Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina bolečine v trebuhu

bolečine v trebuhu

Zdravo!
Pišem vam zaradi občasnih bolečin v trebuhu. Vsaj mislim da je to-to? Sem najstnica, spolnih odnosov še nimam.
Včasih imam namreč občutek, kot bi imela ‘stisnjeno’ črevo, ali zrak v črevesju, kajti v predelih trebuha imam včasih hude krče. Svoji zdravnici sem to sicer povedala, a mi je svetovala le, naj ne jem ‘težke’ hrane (naj jem jogurte, bio-žemljice itd.) -tega se ravno ne držim, ker za zajtrk in malico ne morem jesti ‘nekonkretne’ hrane (moja teža je normalna). Prehrano imam dokaj normalno, redno, razen v izjemnih primerih. Ne prehranjujem se npr. v McDonaldsu ipd.
Krči so včasih zelo hudi, trajajo tudi dalj časa, ne vem, mogoče tudi uro, navadno pa se končajo…. na stranišču. Takrat imam ponavadi tudi diarejo. Mi lahko kako pomagate? Nikoli še nisem bila na kakšnem pregledu želodca ali podobno. Mogoče vam bo pomagalo tudi to, da mi je v avtomobilu skoraj vedno, že od malega slabo. Je tu mogoče kakšna povezava?
Hvala!
Nika

Draga najstnica!

Zelo težko ti bom odgovoril, ker te premalo poznam. Mogoče si precej zahtevna do sebe in drugih, a je včasih težko izpolniti vsa pričakovanja. Pri takih je pogosto povečano izločanje želodčne kisline, motnje v gibanju črevesja in s tem povezanimi krči, ki niso nič drugega, kot krčenje črevesja. Seveda bi bil lahko to tudi znak blažje kronične vnetne črevesne bolezni. Za vse skupaj imam premalo podatkov. Čeprav verjamem, da pri tebi ne gre za nič resnega, pa je tvoje težave potrebno vzeti resno. Če niso telesne narave, potem ti je potrebno pomagati na čustvenem in psihičnem področju. Potrebuješ pa pogovor v živo, saj bo takole na daljavo bolj težko, pa še vidiva se ne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close