Najdi forum

centralno talno gretje

Povejte mi prosim ali se talno gretje (v kuhinji ) da po celi površini – tudi pod kuh. omarami ali samo po delu kjer ni omar. Namreč vprašala sem 2 mojstra pa vsak trdi drugače.

Hvala in lep pozdrav!

Jaz odsvetujem kjerkoli, ker ni dobro za ožilje.

Lep dan!

Bedarija – saj ne hajca na 35 oC, ampak je omejeno po standardu na 21 ali 23. Pod pohistvom – ne.

Majca

V bistvu je vseeno. Greješ celoten volumen hiše. Vse površine morajo imeti določeno temperaturo.
Jaz ga toplo priporočam. Temperatura tal je tako nizka, da sploh nimaš občutka da greje. REgulacija spušča v tla temperaturo do 35¨C, tako da nikoli nimaš občutek toplih tal. medtem ko je temperatura v prostoru primerna. Ne poslušaj bedarij okoli žil, če je zadeva pravilno izvedena niso tla nikoli toplejša od 27C.

LP

No, to o žilah niso bedarije, pač pa je res, da nimajo vsi ljudje teh problemov. Tisti bolj občutljivi jih imajo, kadar je temperatura tal previsoka in če se v tistem prostoru zadržujejo dlje časa. Temperatura pa je visoka takrat, kadar je talno edino ogrevanje, ki ga imamo na voljo, zunaj pa je mraz. Če prostor samo delno ogrevamo s talnim, delno pa s klasičnimi radiatorji, običajno nima s žilami težav nihče več.

Ogrevanje pod kuhinjskimi elementi v osnovi nima smisla, saj skoraj nič ne prispeva k celotni emisiji toplote. Pač pa lahko nastane problem v primeru če si nekdaj premisliš in premakneš pohištvo. Takrat bodo ostala mrzla mesta na napačnih krajih. Pravzaprav je zaželjeno, da je celotna betonska plošča (estrih) enakomerno ogreta, da ne prihaja zaradi termičnih razlik do pokanja betona. Zato bi jaz verjetno dal talno tudi tja….

Seveda pa talno ogrevanje najbolje deluje, kadar imaš na tleh keramične ploščice. Te pa poleti ne ogrevaš, stojiš pa na njih, ko pripravljaš hrano. Ploščice same pa so zelo trd in mrzel material. In ni hujšega, kot dlje časa stati na trdi, mrzli podlagi. Posebno ženske, ki imajo že po naravi bolj mrzle noge…. Zato se za kuhinjo izbirajo topli materiali. Pri nas doma imamo v kuhinji na tleh plastificirano pluto……

Pred časom je bilo na temu forumu omenjeno stensko ogrevanje v smislu ogrevanja prihodnosti. Ali kdo ve kaj o tem povedat?

LP

Žal ne znam narediti aktivnega linka za stensko ogrevanje. Greš na najdi.si in ti kar nekaj spletnih strani ven vrže.

Hoj!
Pa saj ne morem verjeti, kaksne novicke okoli “poskodb” ozilja zaradi talnega ogrevanja krozijo!
Seveda je skodljivo, ce hodis BOS po tleh, kjer je talno gretje ves cas ali dalj casa v dneh, ko ogrevas tla!
Ampak vsakdo, ki je malo bolj razgledan, zagotovo ze ve, da je potrebno hoditi po tleh, ki so talno ogrevana v obuvalu z dobro izoliranimi podplati ( npr. prilepljena guma na podplatih ali plute! ).
V taksnem primeru je torej vsak strah glede okvare ozilja zaradi talnega gretja povsem odvec. No, tistih par korakov, ce gres iz postelje direktno v kopalnico z bosimi nogami, pa tudi za par minut stoje na ogrevanih ploscicah, ne bo povzrocilo kaksnih posebnih okvar…
Predvsem pa brez panike, kakor pravi dobri stari Svejk!
LP!

Talno in stensko ogrevanje sta si pravzaprav “brata”. Oba delujeta v nizkotemperaturnem režimu, oba izdatno ogrevata s sevanjem, kar ne dviguje prahu in mikroorganizmov, oba za dobro počutje potrebujeta za 1 do 2 stopinji nižjo temperaturo v prostoru, oba sta nekaj dražja od radiatorskega sistema in oba sta slabše uporabna v prehodnih obdobjih, ko je ponoči mraz, podnevi pa toplo, saj v sebi zadržujeta veliko količino akumulirane toplote, torej ju je takrat dobro kombinirati še z nečim drugim.

Bistvene razlike med njima pa so:

– talno ogrevanje segreva betonsko ploščo (estrih). Če hočemo, da toplota dobro prehaja v prostor, morajo biti tla oblečena v keramične ploščice. Vse ostale talne obloge v veliki meri prepečujejo ogrevanje prostora (so izolator). Zato moramo v takem prmeru prekomerno segrevati pod, kar lahko privede do neprijetnega občutka v nogah in pokanja plošče. Poleti tal ne grejemo, zato je daljše zadrževanje na hladnih ploščicah neprijetno. Ob mrzlih dnevih je temperatura zunanjega zidu nizka, zato na tisti strani človeško telo doživlja povečan odjem toplote, kar privede do neprijetnega počutja (občutek hladu ali prepiha), ne glede na to, da je temperatura zraka v prostoru pravšnja. Občutek prijetne toplote ni namreč samo v funkciji temperature zraka, ampak tudi temperature zidov.

