borbe s CSD, DURS in še kaj…
Pozdravljeni starši otrok s pp,
Zadnji mesec se zelo konkretno ukvarjam in prepiram s CSDjem in DURSom glede plačila dohodnime in odločbe o dodatku za nego.
Naj samo napišem, mogoče bo kdo lahko napisal kakšen predlog, primer…:
prva odločba, ki mi jo je CSD izdal mi je potekla in ko sem to ugotovila je seveda minilo nekaj časa….priznam moja napaka, a kdo bi spremljal vse odločbe :)…no, oddam zahtevo za novo…vse lepo in prav, če mi ne bi seveda sedaj DURS upošteval tisti čas otroka kot A1. S tem se seveda NE morem strinjati in sem se začela bongati z uradniki….seveda te hoče vsak s svojimi “gospa, tako piše….” odpikati po hitrem postopku. Seveda, zavrelo mi je predvsem zato, ker imam povsem legalna dokazila o tem, da je tisti čas bilo stanje mojega otroka nespremenjeno. Da pa mi bodo bitokrati, zaradi nesposobnosti CSDja, da bi opozoril oz izdal odločbo za nazaj (da bi nova veljala od končane veljavnosti stare – kar je možno povsod, samo pri CSDju ne:)) nekaj flancali in pobirali denar to pa ne….No, sem se lepo obrnila na zastopnika pacentovih pravic, ki ja absolutno na moji strani in že piše uradne dopise na CSD:), pa malo se bom na odvetnike….ker …..lepo vas prosim, a nam gre tako hudičevo lepo, da nam morajo življenje kot vedno greniti birokrati….
Hecno, kako vse odločbe lahko kontinuirano tečejo….še obveščajo nas sem in tja o tem, da bo kaj poteklo…..hmmm:))
No, morala sem se spljuvati….
Pa lep dan!
No, če ima kdo podobne izkušnje, naj pove kako se je boril z birokratskimi mlini…
Najina ljubezen,
časi, ko je ob prenehanju kakršnekoli odločbe posamzenik dobil obvestilo, so že zdavnaj mimo. Sedaj je to pravica, dolžnost vsakega državljana/ posameznika kot je dolžnost države, da na vsako vlogo odgovori v predpisanem roku. z oddajo vloge vsak posameznik državi da do znanja, da si želi neko ugodnost, boniteto, pravico itd.
Po upravnem postopku je na vsaki odločbi napisan čas trajanja kot tudi datum, ko začne vsebina odločbe veljati. Pravila so enaka za vse odločbe, ki jih država izda.
Ne glede na nespremenjeno stanje otroka, vloge za novo odločbo niste oddali v roku. In tu je osnova, pa ne glede na to ali vam je všeč ali ne.
Ni potrebe, da se jezite na delavke na CSD, ker one ne pišejo zakonov.
Ja, Petra,bi se rada strinjala s tem, da so ti časi mimo, pa se ne morem, ker država pri tem žal ni usklajena….dokler se lahko izdajajo odločbe , ki si kontinuirano sledijo za druge stvari, se pač ne morem strinjati, da nam za to, ne morejo….žal to vem iz delovnih izkušenj….zato morda moja jeza, ki pa se kaže zaenkrat kot popolnoma upravičena. Upam, da nam bo uspelo speljati zadevo do konca in morda s tem pomagati še komu, ki se bo znašel v takšni dilemi…in verjetno je marsikdo, glede na to, da so odločbe napisane za vrsto let….
No, sicer pa….vedno je najlaže reči – tako je, tako piše….pa vendar:)
Lep dan še naprej
Jaz sem bila v isti situaciji, s tem, da sem sama vlogo PRAVOČASNO (!!) vložila (isti mesec, kot poteče stara odločba, prej je ne vzamejo, vloge namreč), nato pa so na PK štrikali več kot 2 mes, da so izdali novo odločbo. CSD pa še skoraj 2 tedna, da je odločba prišla do mene. In seveda, za 3 mes otrok nima statusa in ga kljub pritožbam in kljub jasni situaciji, ki v 3 mes ne izgine ine se po 3 mes spet pojavi, kot si očitno oni tolmačijo, ne morem uveljavljati kot olajšavo. Pritoževala sva se do konca in na koncu izgubila, ter lepo plačala dohoddnino za tiste 3 mes.
