Najdi forum

Boljer – vodni kamen

Ojla,

ali kdo ve za kakšnega mojstra na obali, ki odstranjuje vodni kamen iz bojlerja? Ali pa se bolj splača kupiti novega? Star je cca deset let (bojler namreč).

Hvala in LP

Po moje ti se bolj splača kupit novega, vsaj po toliko letih. ker za čiščenje vodnega kamna, po desetih letih ga zna biti kar veliko boš odštel kar nekaj cekinčkov, potem pa se ti lahko pojavi še kaj drugega pa boš isto stran vrgo denar, po moje je boljše da kupiš novega.
Nam še noben bojler ni zdržal deset let, torej imate kljub temu boljšo vodo kot jo imamo mi v zasavju :)))))))))))

:))))) Hvala za odgovor…no, voda je mogoce res boljša, ampak je zato tudi dražja :)))

LP

To o desetih letih je pa traparija. Moja mama ga ima v kopalnici že 40 let, pa še dela. Ne bom trdila, da nima oblog, verjetno ima zato tudi višjo porabo, ampak dela.

Moraš vedeti jana, da so včasih stvati delali sicer iz bolj kakovostnejših materijalov kot danes. Čeprav ne bi jaz nikoli uporabljal bojler tako dolgo, ker po toliko letih ti tudi voda ven iz njega ne pride takšna kot mora bit, če prav se tebi zdi. Sicer pa poraba je sigurno večja, saj je po toliko letih normalno da se spremenijo specifične lastnosti grelca in tudi nekaterih drugih stvari, s tem pa tudi poraba energije.

Oh, ali res? Kakšne spremembe pa so pri vodi iz deset let starega boljerja? Oziroma, kako starost boljerja vpliva na kvaliteto vode?

Odločila sem se, da očistim stari boljer, saj je drugače še čisto v redu. Znotraj je porcelanast (ali je to v redu?), grelec pa je bil enkrat že zamenjan.

Vem, da je zaradi premalo segrete vode nevarnost pojava legionele, če pa nastavim termostat na višjo temperaturo, je po mojem OK?

LP

Crete !

Po zelo veliko letih obratovanja se namreč v bojlerju plast s katero je premazana notranja stran bojlerja (gre za tanko plast kemične spojine, z majhno toplotno prevodnostjo) se začne nekako “luščiti” v mikronskih delcih, ki potem plavajo po vodi v bojlerju. Pri Gorenju, so delali analize in resnično ugotovili prisotnost celo večjo od načrtovane oz pričakovane. So pa hvala bogu redki primeri kjer se pri ljudeh prav zaradi tega tudi pojavi kakšna reakcija na koži. Vendar nič nevarnejšega, da bi bilo zdravje ogroženo.
V glavnem če izvzamemo to, če pogledaš recimo vodni kamen, ki se zna nabrati po velikooo letih v bojlerju, se z segrevanjem tudi on lušči in so njegovi delci prav tako prisotni pri odtakanju vode, pa tudi tega človek sicer kar na hitri prvi pogled niti ne opazi.

Grelec če ste zamenjali po več letih obratovanja je to kvečjemu zelo koristno, saj kot sem že omenil v enem izmed postov, njegova specifična lastnist resnično spremeni po veliko letih obratovanja.
Kar se tiče keramike, to je zaradi toplotne prevodnosti (dod.izolacije), in to ni nič narobe.

LP

New Report

Close