Pozdravljeni!
Že kakšen teden me boli pod levim rebrnim lokom. Bolečine se včasih širi nazaj na hrbet inše pod levi rebrni lok-vse v približno enaki višini. Šla sem na pregled, vzeli so mi kri. Povečan je bil bilirubin (eden na 44 in drugi na 8) in zaradi tega sem odšla še na UZ trebuha, ki pa na jetrih ni pokazal nobenih sprememb, stena žolča bp in prav tako je prehodnost žolčevoda primerna. Za jetra je napisano da so gladke strukture in da ni patoloških odbojev.Kamnov ni bilo videti. Aja ostali jetrni testi so bili v mejah normale. Zdaj me pa zanima kaj drugega kot jetra oz. žolč bi lahko povzročalo bolečino? Če bi bil npr. tumor ali rak na jetrih bi se to videlo na UZ oz. bi bili jetrni testi povišani? Sicer nisem opazila da bi bila bolečina kakorkoli povezana s hrano ali pijačo. Ponavadi se omili, včasih pa celo izgine ko začnem malce bolj migat(kuhanje, sprehod..). Ali bi lahko to povzročal želodec ali dvanajstnik? Ali pa morda trebušna prepona ali kakšne “medrebrne” mišice ali celo pljuča? Za kakšno vnetje predvidevam da ne gre ker imam CRP normalen. Naj povem še to, da trpim za kar hudo poporodno depresijo(kaže se v glavnem v tem da se grozno bojim bolezni in ko se pojavi kakšen “simptom” si takoj postavim najslabšo možno diagnozo) in zelo malo jem(ponavadi samo pri kosilu malce juhe in mogoče še malo drugega) in polno dojim. Ali je lahko kakršna koli povezava s psiho? Npr. bolečina ali pa zlatenica (sem brala da se lahko bilirubin v primeru malo zaužite hrane poveča ampak ne vem če to drži?)?
Upam na čimprejšnji odgovor.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni!
Bolečine v trebuhu, ki so posledica bolezni prebavil, se ne izboljšajo po hoji, sprehodu…., so neodvisne od spremembe lege telesa in trajajo preko celega dneva, tudi ponoči. Povišan bilirubin gre na račun indirektnega, kar pomeni, da imate povsem nenevarno motnjo, ki jo imenujemo Gilbertov sindrom. Glede na to, da dojite, morate uživati primerno prehrano, ki mora biti tudi kalorična, sicer otrok ne bo dobil zadosti hranil, zato ni primerno,da se izogibate hrani. Bolečine v hrbtenici in pod RL se lahko pojavijo tudi zaradi položaja pri dojenju. Domnevam, da je bila trebušna slinavka na UZ v mejah normale, ker je niste opisali.
Lp,Nataša Smrekar
Trebušna slinavka in vsi ostali organi so ultrazvočno brez posebnosti. Me pa zanima še nekaj. Pojavljajo se mi rdeče pikice po telesu(večinoma so v velikosti kot bi se zbodla s šivanko) in me kar malce “strašijo” ker sem prebrala pri katerih vseh boleznih se pojavljajo(levkemija, težave z vranico, jetri..). Pokazala sem jih tudi večim zdravnikom(v bolnišnici na pregledu(infekcijska), zdravniku ki mi je delal ultrazvok in osebni zdravnici) in je bil odgovor enak: nič posebnega. Verjetno glede na izvide krvi, ki so v mejah normale(seveda razen povišanega bilirubina) in na izvide ultrazvoka, ki so prav tako v redu, res ne gre za kakšno hujšo sistemsko bolezen kajne?
Se opravičujem, ker kradem vas čas ampak se resnično ne morem znebiti strahu pred boleznijo.
Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni!
Pri bolezni jeter se ne pojavlja izpuščaj ampak pajkasti nevusi, ki jih vidim na sprednji zgornji strani prsnega koša in po obrazu. Ti nevusi se lahko pojavljajo tudi pri ženskah zaradi sprememb v hormonskem statusu (največkrat ob jemanju kontraceptivov). Glede na to, da imate normalne izvide hemograma, je malo verjetno, da bi šlo za levkemijo. Če je izuščaj po celem telesu svetujem pregled pri dermatologu.