Meni se zdi nedopustno, da vsak klinčev listek, ki ga rabiš s PK čakaš po 3, 4 mes. Jaz imam zdaj konkrtno situacijo, ko sem po 3,5 mes končno dobila njihove silne izvide. Zdaj, ko jih rabim, za obnovo statusa otroka s PP, so po njihovem pravilniku že zastarani!!!!! Če hočem priti do novih, bom spet čakala 3 mes za termin, 3 mes pa za izvide, torej pol leta. Vmes je otrok brez statusa, jaz ap brez tistega piškavega dohodka, ki ga krvavo rabim. WTF???
Kot drugo se mi zdi neživljenjsko, da vloge prej, kot 30 dni pred potekom stare odločbe, ne moreš vložit, absurd. Še na niti eno stvar, v katero je kakorkoli vključena PK, kar je pri otrocih s PP 90% primerov, nisem dobila odgovora v 30 dneh. Niti za eno.
To, da na PK rabijo po 2 mes, da dajo od sebe nek odgovor, je naslednja norost. Ok, sem še razumela v stari stavbi, kjer so bile razmere res obupne, ampak kakšne izgovor je sedaj??? Pa sem na letošnje izvide čakala najdlje v zgodovini. Kot da tsarši otrok s PP nimamo zvrhano polno mero dela z otrokom, semoramo boriti še z milini na veter, najblj pa na mestih in ustanovah, ki so v načelu narejene za to, da bi pomagale, pa ne pomagajo nič ali pa zelo malo, zato pa skrbijo za to, da ti vsako pot, vsako možnost, ki zakonsko obstaja, zakomplicirajo in zagrenijo do konca.
Najina ljubezen, upam, da boš uspela. Meni eto dni nazaj varuh pravic ni potegnil. Žal.
Skrbna,
tudi tebi hvala za tvojo izkušnjo. Res so birokratski mlini veliki in narsikaj bi se dalo spremeniti.
Samo to, v komisiji, ki odloča o dodatku za nego in ima sedež na PK, ne sodelujejo pa samo zdravniki, ki delajo na PK. Tako, da delovanje komisije -žal – ni povezano s pogoji, ki so na PK.
Hvala za izkušnjo Skrbna,
Ma, glej, trudim se, včasih me mineva potrpljenje….vendar, zakaj bi obupali ob prvi prepreki, a ne?
Zdi pa se mi, da se včasih premalo ljudi in premalo vztrajno potegne za pravice, ki nam pripadajo, ravno zato se mi zdi fino, da lahko na kakšnem forumu povemo izkušnje.
Tudi, če bom na koncu plačali “tstih” 1000€ , bom vsaj vedela, da sem poskusila:))) a ne?
Lep snežen dan….
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem ravno sedaj v isti situaciji!
Z dolgotrajno bolnim otrokom, lažje gibalno oviranim in še z mnogimi drugimi težavami, pogojenimi z njegovo osnovno boleznijo, se sedaj borim za njegove pravice! Do sedaj brez težav, sedaj pa so mi vlogo za dodatek zavrnili! Ni mi jasno zakaj, kajti njegova bolezen ni minila in se ni nikamor zgubila, čeprav, bi si močno želela, da je tako! Nasprotno, pojavile so se še nove težave!
In na podlagi česa se odloča komisija, ko prebira izvide takega otroka, mi res ni jasno! Podala sem pritožbo in zdaj čakam! Počasi tudi mene mineva potrpljenje, vendar sem se ravno zaradi vseh vaših izkušenj odločila, da se bom borila do konca! Kajti, očitno je s tole strokovno komisijo nekaj narobe, glede na to koliko podobnih primerov prebiram!
