Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija bolečine v prsih

bolečine v prsih

Pozdravljeni
Pišem vam za mami. stara je 62 let. Pred parimi meseci jo je zacelo zelo boleti v levem prsnem delu ter po roki navzdol tudi v mirovanju. Zacela je jemati aspirin in bolecina je ponehala, cez nekaj casa pa se je pojavila pekoca bolecina med lazjim naporom-hoja. Imela je pregled na Golniku vendar niso odkrili vecjih problemov, zato je bila napotena v Izolo na pregled s kardio gama kamero. Naj se povem da je mami mozganska kap pri 34 letih. leto in pol nazaj so ji odkrili plazmocitom ter je imela presaditev kostnega mozga. bolezen trenutno miruje.
spodaj je napisan izvid iz bolnice v izoli in vas lepo prosim za vase mnenje ter razlago izvida.
najlepsa hvala
opravljena preiskava perfuzijska scintigrafija srca s tc-myoveiw v mirovanju in obremenitvi-preožena.
korekcija atenauacija z nizkodoznim CT.
radiofarmak: Tc-myoview: 682MBq mirovanje, 675MBq obremenitev.
obremenitev 60W tri minute nato obremenitev znizamo na 50W, ker tudi tega ne zmore, znizamo na 35W in dodamo 38mg DPDM v kratkotrajni infuziji.
MSF 115/min
MRR 144/99mmHg
mnenje:denivelacija ST spojnice do 0.8mm v II, III, AVF odvodu ter do 0,5mm V4-V5 odvodu, brez stenokardije. Pojavila se je splosna utrujenost in dispnea. Po koncani obremenitvi krvi tlak pade na 96/62mmHg, frekvenca 114/min.
srce je normalne velikosti, votlina levega ventrikla ni povecana, EDV v mitovanju je 66ml. Na scintigramu levega ventrikla med obremenitvijo je videti znizano nabiranje izotopa v predelu prednje stene, delno anteroseptalno, deloma anterolateralno vkljucno z apeksom in periapikalnim delom spodnje stene.
V mirovanju se perfuzija levega ventrikla normalizira.

Pozdravljeni,

izvid je napisan, za moje pojme, pomanjkljivo. Govori sicer za motnje prekrvitve v več predelih srčne mišice, vendar niso opisani kvantitativno – za kakšne motnje gre (blage, zmerne, …), včasih opisujejo celo delež srčne mišice, ki ima ima t.i. ishemijo (pomanjkanje kisika). Poleg tega napor ni bil zadosten za oceno (50 W ni veliko), v tem primeru se srce obremeni medikamentno, torej z zdravili, ko bolnik povsem miruje (več učinkovin – dipiridamol, regadenozon, …). Dipiridamol je sicer bil dodan, vendar šele po obremenitvi, kar ni običajni protokol.

Težave tudi niso značilne za t.i. angino pektoris, pravzaprav bi iz vašega zapisa bolj sklepal, da ima težave v povezave s plazmocitomom – je imela zasevke morda v rebrih?

Vseeno bi priporočil natančnejšo diagnostiko, denimo CT koronarografijo (vkolikor ni drugih zadržkov, bi pa natančnejše opredelila tudi morebitne zasevke v rebrih), absolutno pa bi glede na Vaše zapise odsvetoval direktno invazivno koronarografijo, sploh pri diagnozi plazmocitoma.

Pozdravljeni
Hvala za odgovor.
Zasevkov v rebrih ni bilo. In tudi zadnji izvidi krvi v januarju so bili b.p.
Zanima me, zakaj odsvetujete direktno invazivno koronarografijo?
Mislite, da bi lahko te preiskave imela pod nujno napotnico ali bi morali cakati na vrsto? Skrbi nas da ne pride do česa hujšega.
hvala za odgovor
lp

nova
Uredništvo priporoča

Pozdtavljeni
Ne vem ali ste dobili prejsnje sporocilo.
Zasevkov ni bilo, tudi zadnji izvidi so bili bp. Zanima me zakaj odsvetujete direktno invazivno koronarografijo?
Mi lahko svetujete kaknsega specialista, da se obrnemo nanj za drugo mnenje z vsemi izvidi?
Lp

Pozdravljena,

opravičujem se za pozen odgovor. Hvala za dodatne podatke, predvsem o odsotnosti zasevkov ter stabilni fazi bolezni z dobrimi izvidi. Vseeno bi bilo dobro, da se specialist kardiolog z Vašo mamo pogovori usmerjeno – o točnem pojavu bolečin v prsih, predvsem v korelaciji z naporom. Izvid scintigrafije je resda sumljiv za ishemijo miokarda, v številnih predelih srca, moti, da je v prsih ob tem ni tiščalo (pa je bila obremenjena tako fizično, kakor medimamentno), ob tem, da jo pogosto pa tišči tudi v mirovanju.

Tiščanje v prsnem košu je namreč posledica pomanjkanja kisika (t.j. angina pektoris) – če se pojavlja že v mirovanju, ko srce ni pretirano obremenjeno – potem bi minimalni napor to bolečino močno poslabšal, kar ne opisujete zanesljivo pri Vaši mami, vsekakor pa sem lahko to le narobe razumel.

Morda sem z odsvetovanjem direktno invazivne koronarografije nekoliko konzervativen, a mislim, da bi kakrkšenkoli zaplet preiskave pri Vaši mami bil lahko težji, zato je potrebno resnično oceniti indikacijo – kar pa težko storim preko spleta.

Težko Vam priporočim specialista – odvisno je tudi od čakalnih dob, če želite, ste na dodaten pregled dobrodošli tudi pri meni – sploh, če ste z ljubljanske regije, sicer mi pišite, pa vam morda lahko priporočim drugega kardiologa.

New Report

Close