Najdi forum

bolečine v žlički

Hvala za vaš odgovor, a se mi zdi da vseeno ne bo nekja uredu. Boli me v žlički, in rahlo levo, imam občutek kot da je vse skupaj malo otečeno, če vzamem Rupurut je malo bolje a ne za dolgo. Za zajtrk sem jedel kruh, med, maslo, za kosilo le juha in kuhana zelenjava, popoldan malo mesa iz juhe. Sicer pa sem jemal do danes Ospen 1.500 in Detrunorm zaradi težav z mehurjem. Kašljam manj in sprašujem se ali je kašelj zaradi draženja kisline iz želodca, čeprav v usta ne dobim kisline, izkašljam pa tudi ne sluzi. Naj omenim še to da sem imel pred cca 22 leti sem imel vnetje slinavke, bil sem hospitaliziran, a se je stanje potem kmalu uredilo. Če se prav spomin sem jemal še nekaj časa controlock. Nikoli ne pijem alkohola, ne kadim, edino kar sem včasih jemal je bil Vioxx zaradi hrbtenice, kasnej sem jemal Zaldiar, a v zadnjem času ga ne jem prav pogosto. Jutri grem do zdravnice, kaj naj rečem da naj mi da pregledat?

Spoštovani,

zdravnivca vam bo na podlagi anamneze in kliničnega pregleda postavila delovno diagnozo in glede na to predlagala potrbne preiskave. Seveda se vi lahko s predlagano dignostiko strinjate ali ne, pač glede na to, koliko o tem veste. Ne zdi pa se mi smiselno, da si sami že postavljeate diagnozo in s tem zdravnici zahteve o napotitvi. Res so nekatere zadeve dobro znane, vseeno pa prepusite nekaj svobode pri svetovanju tudi ekspertu, kar zdravnica prav gotovo je. Vprašajte jo, zakaj vam svetuje iti na točno določeno preiskavo in ne katero drugo. Indikacije za posamezne preiskave z razlago imate zbrane v priročnimu Laboratorijska diagnostika, ki jo je na vpogled možno dobiti pri izvajalcih zdravstvenega varstva.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za odgovor, danes grem do zdravnice pa se javim kako in kaj …

… ZAENKRAT SEM DOBIL CONTROLOCK, STANJE ŠE VEDNO NESPREMENJENO (bolečina v žlički in rahlo levo) JUTRI IMAM ODVZEM KRVI …

Pozdravljeni!

Imam ankilozirajoči spondilitis in precej medikamentne terapije, tudi biološka zdravila – Enbrel. Imam občanske gromozanske bolečine v žlički, ki se širiji navzgor pod sredino reber, pa vse do grla. Zanima me, kaj bi bilo to, in ali mora biti revmatologinja o tem obveščena?
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Sem 17-letno dekle in sem bila pred pol leta operirana zaradi žolčnih kamnov. Pred enim mesecem sem začela hujšati na zdrav način, torej jem dovolj obrokov, veliko se gibljem, uživam polnozrnate izdelke, veliko sadja in zelenjave… Pred tremi dnevi se je v predelu žličke pojavila bolečina, ki je podobna napadom kolike pred operacijo, vendar ni tako izrazita. Opazila sem tudi, da se mi spahuje, sem napihnjena in peče me zgaga. Ali je možno, da so se simptomi pojavili zaradi hujšanja? Protibolečinske tablete (Lekadol) mi zadostujejo, vendar se bolečina nato zopet pojavi in je najizrazitejša zvečer, zaradi česar težko zaspim. Kaj mi priporočate, da naredim?

Za odgovor se Vam v naprej zahvaljujem!

Spoštovani!

Po operaciji žolčnika žolč stalno počasi izteka v dvanajstnik in to lahko povzroči draženje sluznice zgornjih prebavil. Pomaga Rupurut. Drug vzrok za težave, ki se lahko pojavi po nekem času, je ponovitev kamnov ali samo 1 kamna v izvodilih iz jeter. Te težave rešujejo gastroenterologi z ERCP-jem.
Kaj zaenkrat lahko sami storite? Jejte manj, tako dieto kot prve tedne po operaciji. Sadje in zelenjava naj bosta v glavnem kuhana. Ne jejte živil, ki zelo napenjajo. Če v par tednih ne bo bolje ali se pojavi vročina, zlatenica in bruhanje, morate k zdravniku.

