Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje – tetanus

Cepljenje – tetanus

Spoštovani,

zaradi praske (opraskala me je naša muca) sem se cepila proti tetanusu. Po enem mesecu bi naj cepljenje ponovila, v kolikor nisem bila cepljena proti tetanusu v otroštvu. Nikakor ne najdem cepilne knjižice oz. podatka o tem.
Ali mogoče veste katerega leta se je v šolah uvedlo obvezno cepljenje otrok proti tetanusu?
Ali je kaj narobe, če sem bila kot otrok cepljena, sedaj pa me ponovno cepijo s tremi odmerki cepiva?
Ali je mogoče dovolj sedaj le ena doza, v primeru da nisem bila pred tem nikoli cepljena?

Zanima me še ali me lahko cepijo v primeru, da sem prehlajena?

Hvala vam za odgovore,

Lep pozdrav!

Spoštovani, v zadnjih 60 letih otroke redno cepimo proti tetanusu. V kolikor ste bili v otroštvu redno cepljeni proti tetanusu, ob poškodbi zadošča 1 odmerek cepiva, v kolikor v zadnjih 10 letih niste prejeli poživitvenega odmerka. Tudi če ste bili kot otrok cepljeni in nimate podatkov, ter vas sedaj ponovno cepijo, se posebnih reakcij ni bati, razen obsežnejše lokalne reakcije z oteklino in rdečino. Blag prehlad ni ovira za cepljenje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Zanima me še v kolikem času od 1. odmerka se cepi z 2.odmerkom cepiva.
Če je od prvega cepljenja že 7 tednov ali je mogoče to preveč in je že prepozno za 2. dozo?

Lep pozdrav!

Nikakor ni prepozno za drugi odmerek. Drugi odmerek se običajno daje 1 do 3 mesece po prvem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Včeraj sem se po nogi opraskal z robido. Skrbi me, ker je ta morda bila umazana od zemlje in konjskega gnoja (tega je bilo po parceli kar precej). Rano sem si doma opral z vodo in milom. Proti tetanusu sem bil v šoli redno cepljen, a od zadnjega odmerka je sedaj že cca. 12 let. Osebni zdravnik mi je rekel, da ni potrebe po cepljenju, če se rana ne bo gnojila. Vseeno me skrbi, ali naj vztrajam, da dobim nov odmerek cepiva, ali po tem res ni potrebe?
Vnaprej hvala za odgovor!

Spostovani, zascito se obnavlja vsakih 10 let s po enim odmerkom cepiva. Glede na poskodbo in 12 let od zadnjega cepljenja je 1 odnerek cepiva v skladu z doktrino, zdravnika ponovno obiscite

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kako je pa s cepljenjem v primeru malo močnejšega prehlada? Kaj pa, če je rahlo povišana telesna temperatura?
Hvala!

Ce je prehlad mocan in visoka vrocina, se s cepljenjem pocaka, ce je le malo mocnejsi in se zlasti, ce je cepljenje nujno, pa se kljub prehladu vseeno cepi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za Vaše odgovore!
Zanima pa me še, ali je rahlo povišana telesna temperatura (npr. 37°C) ovira za cepljenje ali ne? Kaj pa se lahko zgodi, če je nekdo kljub vročini cepljen?

Spoštovani, temperature 37 st C ne smatramo kot povišane telesne temperature. če bi se cepili ob bolezni z visoko telesno temperaturo, s težkim potekom, bi bil lahko izzid cepljenja – zaščita po cepljenju morda lahko slabša.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

včeraj sem bila cepljena proti tetanusu (2.odmerek). Danes zjutraj pa sem se zbudila z vnetim grlom in malo mi teče iz nosu, povišane temperarure zaenkrat nimam. Ali je kaj narobe, ker sem se cepila? Se lahko zaradi tega kaj zakomplicira?

Hvala za odgovor,
LP

Spoštovani, zaradi cepljenja proti tetanusu v inlubaciji prehladnega obolenja ni pričakovati težjega poteka prehladnega obolenja ali težjih stranskih pojavov po cepljenju.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

hvala za odgovor. Kolikor vas razumem, zaradi tega ker sem zbolela ravno v času cepljenja oz. po njem, to cepivo ne povzroči komplikacij pri prehladu oz. mogoče virozi ali pa morebiti izzove izbruh druge bolezni npr. tetanusa.
Ne vem sicer ali to drži, ampak pravijo, da lahko zboliš za boleznijo proti kateri se cepiš, npr. gripa.

Za odgovor se vam zahvaljujem,
LP

Vaše trditve prav gotovo ne držijo in sodijo med “zmote” o cepljenju.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej sem lahko brez skrbi, da bi prišlo do kakih posledic, ker sem se cepila ravno sedaj, ko sem zbolela in je imunski sistem oslabljen..
Hvala, LP

Zaradi blagega prehlada imunski sistrm ni in ne bo oslabljen, in se zaradi socasnosti, kot receni, ni bati tezjih stranskih ucinkov

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani! Stara sem 32 let. Proti tetanusu sem bila v mladosti normalno cepljena (torej zadnjič verjetno nekje pri 18 letih) kar pomeni da je od zadnjega odmerka minilo več kot 10 let. Ali se je v takem primeru potrebno ponovno cepiti od začetka (torej 3 krat) ali zadostuje le en poživitveni odmerek. Ali sem v primeru enkratnega poživitvenega odmerka zaščitena enako kot ce me cepijo od začetka (3 krat) hvala za odgovor

Spoštovani, pri popolno cepljeni osebi (ki je prejela 3 oz. 4 odmerke, odvisno od sheme) cepljenja ne pričenja znova, temveč imunost le obnovimo z enim odmerkom cepiva (pa čeprav je od cepljenja minilo že več kot 10 let). Izjeme veljajo le pri osebh, kjer je zaradi spremenjene imunosti, potrebno ukrepati drugače (npr., če bi bili sedaj po presaditvi konstnega mozga).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close