Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje?

Cepljenje?

Osebno poznam nekoga, ki je bil cepljen z enim odmerkim astrazenece en četrtek, v petek je vzel bolniško, ker je imel 39 vročine, v soboto je bil že dober. Čez en teden je bil pozitiven na korono in je imel 39 vročine in tudi njegova družina je zbolela za korono in imela 37 vročino. Korono so prebolevali doma. Zanima me, kako je možno, da po cepljenju z enim odmerkim astra zenece lahko dobiš korono? Je krivo cepivo, ki oslabi imunski sistem in si bolj dovzeten za okužbo, so krivi stranski učinki po cepljenju, vročina en dan, je astra zeneca manj učinkovita od ostalih, bolj oslabi imunski sistem, za zaščito sta potrebna dva odmerka in eden ni dovolj, si po enem odmerku misliš, da je dovolj zaščita in se bolj tvegano obnašaš, …? Razmišljam, da bi se cepila, ampak sem v dvomih, ker očitno lahko zboliš tudi po cepljenju oz če si bil cepljen in je v tem primeru cepljenje brezveze.

Spoštovani, imunost po cepljenju nikoli ne nastane neposredno (takoj) po cepljenju, temveč VEČ TEDNOV ali MESECEV po cepljenju. Neposredno po cepljenju imunosti ni, saj je za to, sestavine v cepivu sprožijo imunski odziv, katerega končni učinek je npr. zadostna količina zaščitnih protiteles, potreben čas. Za zaščito po cepjenju v navedenem primeru bi od cepljenja do stika z okužbo morali miniti najmanj 3 TEDNI, glede na navedeno, pa sta se cepljenje in okužba zgodila praktično hkrati (inkubacijska doba za okužbo je 1 so 14 dni, v povprečju 5 do 6 dni). Lep pozdrav, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

so psihološko ljudje manj previdni po cepljenju, če se zaščita vspostavi 3 tedne po cepljenu? V sloveniji je namreč kar nekaj cepljenih zbolelo za korono po cepljenju.. S čim to pojasnjujete?

hmmm. Dobro vprašanje. Odgovorov je najbrž več. Tveganje za okužbo je trenutno visoko, kar pomeni, da se z virusom z lahkoto srečate. Možno je tudi, da cepljenim prehitro popusti pozornost in “pozabijo”, da ustvarjanje zaščite zahteva svoj čas (in so nato manj pozorni pri ukrepih). Možnost bi bila tudi, da bi se okužili ob cepljenu, če bi se na cepilno mesto nagnetlo preveč ljudi, ki ne bi upoštevali razdalje, pravilne uporabe mask, ipd.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close