Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca bruhanje, žolč…

bruhanje, žolč…

Pozdravljeni!

12 letna hči je v obdobju dveh tednov trikrat doživela “napad”, ki so ga spremljale bolečine v trebuhu in večkratno zaporedno bruhanje rumene sluzi (žolča?). Navadno se je to zgodilo zjutraj, ko je že vstala oziroma se je zaradi tega zbudila v zgodnjih jutranjih urah. Zadnji napad je bil posebno hud, bolečine so bile takšne, da je dežurna zdravnica posumila na vnetje slepiča in nas napotila v bolnišico. Hčerka je ostala dva dni na opazovanju, a se je zadeva sama umirila. Na UZ abdomna ni bilo opaziti nobene posebnosti. Končna diagnoza je, da je šlo verjetno za razdraženost prebavil zaradi večje količine zaužitih oreščkov, kombinacije virusnega obolenja oz. blagega vnetja sečil in stresne situacije (športno tekmovanje) dan pred napadom.

Podobna bruhanja je doživela že kot 4 – 6 letna deklica, tudi takrat je že bila na UZ – b.p.. Takrat in ob teh zadnjih napadih smo ugotavljali, da je prejšnji večer zaužila večjo količino pomaranč ali mandarin, popila precej pomarančnega soka ali večerjala ocvrto jajce. Povem naj, da je zelo izbirčna, ne je zelenjave, če ji ni nič od ponujenega obroka všeč, je pripravljena jesti le kruh (seveda le bel ali polbel). Mleka praktično ne pije (1 skodelico na mesec morda), občasno je jogurte, obožuje vse kar je čokoladnega, od sadja ima najraje že našteto, ter jagode in jabolka. Zjutraj večinoma zelo težko pozajtrkuje prej kot dve uri po prebujanju, pravi da ji je slabo in ne more misliti na hrano. Mnogokrat ji je slabo tudi v avtu (v avtobusu nikoli?!), a to rešujemo z Dramina tabletkami pred daljšo vožnjo.

Naj povem, da menstruacije še nima, jo pa lahko pričakujemo glede na ostale znake vsak hip. Po naravi je zelo (samo)kritična, eksplozivna in razmišljujoča hkrati. Redno se ukvarja s športom, po drugi strani pa najraje preživlja čas ob knjigah – obe dejavnosti sta stalnica že sedem let.

Zanima me, ali je glede na našteto mogoče sklepati na težave z žolčem? Zagotovo mora spremeniti prehrano, a je težko začeti s prepričevanjem, ker ni mogoče ugotoviti kateri občutki slabosti in odpora do hrane so resnični in kateri namišljeni. Ali nam svetujete dodatne preglede ali kakšno dieto? Je mogoče reči, da ji k težavam pripomorejo psihične značilnosti?

Lepo vas pozdravlja

zaskrbljena mama.

Spoštovani!

Na vse možne vzroke ste v svojem dopisu že opozorili:
– oreščki in citrusi (pomaranče, mandarine in limone) so močno alergogena živila. Pri občutljivih ljudeh lahko povzročijo krče in zatekanje sluznice.
– športna aktivnost lahko povzroči ob predhodno nepravilnem hranjenju prerazporeditev krnega obtoka in s tem “težo” v prebavnem sistemu. Vsekakor naj to ne bo razlog za kakršnokoli opustitev športne aktivnosti, ampak vzpodbuda za pravilno razporejanje živil pred športno aktivnostjo.
– virusna in bakterijskavnetja opovzročijo podobne težave, saj je črevesje skoraj osrednje mesto imunskega odgovora. Ta aktivna naloga imunosti se v odrasli dobi zmanjša.

lahko se pomirite, saj ni razloga za zaskrbljenost.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close