Otresite se strahu in pričnite uživati, saj so izvidi v mejah normale.
Lp,Nataša Smrekar
Zopet se oglasam. Namrec po desni strani trebuha(kjer poteka debelo crevo) imam obcutek napihnjenosti in tam je trebuh zelo trd. Zdi se mi kot da imam tezave z vetrovi samo ne vem ce je to tako omejeno samo na eno stran trebuha? Imam tudi sicer ze od nekdaj zelo pocasno prebavo. Na blato sem hodila vsake 3dni. Zdaj vsakih nekaj dni popijem 1liter donata tako da sedaj hodim na blato vsak dan. Imam pa vec vetrovov in takrat, ko je desna stran trebuha trda se mi veckrat pretaka po crevesju. Ce si trebuh zmasiram prav cutim pod prsti kako se zrak v crevesju pomika proti “izhodu” in potem tudi dejansko gredo vetrovi ven. Verjetno imam samo obcutljivo crevo ampak meni ne da miru ker je sedaj po porodu toliko tezav, ki jih prej nisem imela. Kako pa depresija vpliva na prebavo? Vem da so lahko tezave z zelodcem, ampak ali lahko povzroci taksne tezave, ki jih jaz opisujem?
Lep pozdrav in hvala za vaso potrpezljivost.
Pozdravljeni!
Gre za leno črevo oz oslabelo peristaltiko. Niste navedli ali prejemate zdravila za depresijo. Ta namreč povzročajo podobne težave.
Poskusite še z Lepicolom, od zdravil pa pomagajo prokinetiki kot sta Tametil in Reglan. Vsekakor pa je bolje, da uživate Donat 1dcl dnevno kot da ga enkrat zaužijete v veliki količini.
Lp,Nataša Smrekar
Zopet jaz. Potem pa obljubim, da ne bom več tratila vašega časa. V primeru, da bi imela raka žolčnika oz. žolčnih vodov, bi se to videlo na Dopplerjevem ultrazvoku in ali bi tumorski marker CA 19-9 to pokazal? Na ultrazvoku namreč ni videl na jetrih nobenih sprememb prav tako pa je ta tumorski marker negativen(rezultat je bil 5,2 ref. vrednost je pa do 37). Ampak mene še vedno skrbi, da imam tega raka ker imam simptome: rahle bolečine pod DRL, rahlo rumene beločnice(naj bi bile posledica Gilbertovega sindroma, ki ga ima tudi moj bratran) in pa te preklimane rdeče pike:(. Prosim ža vaše mnenje če je možno, da imam kljub negativnemu tumorskemu markerju in da se na ultrazvoku ni nič videlo, lahko raka žolčnika?
Vem, da je to najbolj črn scenarij ampak mene ravto ta najbolj skrbi. Nikoli do zdaj nisem imela težav z žolčem ali z žolčnimi kamni. Stara sem 22let. Imela pa sem 1x do zdaj že rumene beločnice in niso našli vzroka za to(zdaj predvidevajo, da sem že takrat imela G. sindrom).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Ne vem zakaj takšen strah pri 22 letih-treba se je veseliti življenja in ne razmišljati o raku na žolčniku ali izvodilih, ki je pri teh letih prava rariteta-vsaj jaz ga še nisem videla v tej starosti. Do 10% svetovne populacije ima Gilbertov sindrom, ki je povsem nenevarna motnja. Do rumenega obarvanja beločnic pride ob stradanju, febrilnem stanju, fizičnem naporu. Načeloma pa imajo vsi ljudje z Gilbertovim sindromom nekoliko obarvane beločnice. Če je bil UZ trebuha v mejah normale, potem bodite brez skrbi.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Jaz vas bom vse zdravnike spravila ob živce, ker tako paničarim..upam, da antidepresivi čimprej začnejo učinkovati, da se malce pomirim.
