Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Zanima me kakšni so znaki okužbe klopnega meningitisa, borelije in drugih klopnih boleni. Kakšen je potek zdravljenja in možnosti ozdravitve brez posledic.

Hvala!

pozdrav,

Marko

Spoštovani!

Klopi prenašajo povzročitelja klopnega meningoencefalitisa – arbo viruse. Inkubacija traja 7 do 14 dni. Pri dveh tretjinah okuženih bolezen poteka neopazno. Pri 75% bolnikih pa je potek dvofazen. Najprej so znaki podobni virozi, po 1 do 20 dnevnem prostem obdobju pa se pojavi “prava” bolezen, v katerem se pojavljajo znaki prizadetosti osrednjega živčevja, vročino nad 39 stopinj, glavobolom, slabostjo in bruhanjem ter otrplostjo tilnika. Pri pridruženem encefalitisu je znak bolezni tremor rok in/ali jezika, motnje zavesti ipd.

Prav tako prenašajo boeliozo, bolezen, ki jo povzročajo spriohete – mikroorganizmi podobni povzročiteljem sifilisa, zato imata bolezni v drugi in tretji fazi nekatere podobnsoti. V prvi fazi je prizadeta koža na mestu pika, ali pa tudi na drugem mestu. Pojavi se kolobarjast izpuščaj, ki se postopno širi. Ustrezen ukrep je jemanje predpisanega antibiotika. Če smo to fazo zgrešili (nismo se zdravili), ali pa je bilo zdravljenje neuspešno, sledi naslednja faza s prizadetosjo zlasti sklepov, kar bolnik zazna kot bolečine v številnih sklepih, mišično slabost in splošno slabo počutje. Porastejo tudi specifični kazalci infekcije, ki jih ugotavljamo v krvi. Znova je potrebno prejemanje antibiotika, pogosto posebne vrste v obliki infuzij, ali zdravljenje v bolnišnici. Kadar se bolezen izmuzne tudi skozi to fazo, v tretji fazi prizadene tudi srce in možgane. Ozdravljivost je zelo velika, boljši uspeh dosežemo pri čim prejšnjem začetku zdravljenja in v zgodnejših fazah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

kašne bolezni prinaša klop??

Spoštovani!

Boreliozo in klopni meningoencefalitis.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close