Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina bradavice

bradavice

Lep pozdrav!

Imam en velik problem. Ginekologinja mi je postavila diagnozo, bradavice na splovilu. sedaj me čaka operativni poseg odstranitve le teh. Zanima me kako resno je to? A je to spolno prenosljiva bolezen? Kaj lahko naredim?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Ja, gre za papiloma viruse, ki se prenašajo s spolnimi kontakti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani dr. Kersnik!

Ne morem verjeti, da imam v sebi papilon viruse, saj sem imela prvi spolni odnos dokaj pozno pri 24.-ih in to z resnim ter edinim partnerjem, ki je imel pred menoj tudi samo eno resno partnerko.

Kako doktor izbere poseg odstranitve bradavic? Moja ginekologinja me pošilja na odstranitev pod narkozo in po pravici me je zelo strah. Na forumu sem prebrala vse o tem-virus lahko povzroči tudi raka na materničnem vratu. Kako mi lahko ginekologinja trdi, da je to kar tako in naj ne skrbim? Celo primerjala jih je z bradavicami po rokah in da jih je treba izrezati. Ne zaupam ji, ker mi je tako vneto zatrjevala, da so bradavice samo kozmetične narave in nič drugega (vidi se, ni pa nevarno…to so njene besede).

zdaj ne vem, če sem prav razumela. Samo nekateri virusi povzročajo bradavice drugi pa PAP(a je to izključujoče-če imam bradavice ni mogoč Pap. To mi ni jasno.

Resnično strah me je in ne vem kaj naj naredim.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljem!

klara

Spoštovani!

Da se ne bomo ujeli v lastno zanko, raje ne bi naprej razpredal od kod bradavice. Spolni kontakt je običajno naveden kot najpogostejši in najverjetnejši način. Tudi samega postopka odstranjevanja v potankostih ne poznam. Prav tako vam ne morem reči, kateri drugi vse povzročitelji, so lahko vzrok bradavicam.

Nikakor pa ne smete mešati sedaj zraven PAP-a, tj. testa – bris materničnega vratu – razmaz po Papanicolau, kar je popolnoma nekja drugega kot bradavice in papiloma virusi. Papiloma virusi (ne glede na vidne bradavice) so na nek način obtoženi povrzročanja raka materničnega vratu in promiskuitetno spolno vedenje kot dejavnik tveganja za okužbo in rak materničnega vratu. To pa je tudi vse. Obratno se ne da sklepati, da vsaka ženska z bradavicami dobi raka, ali da tista, ki ima pozitiven PAP test živi razuzdano.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close