BRUHANJE V VRTCU

IMAM ŠTIRI LETNEGA SINA, KI JE ZELO BISTER ZA SVOJO STAROST.
JE ŽE OD VEDNO BOLJ PRI PRI SUHIH IMA 15 KILOGRAMOV.
DOMA NIMANO PROBLEMA Z PREHRANO JE VSE LE TA KALORIJE HITRO PORABI KER NI NITI MINUTKE NA MIRU. (ZDRVSTVENO VSE UREDU – POTRDIL TUDI ZDRAVNIK).
KO VAM BOM OPISALA PROBLEM BOSTE REKLI, DA NE MARA VRTCA VENDAR TO NAZVEN NE KAŽE, KER SE ZJUTRAJ RAD VSATNE IN GRE V VRTEC. IN TUDI V VRTCU NI NIKAKRŠNIH TEŽAV JE VESEL, SODELUJE, SPI, ….
PROBLEM JE V TEM, DA ZAČNE BRUHATI ŽE KO HRANA ŠELE VOZI PROTI UČILNICI ALI PA, KO POJE SE VSTANE IN GRE BRUHAT.
VČASIH NITI NIČ NE REČE IN GRE BRUHAT.
V VRTCU IMAJO NA VOLJO VEČ RAZLIČNIH VRST MALICE ALI KOSILA, DA LAHKO SAM ZBIRA KAJ BO JEDEL. NIHČE GA NE SILI TO PA MORAŠ JESTI.
SAM SI IZBERE, ČE NE BRUHA ŠE PREDEN VIDI KAJ JE ZA JESTI.
DOMA TEGA PROBLEMA NI RES, PA JE DA MU HITRO OBRNE ŽELODEC, ČE SE MU ZALETI, ČE KAŠLJA IMA LAS V USTIH…..
POSKUSILI SMO NA RAZNO RAZNE NAČINE V SODELOVANJU Z VZGOJITELJICAMI IN TUDI Z ZDRAVNIKOM SEM SE POSVETOVALA.
ZDRAVNIK IN TUDI JAZ MENIM, DA IMA VSE DOBRO PREŠTUDIRANE IN ZATO TO DELA MOGOČE ZANALAŠČ, DA SI PRITEGNE POZORNOST NASE.
SAJ, KO JE NA ZAČETKU BRUHAL SO SE MU V VRTCU VSI POSVETILI PA ŠE OTROCI SO SKAKALI OKROG NJEGA UBOGI….
ZDRAVNICI SEM PREDLAGALA MOJ PREDLOG (morda se bo komu zdel malo krut) IN TUDI ONA SE JE Z TEM STRINJALA.
PRED OTROKOM SVA SE POGOVARJALI IN KASNEJE ŠE PRED VZGOJITELJICAMI TAKO, DA OTROCI KI BRUHAJO PRED JEDJO SO ŠE BOLJ LAČNI KOT TISTI, KI NE BRUHAJO ZATO MORAJO DOBITI DVE MALICI, KOSILA.. ČE PA SE BRUHA PO JEDI SE MORE POJESTI ŠE ENO KOSILO ALI MALICA SAJ JE ŽELODČEK SPET LAČEN.
TAKO JE KASNEJE PO ALI PRED BRUHANJEM PREMIŠLJAL IN TUDI JE VEČKRAT USPELO.
ZANIMA ME ALI NAJ NA TAK NAČIN USTRAJAMO?
KAJ ČE SE TO NE BO OBNESLO KAKO NAPREJ?

HVALA VSEM ZA ODGOVOR
ZASKRBLJENA DINA

Spoštovana Dina,
prav imate, pri sicer telesno zdravem otroku je bruhanje lahko izraz protesta in nezadovoljstva. Tega ne iščite v hrani, marveč v vašem bližjem in širšem okolju.Protest je lahko namenjen bivanju v vrtcu nasploh,je lahko odziv na vaše družinsko vzdušje, vsiljeni ritem budnosti in spanja,nezadovoljstvo nad prepočasnim ali le delnim uresničevanjem njegovih zahtev in še in še.Za podrobno analizo vzrokov bo treba torej spoznati vašo družino, zato vas bo strokovnjak pedopsihiater o posameznih pomembnih dejavnikih zelo izčrpno spraševal, preden bo lahko izluščil tistega, ki ga morate odpraviti, da bo bruhanje prenehalo.Ne bojte se sodelovanja s strokovnjakom, poiščete ga lahko na Pedopsihiatričnem oddelku Pediatrične klinike na Vrazovem trgu v Ljubljani.

New Report

Close