Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja bolečine v trebuhu-psihosomatskega izvora

bolečine v trebuhu-psihosomatskega izvora

Spoštovani.

Sem učiteljica razrednega pouka. Letos učim prvo leto in se prvič ubadam z raznoraznimi disciplinskimi, psihičnimi, … težavami učencev. Priznam, da sem stroga, dosledna, vendar pravična in skušam vzpostaviti uravnotežen in prijazen odnos z učenci.
Pred nekaj dnevi je k meni prišla mamica otroka, ki je kazal znake nemirnosti, živčnosti, že od začetka šolskega leta (grizel nohte, ko sem mu pregledovala nalogo, govoril, cit. “Če ne bo vse pravilno, si danes ne bom privoščil kokakole.” itd. Ker je otroka dva dni med poukom bolel trebuh, sem starše opozorila na to, da je lahko vzrok temu, njegova vznemirjenost. Drugače je otrok v šoli eden izmed najbolj uspešnih, marljivih, pridnih v razredu in moram priznati, da njegovi nervozi nisem posvečala dovolj pozornosti. Mamica tega otroka je prišla včeraj v šolo in povedala, da je bil otrok hospitaliziran, vzroki za njegov boleč trebuh pa naj bi bili psihosomatskega izvora.
Zanima me: Koliko časa je potrebno, da otrok zaradi stresa, strahu pred šolskimi situacijami, učitelji, … reagira na takšen način? Je za njegove bolečine v trebuhu, slabosti kriv samo strog učitelj ali je možno, da je srž problema globlje. Naj povem še to, da se otrok ni zaupal mami, ampak zdravniku in osebju v bolnišnici, da ga zelo skrbi, da njegovo delo in izdelki ne bodo popolni, da bo dobil podpis in bo mami jezna.

Najlepša hvala za vaša mnenja, Manja

Spoštovana Manja,
ne iščite kakršnekoli krivde za nastanek osebnosti,ki bo lahko reagirala s psihosomatskimi motnjami v odnosu učitelj- učenec, saj so osebnostne karakteristike v pretežni meri genetsko pogojene in so se razvile že dosti pred vstopom v šolo, vse menj pomembno ocenjujemo tudi vse tiste dejavnike, ki so bili včasih tako “spoštovani” na primer prezgodnje posajanje na kahlico in podobno.Stopnja otrokove bolestne abimcoioznosti se lahko včasih s pričakovanji staršev potencira , ne more pa se ustvariti, tam, kjer je ni.

New Report

Close