Najdi forum

Bolečine v spodnjem delu križa

Spoštovani!

Že tri mesece me spremljajo redne bolečine v spodnjem delu križa. Bolečina se pojavi ponoči ali zjutraj in traja dokler se ne razgibam ogrejem, občasno tudi kadar sem dalj časa v istem položaju.

RTG izvid: Izravnana lumbalna lordoza I.v. hondroza L5-S1. Višina preostalih intervertebralnih prostorov je primerna. Kortikalis prikazanih vretenc je gladko orisan brez subkortikalnih sprememb v gostoti. Mali sklepi ne kažejo sprememb v strukturi in morfologiji.Znakov za frakturo prikazanih vretenc ali drugih patoloških zgostitev s preiskavo zajetih mehkih tkiv ni.

Zaenkrat si bolečine lajšam s protibolečinskimi tabletami in sirdaludom. Glede na to da je moja služba odvisna od fizične pripravljenosti me zanima če je stanje možno pozdraviti oz ali bi bil smiselen obisk specijalista.

Hvala za vaš odgovor,
Gregor

Pozdravljeni,

izravnana lordoza kaže na nepravilno ukrivljenost hrbtenice, ki je posledica draženja enega ali več živčnih pletežev. Nepravilna ukrivljenost je prvi znak akutnega stanja (bolečin), ki jo hrbtenica razvije, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec (t.i. protibolečinska drža). Zaradi tega stanja prihaja v tem delu tudi do napetosti mišic in zmanjšanega krvnega obtoka, kar bolečine še poveča. Ponavadi so bolečine največje v fazi mirovanja, predvsem ponoči), ko je krvni obtok najbolj upočasnjen. Dodatni dejavniki, ki negativno vplivajo na podobna stanja so prisiljena drža, preobremenjenost in stres.
Drugih sprememb izvid ne opisuje, hondroza je začetna obrabna sprememba, ki ne povzroča simptomatike. Glede na izvid predvidevam, da niste starejši od 40 let.
Vsekakor je jemanje protibolečinskih zdravil v tem primeru povsem odveč, saj ne vplivajo na vzroke težav in jih ne odpravljajo. Zdravilo popusti, bolečina pa se vrne.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja moramo opraviti prvi klinični pregled. Nanj se lahko naročite v naših ordinacijah: https://www.mo-gy.si/kam-na-pregled/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close