– Zidno ogrevanje ogreva notranjo steno zidu, ki tako ali tako ni oblečen v nič. Torej vsa prejeta toplota direktno ogreva prostor, potreb za povišanjem temperature vode ni, tudi ni potencialnih problemov z venami na nogah, ker ne stojimo na ogrevnem telesu. Občutek je še najbolj podoben stari kmečki krušni peči. Ker so stene tople, ni neželjenih odjemov toplote iz telesa, zato je počutje vedno ugodno. Poleti lahko po ceveh spuščamo hladno vodo, ki enakomerno in za človeka prijetno ohlaja prostor. Sistem porabi mnogo manj energije kot klasična klima, ni obremenjen s prepihi zelo mrzlega zraka, niti z ustvarjanjem kolonij bakterij, da ne govorim o nepotrebnosti rednih čiščenj in polnjenj s plinom, ki so rak rana vsake klasične klime.

Talno ogrevanje je potrebovalo mnogo let, da so ga “za svojega” sprejeli ljudje in predvsem mojstri izvajalci. Še pred 10 leti so te imeli za bedastega čudaka, če si želel imeti talno ogrevanje, danes je to že nekaj normalnega. Na tej poti je danes stensko ogrevanje. Predvsem mojstri tega še “niso jemali”, zato se ponavadi z vsemi štirimi upirajo izvedbi. Pa saj je razumljivo, zadeve nite še ne poznajo, niti nimajo z njo izkušenj. Se pa tudi v to smer zadeva premika na bolje. Nekega dne bodo prav ti današnji goreči nasprotniki z veliko vnemo ponujali prav to storitev….

Naj pa pripomnim, da tako talno kot stensko ogrevanje dobro delujeta le v odlično toplotno izolirani gradnji. Stensko potrebuje še posebno pozornost pri kvalitetni izvedbi izolacije, saj sicer lahko pride do notranje kondenzacije vlage, ki potem uničuje zid. Ampak to v bistvu ni nič posebnega, saj bi moral znati pravilno postaviti izolacijo menda že vsak mojster, kaj ne?

Kakšne so pa cene za stensko ogrevanje? Verjetno je odvisno od več dejavnikov.

Jaz živim že vse življenje v hiši s talnim ogrevanjem in tudi v stanovanje, katerega ravnokar končujemo smo dali talno. Tla niso vroča… le topla. V tla spuščaš dobrih 25 stopinj. Je prijetno, sploh če imaš otroka, ki se plazi naokrog in ne poslušaš “ne sedi na tleh, obuj se,…”
Pod elemente nismo dali cevi! Tudi v shrambo ne.
Kdor ima teževe z žilami naj si poleti nabavi hlajene čevje!

Roman, lepa hvala za izčrpen odgovor. Zanima me pa še, ali je stensko ogrevanje primerno samo za zidane hiše, ali pride v poštev tudi v montažni in ali se da pri nas že dobit mojstra, ki to dela.

Stensko ogrevanje lahko daš kamorkoli. Dobro je če imaš masiven zid, saj ima ta ko je segret zelo veliko toplotno vztrajnost. Sem pa že videl gips plošče ki so imele ogrevne cevi integrirane v sebi in take, ki so imele samo utore, v katere potem položiš cevi. Torej so odprte vse možnosti.

Okoli mojstrov.. kaj vem, malo jih boš našla, ki bodo vedeli o čem govoriš. Zadeva je pri nas še relativno nova. Ne spomnim se naslova slovenskega izvajalca, ki je imel na to temo lepo urejeno web stran. Pač pa sem ti našel na straneg Gradbenega centra nekaj podatkov o tej temi:

sanja ne govori kar ne ves, tudi jaz sem mislila tako, pa sedaj vidim, da to sploh ni res. Ko omenis talno gretje vsak misli, da se ti pod nogami kar cvre, no tako nekako, ampak sam reguliras toploto in obcutek ko hodis tam kjer je talno gretje, je tak, da ni mrzlo,ni hladno,je le prijeten obcutek in tla se zdalec tam niso topla, le hladna niso in taka temperatura se zdalec ne skodi nicemur, ravno obratno, ne hodis po mrazu, saj ves kako so ploscice lahko ledene.

Dijana, zakaj bi dajala talno gretje pod omare, to je izguba vsega, talno gretje se namesti le tja kjer bo funkcioniralo, vsaj tako je pri nas, tudi v kuhinji ga imam, tam kjer najvec delam, hodim, pa so moje noge se vedno lepe tudi po 10 letih hoje po talnem gretju;), no dovolj heca, skratka ne verjemi unim, ki trdijo, da to skoduje nogam…

New Report

Close