Cepljenje, tetanus
Spoštovani,
pred enim tednom sem se zbodla z majhnim žebljem na vratih in imela sem mini rano na prstu (malo mi je pritekla kri).
Prebrala sem, da se je v takih primerih smiselno (do)cepiti za tetanus – stara sem 40 in v zadnjih letih se nisem cepila. Sklepam pa, da sem bila cepljena po rednem programu v otroštvu in najstniških letih, saj sem se udeležila vseh sistematskih pregledov v šoli. (Ne vem sicer, ali se da to preveriti.)
Ker sem se slabo počutila (prehlad), se po vbodu nisem šla cepit – želela sem počakati, da se pozdravim. Sedaj pa se mi je prehlad razvil v vnetje sinusov (bolečina obraznih mišic) in včeraj sem dobila še antibiotik.
Zanima me, kako naj postopam: Ker me je sedaj malo zaskrbelo, da simptomi niso slučajno znak tetanusa (in pa ne sinusitisa), me zanima, ali bi se bilo pametno it cepit takoj ali naj počakam, da se zdravljenje z antibiotikom zaključi (in simptomi izboljšajo). Ali se cepljenje izključuje z antibiotikom (Hiconcil)?
Splošno počutje je slabo: bolijo me glava, obrazne mišice, tudi mišice zg.čeljusti, vrat/zatilje in mišice po celem telesu.
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem,
Taja