Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenje meningokok b

cepljenje meningokok b

Pozdravljeni,

mojega otroka smo cepili proti meningokoku B s cepivom bexsero v starosti 4 (prvi odmerek) in 6 mesecev (drugi odmerek). Sedaj ima otrok 19 mesecev. Že nekaj časa sestra v ambulanti trdi, da je to to, da dodatnih odmerkov proti meningokoku ni in da je s tem cepljenje zaključeno glede meningokoka b. Jaz pa sem nekje zasledila, da je tudi še dodatni (tretji) odmerek. ALi to drži? Kdaj se prioroča cepljenje s 3. odmerkov glede na mojo situacijo? In zakaj sestra trdi, da ne bo cepila več?

 

Spoštovani, vaš otrok vsekakor potrebuje tretji – poživitveni odmerek, ki ga prejme v drugem letu starosti. Mnenja medicinske sestre pa ne morem pojasniti. Poglejte tudi uradna priporočila NIJZ, oz proizvajalca.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor.

Torej, kdaj-v kateri starosti mora otrok dobiti 3.odmerek da bo zašcita popolna? Sedaj ima dopolnjenih 19.mesecev (cepljen do sedaj 2krat, to je pri 4. in 6.mesecih). Ko že dopolni 24 mesecev (2 leti) ali prej? V kateri starosti?

nova
Uredništvo priporoča

Tretji odmerek se daje najmanj 2 meseca po drugem, oz. najkasneje do dopolnjenega drugega leta. Lahko bi ga torej že prejel.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za vse odgovore.

Sporočam, da so mi v ambulanti ponovno rekli, da, ker je otrok prejel 1.odmerek v starosti 4 mesece (in ne prej), da sta dovolj 2 odmerka (drugi odmerek je prejel v starosti 6 mesecev). Tole mi res ni jasno… Imajo kakšne druge/zastarele smernice in kaj naj storimo? Ga lahko se kje drugje cepimo ali samo pri izbranem pediatru?

Spoštovani, morda si s spleta sprintate uradna priporočila (so na spletni strani NIJZ) ali EME.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close