carski rez, EA?

Rada bi vedela, ali je možno (ob predhodnem dogovoru in plačilu) v porodnišnici LJ uživati privilegij EA, oziroma carskega reza zgolj z EA? Moj problem je panični strah pred bolečinami (boli me že luknja v nogavici in zaradi rizične nosečnosti sem (in bom še bolj) brez kondicije). Pričakujem dvojajčne dvojčke, imam visok pritisk, šum na srcu, na zadnem UZ pa so mi ugotovili tudi nizko posteljico pri enem od plodkov (sem sicer šele v 17. tednu)
LP
P.

PO vrsti: če boste deležni EA, le te ni potrebno plačati, pravtako ne za carski rez v spinalnem bloku. Če vas je res zelo strah, se glede EA posvetujte z enim od naših anestezistov, ki so na razpolago vsak dan ob 8.30 v stari porodnišnici. Ne moremo vam pa 100% zagotoviti EA, sploh v popoldanskem in dežurnem času, ker je za celo porodnišnico na razpolago en anestezist. Pri programiranem porodu (naročeni ste npr. zjutraj na umetno sprožitev poroda) pa je to nekoliko lažje, ker je na voljo več anestezistov.
Lep pozdrav

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

Kakšen je to carski rez v spinalnem bloku? Kaj je spinalni blok? Ali enaka pravila veljajo tudi v bolnici v Slovenj Gradcu in Mariboru? Nisem še noseča saj me delno pri odločitvi ovira tudi paničen strah pred porodom. Ali drži, da obstaja možnost da po EA ostane mama hroma? Vem, da so vprašanja precej direktna in se vam za iskrenost vnaprej lepo zahvaljujem.

Da preveč strokovno ne razlagam, tehnik je več:
pri epiduralni analgeziji se ne predre dura (ovojnica), ansestetik se da v predprostor (primerna za porod, manjše op), pri spinalnem bloku se pa ta ovojnica predre, taka anaglezija je globja (primerna za carski rez), komplikacije so seveda možne (manjše ali večje), s čimer vas bo seznanil anestezist na informativnem pogovoru. Vsak tak poseg se dela ob pisni privolitvi ženske na poseg.
Lep dan

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

Mene pa zanima, ali boli ko vstavljajo iglo za EA?
Hvala za odgovor!

New Report

Close