Vprašala bi še nekaj: na kakšen način se ugotavlja rak žolčnika/žolčnih vodov? Ali so pri tem raku jetrni testi kaj spremenjeni ali ostanejo v mejah normale? Sem se prestrašila, ko sem brala v časopisu zgodbo od ženske, ki je imela tega raka in je zelo kmalu umrla. Ni imela nobenih znakov le kar naenkrat je postala rumena. Jaz se ne morem pomiriti, sploh pa zdaj ne, ko mi je dermatolog rekel, da izgleda, da so te rdeče pike(ki sem jih že prej omenjala) pajkasta znamenja, vi pa ste rekli, da se to pojavlja pri obolenju jeter. In vse skupaj me je spet čisto vrglo iz tira. Sicer je rekel, da je možno, da nastajajo zaradi hormonskih sprememb(neravnovesja) po porodu. Naj omenim še to, da imata takšna znamenja tudi moja mama in sestra ampak v manjšem obsegu. Je lahko to genetsko pogojeno, da se pojavljajo?
Se resnično opravičujem ampak to me tako skrbi, da niti dihati ne morem normalno:(
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Pajkasti nevusi pri ženski so normalen pojav in so posledica hormonskega naravnovesja ali jemanja kontracepcijskih tablet. Sicer jih vidimo tudi pri bolnikih z jetrno cirozo ne pa pri rakavih bolnikih. Pri raku žolčnih vodov ima bolnik povišana encima in sicer AF in gama GT, kasnje postane rumen. Rak žolčnika bi se odkril na UZ preiskavi. Poleg tega vsako povišanje jetrnih encimov ne pomeni tudi raka, obstaja še mnogo drugih bolezni kjer najdemo patološki hepatogram.
Lp,Nataša Smrekar
Torej predvidevam, da nastajanje teh pikic in nevusov pri meni(glede na normalne jetrne teste (opravljene pred enim mesecem), razen bilirubina in na normalen UZ) ni povezano z jetri. Je možno, da je po porodu prišlo do takšnega neravnovesja hormonov, da se mi zaradi tega to pojavlja? Ne vem sicer, za kakšne hormone bi naj šlo, lahko pa povem, da mi je bila odvzeta kri za ščitnico in so rezultati v mejah normale.
Lp
Pozdravljeni!
Spet se vam oglašam. Jaz ne vem kaj so te moje pikice(bila sem 3x pri dermatologu in vsakič mi postavi novo diagnozo: enkrat so hemangiomi, drugič pajkasta znamenja tretjič pa že pikčaste krvavitve), tako da sem se nehala sekirati zaradi njih in sem se jih nekako navadila. Ne pojavljajo se več toliko(lahko pa, da se samo meni tako zdi, ker se ne obremenjujem več s tem). Od vašega predzadnjega odgovora, se pravi en teden, ko ste napisali, da bi se rak žolčnika videl na UZ in da se te pike(karkoli že so) ne pojavljajo pri raku sem bila popolnoma pomirjena. Bila sem zelo srečna, nič me ni bolelo, prebava se je uredila..skratka prvič v treh mesecih sem bila preprosto srečna ob svoji družini in nisem razmišljala o boleznih. Potem pa sem včeraj zvečer videla samo naslov članka (čisto naključno) o raku žolčnih vodov in jeter in kar naenkrat se je začelo: spet sem videla ogromno pik po telesu(strah ima velike oči), začele so se bolečine v trebuhu, bolečine pod desnim rebrnim lokom, kar naprej sem morala na veliko potrebo(ni bila driska)…
In zdaj še moje vprašanje: v kakšni meri lahko psiha vpliva na telo(bolečine, prebava-se mi zdi, da so bile te bolečine in prebavne motnje odraz strahu ) in pa na ta gilbertov sindrom? Je bilirubin bolj povečan tudi v takšnem stresu, v kakršnem sem se znašla jaz? In pa še nekaj mimo česar (žal) ne morem: za katerega raka je pravzaprav tumorski marker CA 19-9(odšla sem namreč na samoplačniški odvzem in je laborantka priporočila tega) in kakšna je zanesljivost le teh? Po mnenju laborantke ni rečeno, da če je pozitiven vedno rak in da če je negativen, da ga ni? Osebne zdravnice ne upam vprašati, ker sem ji povedala že toliko diagnoz, ki sem si jih postavila, da me niti posluša ne več:)
Se opravičujem, ker vam ne dam miru, ampak vaši odgovori me najbolj pomirijo.
