bolnica + nega ???
Pozdravljeni,
imam vprašanje: Sin je otrok s pp in bil lani star 5 let. Kljub težavam, ki jih ima in jih je imel, nam, hvala bogu, ni bilo potrebno v zadnjih letih nikoli ostati v bolnici.
Ker sem ‘nekje’ (ne me vprašat kje) zasledila, da smo lahko starši skupaj z našimi otroci s pp v bolnici le do 5 leta starosti in to na ‘nego’, me zanima, ali sem si to samo domišljala ali je to res in ali je res ‘meja’ starost 5 let.
Najin sin ima tako ali tako velik odpor že do zdravnikov na splošno, rajši ne povem, kako je vsakič, kadar ga peljem na pregled. Mislim, da bi v primeru, če bi moral ostati v bolnišnici in še to sam, zanj katastrofalno.
Torej, obstajajo kakšne pravice za nas starše ali je potrebno za sobivanje z otrokom v bolnišnici pač dati svoj dopust?
Za vaše odgovore se zahvaljujem že sedaj,
Malce popravka – sobivanje je omogočeno staršem otrok do 5. leta starosti ne glede na otrokove težave, vendar se odstonost staršev ne prizna kot nega (razen če gre za bolezni oz. stanja, ki zahtevajo daljše zdravljenje in je staršem priznana odsonost z dela s strani komisije ZZZS. To velja tudi za otroke stare nad 5. let.
Za vse ostalo – vsak se znajde po svoje. Zakonsko je staršu omogočeno “koristiti” spremstvo na dan prihoda in odhoda iz bolnice.
Včasih so sicer bila drzgačna določila za starše otrok z motnjo v duševnem in telesenem razvoju, kako pa je sedaj s tem. Mogoče se bo oglasil kakšen starš z izkušnjami.
Živijo,
ne si ne domišljate 🙂
Res je, da smo lahko z otrokom in to do 5,99 leta (uh kako sem to napisala 😉 To pomeni, da otrok ne sme imeti 6 let!
Za sobivanje je treba dati lasten dopust 🙁
Oziroma lahko koristite izredni dopust za osebne namene in to je do 7 dni. Zdaj pa ne vem ali velja za vse ali samo za javne uslužbence. Poglejte zakon o delovnih razmerjih.
Zanima me nekaj, ko ste petraT zgoraj omenili, da lahko ZZZS izjemoma staršem prizna odsotnost z dela. Obstaja kje kakšen pravilnik oz. ali je to vezano le na daljša obdobja zdravljenja?
Sama sem s hčerko veliko v bolnici in se moram pač znajti sama, velikokrat tudi s svojim dopustom, je pa hospitalizacij veliko, vendar le te niso zelo dolge-kronične pljučne zadeve pač.
hvala in vse dobro!
Nekaj si lahko preberete na:
http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.nsf/o/B61898CEC23D98F4C1256E8C00271C9B
Boletni pa so npr. onkološke.