Lep pozdrav vsem velikosrčnim borcem 🙂
Moje mnenje je takšno, da bi bilo potrebno pravilnik KOMPLETNO SPREMENITI.
Takšen kot je sedaj, je katastrofalen – sploh ni usklajen z zakonom. V zakonu je opredeljeno nekaj, kar v pravilniku sploh ni… potem pa otroke z enimi težavami oklasificirajo s čisto drugimi motnjami, boleznimi in seveda členi pravilnika…
Pred dobrim letom in pol, ko sem se pritožila na odločbo CSD-ja, sem dobila s strani komisije v Lj. zavrnjeno vlogo, da so jo na prvi stopnji pravilno oklasificirali. Na ministrstvu sem se dogovorila, da mi pokažejo ‘mnenje’ komisije, zakaj so se tako odločili, kot so se in kaj sem dobila v roke (po seveda najprej iskanju uradnice s katero sem imela dogovorjen obisk, ki je kao ‘delala’ od doma) A4 obrazec izpolnjen s podatki sina in na eni alineji napisano, da je otrok opredeljen po istem členu, kot ga je opredelila prva komisija… Nikjer obrazložitve zakaj, NIČESAR.
Ker po pritožbi na II. stopenjsko komisijo nimaš več možnosti pritožbe, ampak lahko greš tožit državo, sem še enkrat vložila vlogo na CSD – 1. stopnja z novim opisom vseh ‘križev in težav’ sina – in ne morte verjet, dobila odobren dodatek. Ampak trajalo pa je več kot eno leto letanja po pol Slovenije…
žal je tako… kot da imamo starši otrok s pp tako ali tako preveč časa…
Slučajno sem odprla to temo, ker se me ne tiče. Ampak – a to, da bi odločbe veljale do preklica, pa še nikomur ni padlo na pamet? Verjetno je zelo veliko bolezni in stanj, pri katerih je v najboljšem primeru upati na izboljšanje – ko torej zdravnik ugotovi, da je izboljšanje BISTVENO in otrok nima več posebnih potreb, pošlje nek pildek na CSD in davkarijo, da odločba NE VELJA VEČ.
In ni odvečnega dela, ni treba novih izvidov, pregledov (predvidevam, da ima večina otrok s pp tako ali tako več ali manj redne preglede)… Če bo pa kdo zaradi daljšega časovnega razmaka med pregledi par mesecev malo na boljšem, pa najbrž ne bo nikogar konec. Tako pa zasedate že tako obremenjen sistem in sami sebe z nepotrebnimi birokratskimi postopki.
Loretta,
sistem ne deluje tako. Vzrokov pa je več, Prvič zato, ker se za različna stanja in bolezni dodatek za nego traja različno dolgo. Drugič ker imajo vse odločbe nek rok trajanja (po upravnem postopku). Tretjič tudi zato, ker odločbo o dodatku za nego prinaša nekaj ugodnosti.
Loretta, veš koliko birokratov bo potem brez dela????