Lep pozdrav
Naj še prepišem ultrazvočni izvid jeter(ker nekako ne razumem vsega tistega z arterijami in venami):
JETRA so normalne velikosti, gladkih kontur in homogene strukture z normalnimi UZ odboji. UZ vidnih žariščnih sprememb v jetrih ne odkrijem.
Jetrne vene so normalno prehodne in imajo primeren trifazičen signal. Portalna vena je normalno široka in prehodna s primernim hepatopetalnim pretokom in normalnimi hitrostmi. Hepatalna arterija je prav tako normalno prehodna.
V ŽOLČNIKU, katerega stena ni zadebeljena, ni videti patoloških formacij. ŽOLČNI VODI niso razširjeni.
Je pa še dodal, da žolčnik ni popolnoma poln in da žolč iz žolčnika neovirano odteka.
Pozdravljeni!
Marker CA 19-9 ni 100% zanesljiv, negativen izvid ne pomeni nič. Pomemben je le pozitiven izvid in to le tedaj, kadar so vrednosti zelo visoke. Izvid vašega UZ trebuha je popolnoma v mejah normale, vsi pretoki v žilah so normalni. Žolč normalno izteka v žolčevod, tako mora biti. Kadar ima človek raka na žolčnih vodih, potem to vidimo na UZ-ju kot razširjene žolčne vode ter povišane jetrne encime (AF, gama GT), vrednosti bilirubina vsakodnevno rastejo. Bolniki hujšajo!!!!.
Psiha lahko zelo vpliva na počutje človeka (glede na to, da imate tako kancerofobijo, bi bilo morda smiselno poiskati pomoč pri ustreznem strokovnjaku). Stres lahko povzroči pri Gilbertovem sindromu nekoliko povišan bilirubin, ki pa nikoli ni višji od 100.
Sedaj pa prihaja poletje in tako mlado bitje mora pričeti uživati v vseh radostih, ki nam jih prinaša.
Lp,Nataša Smrekar
Torej je ta marker lahko tudi lažno negativen? No, meni je trenutno vrednost bilirubina nekoliko padla(iz 44 na 39-celokupni, direktni pa se je povečal za 0,2 enote in sicer iz 8 na 8,2). Kakšna pa je razlika med indirektnim in direktnim? To vem da direktni ni “zdrav”. No ne hujšam pa ne, moja teža je že en mesec ista, kljub dojenju. A ti bolniki hujšajo kljub normalnemu apetitu in običajni količini hrane? Bi pa vprašala še nekaj..zdravnica mi je zaradi tope bolečine pod DRL lokom predpisala Ranital 2x na dan po 150mg. V navodilih ni ravno priporočen za doječe matere. Ali bi bilo smiselno, da prekinem z jemanjem? Sicer se je občutek pod DRL izboljšal, samo jaz malce dvomim da je Ranital zaslužen za to, ampak psiha(v tem času se je moja volja izboljšala).
Kar se pa fobije tiče pa hodim h psihiatru, ki mi je ukinil tablete cipralex(češ, da mora to moje mišljenje miniti samo od sebe). Kaj vi menite o tem? Cipralex sem jemala skoraj en mesec, stanje je bilo boljše in po ukinitvi se je za nekaj dni ponovno poslabšalo in se mi zdi, da tudi zdaj ni tako “dobro” kot med jemanjem AD. V bistvu sem kar malo jezna na psihiatrinjo zaradi ukinitve, ker se mi zdi, da sem ponovno padla na “poden” in moj strah je iz ure v uro večji.
Pozdravljeni!