LP; Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Brala sem, da naj bi pri gastritisu pomagalo, če na tešče popijemo 2 žlički jabolčnega kisa z 1 žličko medu, glede na to, da jabolko na telo deluje bazično. Kaj vi menite? Hvala za vaše mnenje.

Spoštovani!

S tem zdravljenjem se ne ukvarjam, ga poznam, vendar ga ne svetujem, ker z njim nimam izkušenj. Ne sodi v z dokazi podprto zdravljenje, ki ga izvaja uradna medicina.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!

Stara sem 16 let, velika 162cm in imam 54kg. Že dolgo imam probleme z želodcom, ampak 2 meseca nazaj je vse skupaj postalo zelo izrazito.

Začele so se mi pojavljati naslednje težave:
– vračanje želodčne kisline nazaj v požiralnik (predvsem zvečer in ponoči)
– slabost
– na vsake toliko časa močne bolečine v žlički
– zelo pekoča zgaga
– bolečine okoli popka (na desni strani zgoraj)
– bolečine v črevesju
– in vse ostalo, ki sodi zraven, torej napihnjenost, napenjanje,…

Šla sem k osebni zdravnici, ki mi je predpisala Nillar 20g, 1x na dan. Tablete niso pomagale, zato sem začela z dieto. Nič mastne hrane, kofeina, paradižnika, čebule, citrusov, (kislih in pekočih stvari), pila sem samo vodo (kot ponavadi), izključila sem mlečne izdelke in sladkarije.

Težave so se mi izboljšale, zato sem počasi začela jest tudi druge stvari (še vedno sem se izogibala mlečnim izdelkom ter kislim in pekočim), ker sem začela prehitro hujšati. Vendar so se težave ponovno pojavile.
Predvsem izrazito je bilo vračanje želodčne kisline, zato sem probala s Rupurutom, vendar težave niso izginile. Nameravam probat Ranital S, vendar me zanima kaj bi lahko bilo najbolj učinkovito?

Zadnje 2 dni mi je slabo in se je pojavila tudi driska.

Ali priporočate gastroskopijo? Je lahko kaj hujšega, ali naj začnem samozdravljenje z Ranitalom?

Prosim za odgovor in se že vnaprej zahvaljujem.

Lp

Spoštovani!

Seveda lahko poskusite zdravljenje z Ranitalom v odmerku 150 mg zvečer, saj tudi zmanjša izločanje kisline, vendar po drugem mehanizmu kot Nillar. Infekcijske driske, ki je tudi lahko to, kar se vam zdaj dogaja, z Ranitalom ne boste ne izboljšali ne poslabšali. Če imate vročino, več kot 5 odvajanj na dan, pojdite k zdravniku.
Kaj ste mislili z izrazom “kaj hujšega”? Verjetno gre za akutno bolezen, ki se bo ali z zdravljenjem ali sam od sebe pozdravila.

LP, Marija Š. Gašperšič

Spoštovani,

Prosim za nasvet. Že dalj časa zaradi vnetja želodčne sluznice jemljem Controloc. Zaradi nespečnosti in depresije mi je zdravnik predpisal Asentro, po kateri se mi je pojavila pekoča bolečina v žlički. Prosila sem za zamenjavo zdravila in dobila sem Cipralex. Bolečina v žlički se nadaljuje tudi po tem zdravilu. Ker je zdravnik na dopustu bi rada vprašala, ali naj nadaljujem s Cipralexom kljub bolečini, ali naj takoj prekinem?

Lp.

Nuša

Spoštovani!

Tudi jaz sem bila odsotna, tako da ste se verjetno glede nadaljevanja zdravljenja s Cipralexom morali odločiti sami. Cipralex oz. učinkovina escitalopram nima pomembnih zapletov na zgornjih prebavilih in ga lahko nadaljujete, seveda pa je smiselno nadaljevati tudi Controloc, ki zmanjšuje nastajanje želodčne kisline iz katerega koli razloga.

