Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Cepljenje proti Covid-19 in vpliv na plodnost

Cepljenje proti Covid-19 in vpliv na plodnost

Pozdravljeni,

imam hči staro 18 let. Dobila je vabilo za cepljenje proti Covid-19 z Moderno. Po eni strani menim, da bi bilo dobro da se cepi, po drugi strani me pa razžira dvom zaradi možnih stranskih posledic cepiva. Glede na to kako hitro so razvili cepivo, je vsekakor premalo časa, da bi lahko trdili, da sigurno nima vpliva na plodnost.

Razumem, da mi tudi vi ne morete reči ali vpliva ali ne. Bom pa zelo hvaležna vašega pogleda na mojo dilemo.

Že vnaprej hvala.

Lep pozdrav,

Maja

pri starosti 18 let se predvsem sprašujem, kaj utegne dotična imeti od cepljenja, kajti to je vedno osnovno vprašanje. Pri 18 letih je od morebitne infekcije s SAR-CoV-2 tako malo ogrožena, da je tveganje negotovosti novega cepiva za tako mladega in sicer zdravega človeka prav gotovo večje kot je tveganje morebitne infekcije. Samo zaradi koristi drugih, pa za morebitno ceno resnih posledic, nihče od tako mladega človeka ne more niti sme zahtevati “solidarnosti” preko meje tveganj zanj samega. Kolikor vemo za enkrat pa cepljenje na plodnost ne vpliva.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------