Cepljenje rotavirus, da ali ne?
Pozdravljeni. Imamo dva meseca staro punčko in me zanima ali jo moramo cepiti za rotavirusne okužbe. Je prvorojenka, ima pa pa polbratca in polsestrico, ki sta šoloobvezna in juva vidi vsakih 14dni, ter tri leta staro sestrično, s kateru je v stiku tudi vsake dva tedna..vsi znanci mi pravijo, da naj jo cepimo in jo tudi bomo, čeprav je samoplačniško in 150e ni malo, a seveda nikakršna ovira, ko gre za zdravje otroka. Ob tem pa se mi poraja vprašanje..kaj pa tiste družine, ki pa tega denarja resnično nimajo in se ne morejo cepit? ..to pomeni, da so njihovi otroci prikrajšani za nekaj, kar bi moralo boti brezplačno oz., če je dobro in pravilno, da otroka cepimo pred temi virusi, zakaj to ni brezplačmo, ali tudi tisti otroci ne bodo nič kaj bolj ogroženi, če se ne bodo cepili. Hvala
Cepljenje proti rotavirusnim okužbam je prostovoljno, torej se starši zanj odločijo sami. Seveda je cena kar visoka, na kar zdravniki nimamo nobenega vpliva.
Vidimo pa, da po uvedbi cepiva in primernem številu cepljenih otrok, v zadnjih letih ni bilo epidemij rotavirusnih drisk, kot smo jih videli pred več leti, ko so obolele cele vrtčevske skupine. Za to je potreben večji delež cepljenih.
Z uvrstitvijo v redni cepilni program. Starši bi pri tem lahko odigrali zelo pomembno vlogo.