Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Centralno ogrevanje na lesne pelete

Centralno ogrevanje na lesne pelete

Pozdravljeni,

v novi hiši načrtujemo centralno ogrevanje na olje ali na pelete (za sekance ni dovolj prostora). Zanima me, ali ima kdo od bralcev foruma izkušnje s centralnim ogrevanjem na pelete – kolikšna je povprečna poraba za enodružinsko hišo, kako je s shranjevanjem pelet, dobavo, ceno.

Lep pozdrav,

Adriana

…Peleti prinašajo veliko prednost pri stroških ogrevanja; če primerjamo kurjenje s peleti s kurjenjem na kurilno olje, nam računica pokaže, da je prvo kar za 30 do 40% cenejše. Za energijo, ki jo proizvedemo s kilogramom nafte, potrebujemo 2 kilograma peletov, za tono peletov je potrebno odšteti cca. 40.000 SIT.

Pa še to – država prek Agencije za učinkovito rabo energije, subvencionira vgradnjo kotlov na pelete. (povrne strošek za nabavo kotla v vrednosti do 40 odstotkov). To pa ceno teh kotlov, skoraj izenačuje cenam kotlov na druge vrste energije.

Še kaj? Midva z možem se tudi odločava. Mislim, da je to energija prihodnosti. Aja, da ne pozabim, tudi doziranje je avtomatizirano (polž).

Lp, Burja

Tudi mene zelo zanima ta tip ogrevanja. Sem gledat pri Ferotermu in imajo peci cca 1Msit in ce racunamo da je subvencije cca 40% potem bi znal priti sistem takega ogrevanja cenejsi ze v sami postavitvi napram olju, kasnejsi tekoci stroski glede energenta pa so cca 30-40% cenejsi kot olje , kot je bilo tudi ze receno. Me pa res zanim,a ce ima kdo to ze postavljeno pri sebi in kako je zadovoljen glede vzfrzevanja, hrupa, prilagodljivosti in regulacije.

V ponedeljek izide v Uradnem listu razpis za subv. alternativnih načinov ogrevanja.

New Report

Close