Čeljustni sklep

Pozdravljeni!

Stara sem 21 let. V osnovni šoli sem nosila aparat za zobe, ker sem imela precej zverižene. Z nošnjo aparata sem prenehala, ko se mi je le-ta zlomil. Do takrat sem že imela zobe že lepo poravnane in je zadeva bila estetska. V bistvu mi iz spodnje vrste izstopa leva dvojka – vendar se to ne bi dalo urediti niti z aparatom, ker za to ni prostora in bi mi najverjetneje morali izpuliti kakšen zob, na kar pa niti slučajno niti takrat niti danes ne bi mogla pristati. Aparat sem nosila samo na zgornjih zobeh. Na spodnjih ga nisem nikoli imela, in tudi ortodontka ni nikoli omenila, da bi ga potrebovala in da bi s spodnjimi zobmi karkoli počela. Mene osebno ne moti – vsaj estetsko ne. Z operacijo so mi pri 12-ih letnih odstranili 3 modrostne zobe, pri levem spodnjem sploh ni bilo korenine.

V zadnjem času se mi je začela pojavljati bolečina v desnem sklepu, predvsem če malce bolj odprem usta in če nekaj časa govorim (5 minut skupaj naprimer), sedaj se je pojavila še ena večja težava, in sicer se mi občasno, ko malce bolj odprem usta pojavi ostra bolečina v desnem ušesu – samo za hip in potem takoj popusti. Sumim, da ni to zaradi ušesa, pač pa da se mi bolečina iz sklepa nekako prenese tja. Je to možno? In kaj lahko naredim, ker je res precej moteče. Je lahko tako zaradi napačnega ugriza, ker mi niso uredili tudi spodnjih zob.

In še vprašanje, glede na to, da mi ne pripada več brezplačno ortodontsko zdravljenje zob, me zanima, če lahko glede na napačno obravnavo to sedaj zahtevam – kot sem rekla, o spodnjih zobeh se nikoli ni govorilo in glede na to, da so se te težave s sklepom pojavile šele sedaj in da vsaj z moje strani ni bilo mogoče predvideti, da bi lahko imela v prihodnosti s tem težave. Kam se lahko obrnem?

Hvala in lep pozdrav!

Barbara

Spoštovana *barbara**,

o preteklem ortodontskem zdravljenju težko sodim, tako da vam mnenja tu ne morem dati.
Kaj povzroča bolečine v sklepu je dopisno prav tako zelo težko, če ne celo nemogoče, ugotoviti. Potrebno je namreč preveriti, kakšen je vaš ugriz, kajti poravnani zobje ne pomenijo nujno tudi pravilen medsebojni odnos čeljusti (ki bi lahko povzročal bolečine).
Pravic za ortodontsko zdravljenje nimate več, ne glede na to, kaj je vzrok za težavo v sklepu, še posebej če ste z zdravljenjem samovoljno prekinili – tako vsaj razberem iz vašega pisanja.
Pogovorite se z vašim zobozdravnikom, ki naj vas napoti k specialistu oralnemu kirurgu na pregled in ustrezno obdelavo v zvezi z bolečinami v sklepu.

New Report

Close