Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolezen in zdravje

Bolezen in zdravje

Spoštovani!

Zanima me, če je možno, da nastenejo hemeroidi v notranjosti človeškega telesa (ne le po porodu) in da imaš zato prebavne motnje pa bolečine?

Zanima me tud, če se lahko prosiš na celotni pregled? Torej, da greš za nekaj dni v bolnico in te 100% pregledajo-brezplačno? Ima (zdrav) pacient pravico do tega?

Hvala in lp.

Spoštovani!

Ločimo zunanje hemeroide, ki nastanejo ob ustju anusa in notranje hemeroide, ki nastanejo v samem analnem kanalu. Prve vidimo, slednjih, žal, ne. Čutimo pa jih prav pri odvajanju blata in povzročajo bolečine, včasih pa tudi zakrvavijo.

Mojbog, pozabite na celotni pregled. Kaj takega se ne počne niti v raziskovalne namene, niti pri hudo bolnem, kaj šele pri zdravem. Pa tudi zavedati se morate, da ni metode ali preiskave, niti seštevka vseh mogočih preiskav, ki bi vam potrdile, da ste zdravi. Vedno pa se najde kaj narobe. Takega pregleda ni mogoče opraviti niti tam, kjer ponujajo menedžerske preglede, saj bodo tudi tam opravili le omejeno število preiskav, ki jih pač imajo na razpolago.

Če se slabo počutite ali imate kakšne težave, se najprej posvetujte z vašim zdravnikom, da vas usmeri na tiste in take preiskvae, ki bodo pripomogle k pojasnitvi vašega stanja. Ali pa pišite.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani! Tudi mene zanima nekaj podobnega – ne sicer “celotni pregled” (ne vem sploh, kaj vse naj bi ta obsegal), a ker se nekako nerazložljivo slabo počutim že dalj časa – več let (stara sem 25), pa tudi, zanima me stanje mojega organizma, me zanima, ali lahko pri splošnem zdravniku prosiš za nekakšen tak pregled, na kakršne smo hodili tudi v šoli – na sistematske preglede; a ni zanimivo, da v času šolanja imamo to pravico in celo obveznost, kasneje, ko je še več verjetnosti, da kaj zbolimo (s starostjo), pa praktično nobenih pregledov! Saj tudi k zobozdravniku in ginekologu gremo ali naj bi šli enkrat letno, kaj pa splošni zdravnik?? Torej, zanima me, ali lahko samo prosim za pregled krvi in vode, pritiska, pa morda še česa, to bo najbrž zdravnik vedel – in zanima me, kaj vse bi lahko zvedel na tak način? Ali je treba natančno povedati, kaj naj bi pregledal, ali pa se npr. pri pregledu krvi že vidijo določene stvari? Z drugimi besedami, ali je preiskava krvi drugačna za vsako “sumljeno” bolezen, ali pa se lahko “kar tako” vidi pri splošnem pregledu npr. krvi več stvari – npr. višina sladkorja, holesterola, delovanje ščitnice, določene možne bakterije ali virusi itd.? Torej, kaj vse bi lahko zdravnik “videl” pri takšnem splošnem, “sistematskem” pregledu odraslega človeka?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Maja

Spoštovani!

Na žalost so pri ljudeh, ki niso dodatno obremenejeni, oz. ogroženi zaradi nekaterih bolezni v bližnjem sorodstvu stroškovno in strokovno upravičeni edino pregledi dojk po 45. ali 50. letu in bris materničnega ustja na 3 leta že od cca 25. leta dalje. Vsi ostli pregledi vključno z otroškimi in šolskimi so strokovno in stroškovno neupravičeni. Zakaj jih potem izvajajo? Ker je taka tradicija in ker odrasli sami opazijo spremembe in iščejo pomoč, pri nepolnoletnih osebah pa so za to odgovorni starši ali skrbniki, na katere pa se država ne more zanesti, hkrati pa si jemlje pravico in dolžnost, da skrbi za otroke mimo volje staršev. Kljub temu, verjetno tudi vi ne boste nasprotovali tem pregledom tuid pri vaših otrocih, tudi jaz nisem.

O vašem slabem počutju se je potrebno pogovoriti z zdravnikom. Največja verjetnost je, da bi lahko šlo za blago depresivno motnjo, seveda pa ni moč izključiti kronične utrujenosti, ki jo lahko povzroči kronična okužba z npr. Epstein Barrovim virusom ali za kaj podobnega. Običajni pregledi krvi nam pri tem čisto nič ne pomagajo. V pomoč bi nam bil le v primeru, če bi pri vas šlo za začetno oboliko neke revmatične bolezni (a bi bili prisotni še kaki drugi znaki) ali za anemijo (pa bi bili zraven še bledi, ne bi zmogli hudih naporov ipd.).

Splošni sistematski pregled je ob relativno pogostem obiskovanju zdravnikov nesmotrn tudi zato, ker človeka obravnava kot stroj, ki naj bi imel na določen dan enako delovanje, kot vse druge dni. Bolje se je oglasiti pri zdravniku s spiskom težav, ki jih imate in oiskati skupni imenovalec. Ni preleda(ov), ki bi vam lahko zagotovoil(i), da ste zdravi.

Preglde krvi je namenjen podpori pričakovani diagnozi, ki jo postavimo na podlagi anamneze in pregleda, nikakor pa kot samostojna oblika postavljanja diagnoze, čeprav vasih tudi slab laboratorijski izvid sproži iskanje vzrokov za tako stanje. Pri 25 letih pravzaprav ne bi smelo biti kakega posebnega telesnega razloga za slabo počutje. Če torej ne gre za neko blago duševno motnjo (stres, preobremenjenost…), pa je potrebno slabo počutje pri vaših letih dobro preučiti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close