Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje za hepatitis B

Cepljenje za hepatitis B

Pozdravljeni!

Stara sem 29 let. Pred 3 tedni sem imela zdravniški pregled, kjer so mi določali tudi prisotnost protiteles proti hepatitisu B, proti kateremu sem cepljena (3. odmerek sem prejela januarja 2010). Izvid je bil sledeči:

HBsAg kvalitativno (presejalni test): nereaktiven,
anti HBs (kvantitativno): negativen,
anti HBc (celotni): negativen.

Na spletni strani sem prebrala, da zaščita traja vsaj 10-15 let, zato se mi zdi čudno, da nimam prisotnih protiteles. Mi lahko to kako pojasnite, razen da se bom morala ponovno cepiti.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Xtinchy

Spoštovani!
Cepljenje proti hepatitisu B ni 100% uspešno, kar pomeni, da zaščita po cepljenju, žal, ne nastane pri vseh cepljenih osebah. Osebe, ki po cepljenju proti hepatitisu B, ne uspejo razviti zaščite, imenujemo nonresponderji; pogosteje jih najdemo pri starejših, debelih, kadilcih, moškem spolu, osebah z določenimi bolenimi – npr. ledvic, osebah z določenimi imunskimi značilnostmi. Pri nonresponderjih poskušamo s ponovnim cepljenjem, spremenjeno shemo, pri nekaterih – z drugačnim cepivom vseeno izzvati imunost, a pri nekaterih vseeno ne uspemo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Zanima me ali ima smisel dati cepiti otroka za Hepatitis B pred vstopom v šolo, če ima imunski deficit in je bil za zakasnitvijo cepljen OMR? Vem, da obe cepljenji nista povezani med seboj, vendar če lljudje z imunskim deficitom morda celo ne razvijejo imunosti, bi bilo morda smiselno malo počakati?

Prav tako me zanima, kolikšen je lahko razmak med obema cepljenjema OMR – razmišljam, da bi drugi odmerek preložili na malo kasnejši čas, ko bo morda še boljši izvid testa imunskega sistema.
Kontrolo IS imamo predvideno v roku enega leta.
ALi bi lahko drugi odmerek povzročil več stranskih učinkov kot je prvi?

Hvala za odgovor.

Imunski deficit je izjemno širok pojem (saj je imunski sistem izjemno razvejan, sestavljen iz različnih delov, kaskadnih sistemov); in sklepam, da v kolikor je bilo izvedeno cepljenje proti OMR, cepljenje proti hepatitisu z veliko verjetnostjo B nikakor ne more biti problematično. Tudi če ima človek “imunski deficit”, lahko po cepljenju razvije povsem normalno zaščito. Okvara nekega določenega predela imunskega sistema pa tudi v kasnejšem obdobju ne bo nič drugačna, zato zamiki niso smiselni. Razmik med med odmerkoma OMR je lahko od 1 meseca navzgor (navzgor pa ni omejitve). Po drugem odmerku OMR je stranskih pojavov običajno manj.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovana Nina,

ali lahko prosim odgovorite koliko odstotna pa je uspešnost cepljenja proti hepatitisu B in zakaj morajo biti proti temu cepljeni osnovnošolski otroci?

Zaščita po cepljenju proti hepatitisu B se giblje med cca 85 in 95% in je najvišja pri otrocih, s starostjo, debelostjo, kajenjem… upada.
Otroke cepimo iz več razlogov:
– zaščita pri otrocih je najvišja
– najlažje jih zajamemo kot celotno skupino (sistematski pregledi)
– cepimo jih še pred izpostavitvijo (spolni odnosi)

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Zanima me vir tega podatka (85-95% pri otrocih) pa še to, kako dolgo se ta zaščita po cepljenju proti hepatitisu B ohrani?

Spoštovani, pri odgovorih uporabljam podatke iz različnih virov, največrat iz Plotkin Vaccine, ali iz študij, objavljenih na PUbMed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=hepatitis+b+vaccination+efficacy
O trajanju zaščite ob rojstvu cepljenih otrok (ali zelo zgodaj v otroštvu cepljenih otrok) še vedno obstajajo polemike, ker nivo protiteles z leti upada, vendar podatki o obolevanju kažejo, da je kljub padanju protiteles zaščita dolgotrajna in verjetno revakcinacija ne bo potrebna. Vemo, da “merjenje oz. ugotavljanje protiteles”, ni dober pokazatelj imunosti po cepljenju, saj ne pokaže t.i. celične imunosti, ampak le protitelesno.
Trenutno velja, da je zaščita po cepljenju dolgo(trajna), se pa obolevanje s hepatitisom B po državah, po skupinah (s študijami) stalno spremlja in priporočila prilogadi, v koolikor je to potrebno. Vedeti moramo tudi, da se v populacijah z visoko prevalenco hepatitisa B cepljene osebe v stiku s kroničnimi nosilci stalno ali vsaj pogosto “naravno revakcinirajo” in s tem ohranjajo imunost, česar v populacijah z nizko prevalenco hepatitisa B (in malo kroničnimi nosilci) ni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

zanima me kako dolgo velja cepivo proti hepatitisu b če se bi cepljen 28.5.2001,28.6,2001 22.3.2002 ???

Gre za trajno zaščito. V primeru, da bi se npr. zbodli z okrvavljeno odvrženo iglo neznanega uporabnika, bi sicer zaščito preverili in vas v primeru prenizkih vredsnoti protiteles docepili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

v otrostvu nisem bila cepljenja za HBV, zdaj pa razmisljam o cepljenju. Me pa zanima, ali v primeru, da je oseba spolno aktivna ze vec let, pred cepljenjem preverijo, ali ni prislo do spontane imunosti, ce sem morda v preteklosti prisla v stik s HBV, ampak ga asimptomaticno prebolela in sem sedaj imuna (kot da bi bila cepljena). Ali ni vazno in se vseeno splaca cepit? Nikoli nisem imela sinptonov katerekoli spb, me pa vseeno skrbi, ker ne vem, koliko se morajo simptomi sploh zares kazati v primeru okuzenosti.
Hvala in lp

Spoštovani, pred cepljenjem proti hepatitisu B se ne preverja imunskega statusa osebe, ki se jo cepim razen v specialnih okoliščinah (npr. spolni partnerji hepatitis B pozitivnih oseb, otroci hepatitis B pozitivnih staršev), saj je v Sloveniji delež okuženih oseb zelo nizek.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close