Bolniki z rakom hujšajo, kljub temu, da imajo na začetku apetit. Kasneje apetit izgubijo. Indirektni bilirubin je pred t.i konjugacijo v jetrih, po konjugaciji pa dobimo t.i. direktni bilirubin-vsa stvar je v tem, da je indirektni “nepredelan”, direktni pa “predelan” bilirubin.
Mislim, da potrebujete antidepresiv, zato se ponovno oglasite pri psihiatru.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Jetrni testi so bili do prejšnjega tedna v mejah normale(razen bilirubina: celokupni 44, direktni 8,2). Sedaj imam minimalno povišano S-AST:0,53(normalno do 0,52) in S-ALT:0,58(normalno do 0,56). Celokupni bilirubin je zdaj 27,9, direktni pa 4,9. Zaradi povišanih encimov sem šla na UZ trebuha. Vse je v mejah normale, je pa radiologinja omenila, da imam v jetrih dve bulici(naj bi bile nepomembne). Takrat sem bila s tem, da je rekla, da sta nepomembne čisto zadovoljna. Ampak sedaj me to strašno plaši! Kaj če je to rak? V izvidu teh bulic sploh ni omenila. Mi jih pa tudi zdravnik, ki mi je delal UZ pred mesecem in pol ni nič omenil, niti zapisal ničesar takšnega v izvidu. Zdaj me skrbi: kaj če sta šele zdaj nastale? Kaj če je rak? Ali lahko še kakšne druge nenevarne bulice tako hitro nastanejo? Če bi bili jetrni testi čisto normalni me niti nebi skrbelo…
Lp
Spoštovani!
Kot zdravnica družinske medicine bi vas glede na vaše izvide, ki so normalni, najprej spodbudila k bolj zdravemu načinu življenja. Telo ni kanta, v katero lahko zmečete vse, kar se danes imenuje hrana, in s katero se sme grdo ravnati. Ne prenese hudih naporov nenadoma, vsaj zdravo jih ne prenese, ampak zaradi stresa zboli. Svetujem vam zelo sistematično izboljšati življenjski slog, redno postopno telesno vadbo in relaksacijske tehnike. Ne “paničariti”, ker to ničesar ne izboljša. Če vidite, da se temu ne morete zoperstaviti, še potrebujete zdravila proti paničnim napadom. Uporabljamo nekatere antidepresive, a v večjih odmerkih. Lahko vam jih uvede osebni zdravnik ali psihiater. Napišite, kako vam gre. Se vam opravičujem, ker ste tako dolgo čakali na odgovor. Sem si polnila baterije!
LP, Marija Š. Gašperšič
Vem, da preveč paničarim, ampak ne morem ustaviti črnih misli. Motijo me tudi rdeče pikice po telesu(nekatere pod pritiskom zbledijo, druge ne), ki so se mi začele pojavljati po porodu(pred tremi meseci in pol-takrat so bili vsi izvidi bp-tudi jetrni-razen bilirubina).Čisto sem že izčrpana zaradi strahu pred boleznijo jeter. V zadnjem času sem zelo pogosto pri zdravniku(prej 4 leta nič-pa še za tisto je bil vzrok mastitis) in zato vse te moje ideje o boleznih zdravnica pripisuje anksioznosti in ne telesni bolezni. Niti ne želi ponovno kontrolirati jetrnih encimov, češ da moram prej psiho popraviti. Ampak mene nepopisno skrbi-zakaj nastajajo te pikice? Če bi bili hemangiomi(so družinska “bolezen”) bi ob pritisku zbledeli, kajne? Večina mojih pik pa ostane:( Verjetno me zato tako skrbi, ker je bila teta pred letom in pol na presaditvi jeter(ciroza)- ne vem. Zdravnica je samo rekla, da če bi bilo kaj tako hudega, bi se videlo na UZ.
Kaj menite vi? Je res strah pred jetrnimi boleznimi odveč?
Ja..drugih zdravil kot antidepresivov(Asentra) zaradi dojenja menda ne smem jesti.
Katere hrane se naj najbolj izogibam? Mastne, sladke, slane?
Lep pozdrav!