Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza Cepljenje proti gripi

Cepljenje proti gripi

Evo, prejšnje vprašanje me je napeljalo na novo, čisto praktično vprašanje.

Ker počasi prihaja sezona gripe, me zanima, kako je vaše mnenje in mnenje vaših zdravnikov glede cepljenja proti gripi.

Nekje sem bral, da se ljudje, ki so na imunskih zdravljenjih, naj ne bi cepili. Imunizacija se ponekod navaja tudi kot eden možnih vzrokov za MS (v razvitejših državah zmernotoplega pasu je tega pač več kot pa ob ekvatorju!).

Jaz sem bil recimo zadnja štiri leta cepljen proti gripi, letos pa dobil prvi uradni zagon in diagnozo MS. Ne pravim, da zaradi tega, ampak ne bi rad tvegal novega zagona, če ni treba.

Kake so vaše izkušnje s tem? Tisti, ki imate MS že dlje časa: kaj mislite, da bolj škodi, prebolevanje gripe (jaz sem jo pred cepljenji dobil vsako leto!) ali cepljenje?

Hvala in LP,
Damjan

Jaz sem bila in še vedno sem proti. Nekje pa sem zasledila, da naj se ljudje z MS ne bi.

Pred diagnozo sem se kar redno cepil proti gripi, po njej sem s tem prenehal. In je vseeno nisem staknil:)! Cepljenje se seveda odsvetuje, saj lahko vbrizgani virusi našemu že tako šibkemu imunskemu sistemu povzročijo obilo preglavic. Strokovni in domači nasvet se torej glasi ‘pazi se’…kako pa to izvajati, pa ne pove nihče;)!
LP

Cepljenje proti gripi večina nevrologov odsvetuje,ker kot piše že cvrc cepivo ni primerno za naš imunski sistem.Tudi sama se zadnjih deset let ne cepim več, pač pa s septembrom povečam dnevno dozo vitaminov in to držim nekako do konca aprila in glej ga zlomka, vse te zime sem preživela brez gripe. Če je to resnično zaradi mojih vitaminov-ne vem,mislim da je in odkrito povedano me kaj dosti niti ne zanima,samo da ni gripe in povišane telesne temp.

pozdravček vsem Tanča

Sam, sicer redne, pomladanske gripe nimam več, odkar mi je nevrolog predpisal “Simetrel” vsled zmanjšanju težav s tresavico rok, če se prav spomnim.

Nisem kompetenten, a kot vem je MS avtoimuna bolezen, torej imamo težave s premočnim obrambnim odzivom na telesu lastno snov (v te primeru mielin). Torej, bi cepljenje lahko škodilo predvsem zaradi povečanja števila obrambnih telesc (limfocitov….) v krvi, ki bi škodljivo delovala tudi na mielin in ne zaradi oslabljenega (neaktivnega) virusa samega.(cvrc)

Kar se cepljenj tiče mi je bilo odsvetovano cepljenje proti “klopnemu meningoencefalitisu”. Z gripo nisem nikoli imel večjih težav, sicer pa menda virus tako hitro mutira in se istočasno pojavlja v več oblikah, da je cepljenje tako ali tako nezanesljivo. Poleg tega verjamem, da je vsako cepljenje, ki poveča imunski odgovor telesa (to je namreč njegov smoter), v primeru ko imamo opraviti z avtoimunostjo, nezaželjeno. Torej Damien – po mojem raje gripa kot cepljenje.

Še enkrat povdarjam, da je moje vedenje o načinu delovanja bolezni majhno zato svetujem, da se glede ukrepanja obrnete raje na kak medicinski forum še raje pa na svojega nevrologa, najbolje osebno.

Me veseli, da ste odgovorili v tako velikem številu. Vsako mnenje je dobrodošlo.

Vsekakor bom vprašal svojega nevrologa, če bom prišel pravi čas na vrsto. Ampak, če bi jih vprašal pet, verjetno ne bi dobil pet enakih odgovorov! Zato me je zanimalo s prve roke.

Sicer se pa strinjam z vami. Če je MS res avtoimunska bolezen, ni dobro izzivati imunskega odziva še s cepivi.

Se pa vseeno bojim gripe… Pred cepljenji sem kar nekaj let vsaj po 14 dni preležal, vmes pa vročina čez 39! Tudi to verjetno ni dobro za naše stanje…

Tole z vitamini pa že itak prakticiram, ker v tem spremenljivem vremenu ne bi rad fasal kakega prehlada. Upam, da bo pomagalo.

V glavnem, uživajte. Z gripo se bomo ukvarjali, ko (če) pride.

LP, Damjan

Matični mleček in ostale medene zadeve pri rednem jemanju zelo zelo veliko naredijo za odpornost. Immunala pa itak ne smemo jemati. Že to nam veliko pove. Če navadni immunal za nas ni OK, kaj šele cepiva.

Zdravo,

m*, kaj pa je narobe z imunalom, lahko poveš? Kaj pa tablete Echinaceje?

lp Romi

Romi,preberi si dobro navodila ob Imunalu pa boš zasledila,da za obolele z MS ni primeren.

pozdravček Tanča

tako je, kot ti je napisala Tanča. tudi mene je čudilo. zdaj, ko malo bolje vse skupaj razumem, mi je malo bolj jasno.

MS JE EN SAM ZMEDEN IMUNSKI SISTEM ZATO TI NE PRIPOROČAM ŠE DODATNO ZMEST

New Report

Close