LP, Marija Š. Gašperšič

Spoštovani,
meni se je dogajalo da se mi je močno izpahovalo ( tudi 20x v eni uri ) ,opustila sem sladko hrano, tako da je sedaj malo boljše, samo občasno se mi še izpahuje ( 10x na dan ). Opazila sem pa tudi to, da sem občasno napihnjena, me tišči v žlički, ali špika v prebavilih, ali pa mi je slabo. Zanima me, kaj se dogaja, zakaj pride do tega, ali si lahko sama pomagam ?
Se zahvaljujem za odgovor.
Sanita

Spoštovani!

Gre za dispepsijo. Pomagate si lahko tako, da jeste manjše obroke, da ne jeste čokolade, ne pijete prave kave in pijač z mehurčki, da ne jeste zelo sladkih in začinjenih jedi, ne kadite, ne uživate alkohola. Vse to, pa gotovo sem še kaj izpustila, so dejavniki, ki povečajo pogostost vračanja želodčne vsebine v požiralnik, čemur rečemo gastroezofagealni refluks. Težave zmanjšamo tudi, če predpišemo zdravila, ki zmanjšajo kislost želodčnega soka.

LP, Marija Š. Gašperšič

Živjo

tudi jaz sem imela in še imam podobne težave. Uspešno jih odpravljam z večratnimi obroki. Ne jem surovega sadja , zelenjave… samo prekuhano…veliko prepečenca… sem ugotovila, da me ne boli če je želodec aktiven, to pomeni, da ima vedno delo z hrano… od čaja mi najbolj paše planinski, pa še to ne puščam predolgo v vodi vreče ampak jo odstranin veliko prej… lp

Pozdravljeni !

Od 6.12.2013 sem spremenila način prehranjevanja (5 dnevnih obrokov, nič mlečnih izdelkov, nič maščobe, zdrave ogljikove hidrate – brez bele moke, veliko zelenjave in juh, 3 enote sadja na dan, izgubila cca 15 kg in v sodelovanju z Herbalife 2 obroka nadomestila s šejkom (zjutraj in zvečer). Sedaj opažam težave, da me boli oz. tišči v žlički, v grlu me peče, občutek da imam v grlu cmok. Zanima me dejavnike, ki so pripeljali do teh težav ? Namreč do sedaj nisem imela nobenih tovrstnih težav. Ali so morda krivi napitki herbalife ? Hvala za vaš odgovor in nasvet ?

Pozdravljeni!
Mene zelo boli v žlički pa poneha potem pa so spet te bolečine. Imam tudi težave z dihanjem in previsokim krvnim tlakom in srce mi močno večkrat razbija. Pojavi se mi večkrat v žlički pa me začne boleti in pečti, to se mi dogaja že nekaj dni. V sredo zvečer sem imela tako močen napad, da so me peljali na urgenco, ker nisem morala dihati in srce mi je divajlo. Krvni tlak sem imela 164/128 in 130 srčnega utripa in so mi dali 2heleksa, da sem se pomirila. Opravili so tudi rtg srca in so rekli da nimam poškodb ali bolezni srca. Danes sem šla še do osebne zdravnice in mi je povedala, da sem pod velikim stresom in da naj hodim na dolge sprehode in, da naj izvajam jogo. Sedaj pa me zanima, če je res to to ali naj grem še na kakšne preiskave glede tega, saj me skrbi, ker imam le 15let.

Pozdravljeni.
Težave, ki jih navajate so značilni za refluksno bolezen požiralnika. Bolezen nastane zaradi pogostega zatekanja želodčne kisle vsebine v požiralnik. Vzrok bi lahko bili napitki, ki jih navajate. Morda je kriva tudi relativno hitra izguba telesne teže. Predlagam, da prehodno prekinete z napitki, lahko si pomagate tudi z zdravili. ki zmanjšujejo izločanje kisline ali antacidi.
LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Pozdravljeni kiki3.
Predlagam, da opravite še ultrazvok trebuha. Ob bolečinah vzemite kakšen antacid (npr. Rupurut, Talcid).
LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.
Chat

New Report

Close