Ja, če bi HOTELI in če bi komu RES šlo za dobro otrok in staršev, bi to naredili. Tako pa – starši otrok s PP itak nimamo drugega dela, kot vsako leto sproti zbirati vso solato in jo na novo vlagati. S tem, da je situaija z izvidi taka, kot je opisana. Po 3 ,4 mesece za vsak papir. Od lanskega oktobra čakam na usposabljanje, isto časa na posvet s strokovnjakom za prehrano – pa kaj? Nič, a ne. Sistem je z eno besedo – katastrofa!!! KATASTROFA! So bolezni, kjer večino pripomočkov dobijo na recept, so bolezni, kjer se skoraj nič ne dobi na recept ali naročilnico, dodatki so pa enaki. Jaz za svojega otroka ne dobim brez plačila NIČESAR, plačam le nižjo ceno posebne formule. Dobim nižji dodatek, 98 €, pa so stroški za mojega otroka samo za hrano približno 6x višji, brez formule. V vrtec ne sme, v večino javnih prostorov ne sme, ker je zelo hitro na robu anafilakse, dihalne stiske so na dnevnem redu – meni ne pripada nič. Niti višji dodatek ne, ki bi vsaj majčkeno omilil obupno finančno stisko, saj sme z otorkom morala ostati doma. Ker če dobim višji dodatek, lahko zaprosim za status negovalca. Če nimam statusa negovalca, mi tudi višji dodatek ne pripada. NORO! Ali dobiš vse, ali pa ne dobiš nič!! Kako živimo, ne zanima nikogar, po novem plačujem še formulo, ki je otroku nujna za preživetje. Ker jo kao plačujeo vsi, ki otrok ne dojijo. Pa halo, idioti??!!! Jaz sem svojega otroka dojila DVE LETI, ne samo dojila, še črpala mleko, da ga je imel dovolj, dve leti, na 3 ure, podnevi in ponoči on zelo zelo strogi dieti. Ni moja kaprica, da otrok uživa formulo, ki je res draga, ni moja izbira, da je otrok pri 3 letih od nje odvisen – jaz bi mu 100 x raje dala liter mleka za 59 centov in kos kruha za par fickov – pa gremo. Ne pa, da mu pečem kruh iz moke, ki jo 200 gr stane 5,10 €!!! A sicer še obstaja kdo, ki iz ljube presranosti skoraj 3 letnega otroka s prilagojenim mlekom hrani?! Včasih se res vprašam, kje ti naši vrli “strokovnjaki” živijo? Po mojem tam daleč nekej v drugi galaksiji, sicer ne bi bili sposobni sproducirati tako bebavih predpisov in zakonov.
Loretta,
sistem ne deluje tako. Vzrokov pa je več, Prvič zato, ker se za različna stanja in bolezni dodatek za nego traja različno dolgo. Drugič ker imajo vse odločbe nek rok trajanja (po upravnem postopku). Tretjič tudi zato, ker odločbo o dodatku za nego prinaša nekaj ugodnosti.[/quote]
To mi je jasno, da sistem ne deluje tako, ampak v zelo veliko primerih je možno oceniti, ali je stanje/bolezen trajna ali je pričakovati izboljšanje. Poleg tega so to tako ali tako otroci, ki so verjetno pogosto pri zdravniku, tako da bi nekako težko ušli “nadzoru”, ali je še dovolj hudo za vse te odločbe ali ne. Menim, da bi redne kontrole morale popolnoma zadostovati.
Skratka, sistem je zrel za spremembe, ker je čisto preveč kompliciran, in to v dobi interneta in popolne povezanosti sistemov. Kje konkretno bi bilo treba sprožiti to vprašanje, ne vem. Obstaja portal predlagamvladi.si, kjer lahko navadni državljani izpostavimo problematiko, tema mora dobiti 15 glasov in potuje v razpravo. Ne vem pa, ali je ta tematika primerna za tja, vsekakor pa ni greh poskusit.
Skrbna, ne vem, kaj naj ti rečem … Verjetno si vse slišala že stokrat. Spet bom omenila sistem: pri nas očitno država zaposljuje same nesposobneže ali kaj, da kot prvo jim ne zaupa toliko, da bi jim podelila diskrecijsko pravico odločati o posameznih primerih (torej, če nekdo oceni, da družina sicer izpade iz vseh možnih predpisov, je pa res v krizi, se pozabi na predpise in zakone, ker so očitno v nekaterih primerih pač “prekratki”), kot drugo si pa oni ne upajo razmišljati s svojo glavo, ampak samo skozi predpise in zakone. Ker če bi znali in upali razmišljati, bi že našli nekje neko luknjo, da bi spravili hud primer skozi.
Mah.