnih pijač, preveč kave, občasno se ” sprehodite “po letalu..

želim vam prijetno potovanje,
Eva

…pridružujem se Evi.
Sama imam kar nekaj izkušenj s potovanji, sicer v Peru, ampak je precej podobno. Dodala bi še, da NIKOLI!!!!!!! ne pij vode in nobenih doma pripravljenih sokov, čeprav ti bodo zatrdili, da je vse O.K. Gre za to, da mi nismo vajeni bakterij, ki so tam kar pogoste in so jih ljudje vajeni. Pij ustekleničeno vodo.
Pozorna bodi pri sadju, zelenjavi, mesa ne kupuj, niti jedi, pripravljenih iz mesa, razen v večjih trgovskih centrih. Najmanj, kar se ti lahko zgodi je, da dobiš kakšen hamburger iz podganjega, pasjega ali mačjega mesa (prodaja hitre hrane na cesti). Kolikor vem, imaš tam fanta, torej ga ubogaj!!!
Vzemi s seboj tudi kakšna zdravila proti driski, oz. če te zadene kakšna “potovalna driska”, pojdi takoj k zdravniku. Jaz sem v Peruju potem dobila neko tekočino za uravnavanje črevesne flore. Če ti še tako zapaše solata, je ne jej! Vse prekuhano, nobene sveže zelenjave, tudi sadju se skušaj čimbolj izogibati. Nadalje – jaz sem imela težave zaradi spremembe hrane – popolnoma neoporečna hrana me je pribila k tlom. Zakaj? Ker sem želela naenkrat poskusiti vse neznane dobrote. Poskušaj jih počasi, že samo začimbe, ki so precej močne in jih nisi navajena, ti lahko škodijo.
Sicer pa, lepo potovanje in čimveč lepih trenutkov ti želim!

Yo

Hvala, Yo, za odgovor iz “prve roke”. Naj dodam še to, da se kolegi internisti pravkar potepajo po Peruju in Čilu, večina pa jih je že v prvem tednu popotovanja po Peruju zbolela z grdo potovalno drisko.
Pozdrav!
Nina

Pozdravljena, Nina P!

Potovalna driska je nekaj čisto običajnega, ampak tudi precej zoprnega. Če imaš stike z njimi jim reci, naj v lekarni kupijo rumene tabletke proti driski (ne vem, kako se jim reče, bodo pa v lekarni sigurno vedeli, katere so – take živo rumene). Itak se dobi vse brez recepta. Pa ena tekočina je namesto infuzije, ki se jo pije (neka mešanica, ki vsebuje elektrolite), da ne dehidriraš – je pa tako zanič, da ti ne znam povedat. Naj ne jedo “tallarin verde” ena zadeva s kulantrom (podobno peteršilju) dobro kot 100 hudičev, samo kulantra nismo vajeni… Pa nobene hrane naj ne kupujejo na cesti, samo v restavracijah.

Lp, Yo

Pozdravljena, Nina P!

Potovalna driska je nekaj čisto običajnega, ampak tudi precej zoprnega. Če imaš stike z njimi jim reci, naj v lekarni kupijo rumene tabletke proti driski (ne vem, kako se jim reče, bodo pa v lekarni sigurno vedeli, katere so – take živo rumene). Itak se dobi vse brez recepta. Pa ena tekočina je namesto infuzije, ki se jo pije (neka mešanica, ki vsebuje elektrolite), da ne dehidriraš – je pa tako zanič, da ti ne znam povedat. Naj ne jedo “tallarin verde” ena zadeva s kulantrom (podobno peteršilju) dobro kot 100 hudičev, samo kulantra nismo vajeni… Pa nobene hrane naj ne kupujejo na cesti, samo v restavracijah.

Lp, Yo

Hoj,

ponesreči sem pritisnila 2x.
Sem pozabila – namesto tiste nagnusne mešanice proti dehidraciji, lahko popotniki pijejo GATORADE. Dobi se ga praktično po celem svetu, je pa v Peruju precej drag.

Lp, Yo

Najlepša hvala, Yo!
Tudi meni danes nekaj nagaja komunikacija, ker smo se za krajši čas sneli z vladnega serverja.
Za “tallarin verde” jim bom vsekakor sporočila (na žalost so hudi sladokusci).
Za pripravo rehidracijske tekočine imajo s seboj Nelit, za zdravljenje bakterijske driske na potovanju pa antibiotik Ciprinol.
Lepo te pozdravljam!
Nina

New Report

Close